Az októberi romlás után kissé javult novemberben az euróövezeti összetett beszerzési menedzser index (BMI) - közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Az euróövezeti összetett beszerzési menedzser index novemberben - előzetes adatok szerint - 45,8 pontra javult az októberi 45,7 pontról.

A szolgáltatóipari BMI ugyanakkor romlott, 45,7 pontra, 40-hónapos mélypontra süllyedt az októberi 46,0 pontról. Nyolchónapos csúcsra javult azonban a feldolgozóipari BMI: a mutató értéke 46,2 pontra nőtt az októberi 45,4 pontról.

Elemzők 45,7 pontos összetett, 45,6 pontos feldolgozóipari és 46,0 pontos szolgáltatási BMI-t vártak. Az index 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat teljesítményének javulását, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

"Az euróövezeti gazdaság állapota ismét ijesztő ütemben romlott novemberben, és úgy tűnik, a 2009 közepe óta tapasztalt legmeredekebb negatív trendbe ragadt bele" - értékelte az adatokat Chris Williamson, a Markit vezető elemzője. A közgazdász szerint annak ellenére, hogy a közös valuta térségében - hivatalos adatok szerint - csupán 0,1 százalékkal csökkent a hazai össztermék a harmadik negyedévben, a friss BMI-adat azt jelzi, hogy a visszaesés üteme akár 0,5 százalékra is nőhet a negyedik negyedévben.

MTI