Pénteken nem sokkal dél után folytatódott az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelynek az a célja, hogy a tagországok megállapodásra jussanak az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről.

A tanácskozást éjfél után függesztette fel Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Ezt követően nem sokkal már kiszivárgott, hogy a csütörtöki nap folyamán lefolytatott kétoldalú találkozók eredményeként született újabb javaslat a keretköltségvetés főösszegét lényegében változatlanul hagyta Herman Van Rompuy első javaslatához képest; az uniós kötelezettségvállalások szintjét a tervezet a hétéves pénzügyi periódusra 972 milliárd euróban maximálná. Történt viszont némi átcsoportosítás: a kohéziós, felzárkóztatási célokra 10,6 milliárddal, a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre pedig mintegy 8 milliárd euróval fordítana többet a javaslat. Az MTI birtokába került tervezetben, amelyet a tárgyalások alapjának szán Van Rompuy, pozitív változás az is, hogy a 2008 és 2010 között legalább 1 százalékos gazdasági visszaesést elszenvedő országok esetében - így Magyarország számára is - az egy-egy tagállamnak juttatható forrásokat az adott ország hazai össztermékének 2,4 százaléka helyett 2,59 százalékban maximálná.

Az uniós zsargonban következtetés-tervezetnek nevezett dokumentum ezeket a pénzeket a többéves pénzügyi keret (multi-annual financial framework. MFF) más fejezeteiből "csípné le". Herman Van Rompuy a versenyképesség és növekedés című fejezetből 13 milliárd eurót venne el, ezen belül 5 milliárdot a határokon átnyúló infrastrukturális, energetikai és infokommunikációs fejlesztéseket tartalmazó úgynevezett Európai Összekapcsolási Eszköztől (Connecting Europe Facility, CEF) vonna el. 5 milliárd euróval mérsékelné a javaslat az unió külpolitikai és fejlesztési támogatási forrásait tartalmazó fejezetet, és 1,6 milliárdot venne el a bel-és igazságügyi együttműködést tartalmazó biztonság és állampolgárság című fejezetből.

Angela Merkel német kancellár a péntek délben kezdődő ülésre érkezve továbbra is pesszimista volt: annak az eshetőségéről beszélt, hogy újabb EU-csúcsot kell majd tartani a hétéves uniós költségvetés ügyében. Hasonló véleményének adott hangot hajnalban, távozásakor Francois Hollande francia államfő, aki pénteken a csúcs folytatása előtt francia kormányzati források szerint külön is találkozott David Cameron brit és Mark Rutte holland kormányfővel. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök a csúcs folytatását megelőzően szintén arról beszélt, hogy sikerült némi haladást elérni az egyeztetéseken, de "ez nem elegendő".

A tervezet egyelőre a britek számára jelenti a legnagyobb vereséget, ugyanis egyik követelésüket sem teljesíti, sem a hétéves keretköltségvetés főösszegét, sem az adminisztrációs célokra, a bürokrácia fenntartására fordított fejezetet nem csökkenti.

MTI