A Rosznyefty megvásárolja a TNK-BP olajtársaságot - jelentette be hétfőn Igor Szecsin, az orosz állami kőolajcég elnöke.

A Rosznyefty vezetője Vlagyimir Putyin államfőnek számolt be az ügyletről. A 2008-2012 között miniszterelnök-helyettesként tevékenykedő orosz politikus-üzletember közölte, hogy sikerült megállapodnia mind a British Petroleummal (BP), mint az Alfa-Access Renova (AAR) konzorciummal, amelyek 50-50 százalékban birtokolják a TNK-BP részvényeit.

Igor Szecsin a TNK-BP részvényei 100 százalékos értékét 61 milliárd dollárra becsülte. Az üzletet a világon a harmadik legnagyobb ügyletnek minősítette.

A Rosznyefty az AAR konzorciumtól 28 milliárd dollárért veszi meg a TNK-BP részvényeinek 50 százalékát, a British Petroleum pedig a Rosznyefty részvényeinek 19,75 százalékát szerzi meg, valamint 12,3 milliárd dollárt kap részvényeiért.

A cég megvételével a Rosznyefty a világ legnagyobb állami olajvállalata lett, megelőzve az amerikai ExxonMobilt.

A Tyumenszkaja Nyeftyanaja Kompanyija(TNK)-British Petroleum (BP) közös vállalatot 2003-ban az oroszországi Alfa-Access Renova (AAR)konzorcium és a British Petroleum (BP) hozta létre. Kőolajkitermelését tekintve Oroszországban a harmadik legnagyobb magánvállalata, és a világ első tíz ilyen cége közé tartozik.

A TNK-BP tulajdonosai között gyakoriak voltak a konfliktusok. 2008-ban az orosz részvényesek arra törekedtek, hogy kiszorítsák a brit tulajdonos képviselőit a cégből. Az Alfa-Access Renova konzorcium - amelynek kulcsfontosságú vezetője German Khan német és Viktor Vekszelberg orosz üzletember - 2011-ben megakadályozta a British Petroleum és a Rosznyefty legfelsőbb szinten jóváhagyott részvénycseréjét, és az Arktiszon, az Északi-sarkkört övező területeken végzendő munkálatokat.

MTI