Megerősítette Ausztria lehetséges legjobb, AAA hosszú távú államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor felhívta a figyelmet az osztrák bankrendszer kelet-európai jelenlétéből fakadó kockázatokra is.

A Fitch pénteken Londonban ismertetett elemzésében kiemelte, hogy az osztrák gazdaságot nem terhelik jelentős egyensúlytalanságok, az osztrák munkanélküliség a legalacsonyabb az EU-ban, a magánszektor eladósodása mérsékelt, a folyómérleg-egyenleg pedig 2002 óta többletet mutat.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a "jelenlegi bizonytalan működési környezetben" az osztrák bankokat sérülékennyé tenné a felzárkózó európai gazdaságokban meglévő jelentős kitettségük, ha a térségben rendszerszintű válság alakulna ki.

A Fitch Ratings adatai szerint az osztrák bankrendszer bruttó kitettsége a közép-, kelet- és délkelet-európai térségben tavaly elérte Ausztria éves GDP-értékének 90 százalékát, bár a helyi érdekeltségek betétállományával megszűrve ez az arány már csak 37 százalék volt 2011-ben.

MTI