Az FHB Jelzálogbank Nyrt. 2,624 milliárd forint adózás utáni veszteséget könyvelt el az idei harmadik negyedévben, az előző negyedévi 54 millió forintos adózott nyereség és a tavalyi harmadik negyedévi 2,298 milliárd forint adózott veszteség után - tette közzé a hitelintézet hétfőn tőzsdezárás után a BÉT honlapján.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint az FHB adózott vesztesége 2012 első háromnegyedévében 2,556 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi veszteség közel kétszerese. A veszteség a harmadik negyedévben keletkezett.

A banki különadó nélkül is veszteséges volt 2012 első három negyedéve, így a konszolidált IFRS szerinti adózott veszteség 437 millió forint lett volna, az egy évvel korábbi korrigált 850 millió forint nyereséggel szemben. A korrekciókat elvégezve a negyedéves adatok hasonló képet mutatnak a jelentés szerint.

Az első háromnegyedévben a nettó kamatbevétel 14,7 milliárd forint volt, 15,8 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Az átlagos mérlegfőösszegre vetített nettó kamatmarzs az elmúlt év azonos időszakához képest 19 bázisponttal, 2,50 százalékra mérséklődött.

A bankcsoport költséghatékonysági mutatója 72,7 százalékot tett ki (banki különadó nélkül 64,7 százalék), ami 2011 első háromnegyedévében 68,7 százalék (banki különadó nélkül 61,8 százalék) volt. A mutató romlását a bevételek kiadásokénál nagyobb mértékű csökkenése okozta.

Az FHB konszolidált mérlegfőösszege 2012. szeptember 30-án 751,4 milliárd forint volt, ami 12,2 százalékkal, mintegy 104 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál és 58 milliárd forinttal, 7,2 százalékkal kisebb az előző negyedév véginél. Az elmúlt negyedév során a mérlegfőösszeg csökkenését elsősorban az értékpapír állományok változása okozta – eszköz és forrás oldalon egyaránt –, de tovább csökkent a hitelállomány is, mivel az új folyósítások továbbra sem tudták kompenzálni a törlesztéseket - derül ki a jelentésből.

A bank részvényesi vagyona 2012. szeptember 30-ra egy év alatt 11,2 százalékkal, 51,2 milliárd forintra csökkent. Az év/év alapú csökkenés döntő részét az eredménytartalék 5,6 milliárd forintos csökkenése idézte elő. A mérleg szerinti eredmény -2,6 milliárd forintot tett ki.

Az időszak végén a bank IFRS szavatoló tőkéje 56,1 milliárd forint volt, a bankcsoport IFRS szerint számított tőkemegfelelési mutatója 13,6 százalék (2011. szeptember végén 10,7, 2012. június 30-án szintén 13,6 százalék).

A jelentés szerint 2012. április 1-je óta folyamatosan zajlik az új gyűjtőszámla igénylések befogadása és feldolgozása. Az új gyűjtőszámla konstrukció iránt élénkülő kereslet tapasztalható, november közepéig az arra jogosultak közel 20 százaléka adta be igénylését. A döntött–szerződött–folyósított státuszú ügyletek összege mintegy 30,5 milliárd forintot tesz ki.

Augusztus végéig lezárult a problémás deviza alapú jelzáloghitelek forintra váltása. Az átváltott ügyletek száma 440, a programban résztvevő ügyletekhez kapcsolódó teljes követelésállomány közel 2,7 milliárd forint volt. A követelés-elengedésből a bankcsoportnak közel nettó 100 millió forint vesztesége származott, ugyanakkor az értékvesztés változását is figyelembe véve az eredményhatás elhanyagolható. Az elengedett követelések után igénybe vehető banki különadó csökkentést a bank a negyedik negyedévben fogja elszámolni.

A 2012. júliusi jogszabályváltozást követően az FHB ismételten felmérte a problémás ügyfélkörben a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET) felajánlható ingatlanfedezeteket és a fiókhálózat, valamint a call-center bevonásával megkezdte ezen ügyfelek megkeresését. Az ingatlanok felajánlása folyamatosan történik.

Az FHB részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír hétfői záróára 450 forint volt, 5 forinttal alacsonyabb a pénteki záróárnál. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 600, a legalacsonyabb 424 forint volt.

MTI