Egy jó váltással akár 8-10 százalékot is faraghatnak áramkiadásaikon a KKV-k – Egyre több vállalkozás már ennek a feléért is belevág a folyamatba

Némi utánajárással akár 8-10 százalékkal is csökkenthetik az áramkiadásaikat a kis- és közepes vállalkozások. Ehhez nem kell mást tenniük, csak megversenyeztetni a kereskedőket. Az energiaárak szorításában egyre több hazai KKV él versenyképességük növelésének ezen eszközével, sokuk már a 4-5 százalékos spórolás kedvéért is belevág a folyamatba. A siker érdekében azonban figyelni kell a részletekre – hívja fel a figyelmet Kis Gergely, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. kereskedelmi igazgatója.

Habár éves áramszámláján milliós megtakarítást csak kevés vállalkozás tud elérni, 100-150 ezer forintot még egy évi 80-100 ezer kilowattóra áramot fogyasztó KKV is foghat villamosenergia-kiadásain. Az egyéb költségek növekedése, a minden szektorban fokozódó versenyhelyzet már ekkora összegért is megmozgatja a cégeket. „Öt, de akár még két éve is, sok vállalkozás legyintett évi 100 ezer forint megspórolására. Idén viszont már egy ekkora megtakarítás is elég vonzó a vállalkozásoknak, hogy felvállalják a némi extra munkával járó szolgáltatóváltást” – ismerteti az elmúlt évek trendfordulását az ALTEO kereskedelmi igazgatója. Kis Gergely szerint ez a tendencia a villamos energia árának várható növekedésével a jövőben erősödni fog.

A nagyfogyasztók már 2003 óta a szabadpiacon kénytelenek beszerezni a felhasznált áramot, a kisebb fogyasztással bíró cégeket viszont alig pár éve kötelezi erre a szabályozás. A kereskedelmi igazgató szerint azonban igazán nagy pezsgést csak az elmúlt évek hoztak a KKV-k piacán. A többek között erre fogyasztói rétegre is fókuszáló, feltörekvő energetikai vállalat tapasztalatai szerint a verseny egyre élesebb a kereskedéssel foglalkozó cégek között is, hiszen mindenki az ügyfélállomány megőrzését és lehetőség szerinti bővítését célozza üzleti terveiben.

Ez viszont remek lehetőséget teremt a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy akár 8-10 százalékkal alacsonyabb árakra szerződjenek 2013-ra. Kis Gergely szerint azonban, mint minden más beszerzés esetében, itt is van 5 aranyszabály, amelyeket érdemes betartani a váltás során.

1. szabály - Legyünk határozottak! Ha sokáig húzzuk a döntést, lemaradhatnak az igazán kedvező ajánlatokról, hiszen a kereskedőknek is időben le kell kötniük a szükséges árammennyiségeket.

2. szabály - Amennyiben távméréssel mérik vállalkozásunk áramfogyasztását, feltétlenül szerezzük be fogyasztási görbénket, hiszen mindennemű energiafogyasztásnak az alapja a pontos mérés. A fogyasztási görbe és jellemzők alapján sokkal jobb ajánlatokat is kaphatunk. Ezeket a jellemzőket jelenlegi szolgáltatónktól, kereskedőnktől is bekérhetjük, de a területileg illetékes elosztóhálózati engedélyesnél is kérhetünk hozzáférést az adatokhoz.

3. szabály - Az ajánlatok bekérése során ne feledkezzünk meg jelenlegi szolgáltatónkról sem. Sok esetben tőle kaphatjuk a legkedvezőbb ajánlatot, hiszen ő már mélyebben ismeri vállalatunk fogyasztási jellemzőit.

4. szabály - Minden esetben ellenőrizzük le az ajánlatokat adó cégeket. Az engedélyek meglétének a Magyar Energia Hivatal honlapján nézhetünk utána, a gazdálkodási adatokat akár az e-beszámoló szolgáltatáson keresztül ingyen is lekérhetjük.

5. szabály - Végül állapodjunk meg a kiválasztott energiakereskedővel, de ne feledjük, hogy megfelelő intézkedések és minimális beruházás révén akár további 5-10-15 százalékot is foghatunk áramszámlánkon. Ezek megtalálásában a kiválasztott energetikai partnerek általában készségesen segítenek.

Az ALTEO energiakereskedelmei tapasztalatai szerint a kis és közepes vállalkozások köre jelentős potenciált rejt a kereskedőcégek számára. „Becslésünk szerint idén már 15-17 ezerre tehető a váltást tervező cégek száma. Ez már akkora fogyasztói tömeg, hogy érdemes foglalkozniuk vele az áramkereskedő cégeknek” – mutat rá Kis Gergely. Az igények növekedését jól szemlélteti, hogy tavaly alig 8-10 ezer cég váltotta le szolgáltatóját, módosította szerződését – teszi hozzá a kereskedelmi igazgató.

*****

Az ALTEO-ról Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. hazai tulajdonban lévő komplex energetikai szolgáltató, üzleti aktivitása kiterjed a megújuló erőforrásokon is alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint az energiagazdálkodási szolgáltatások területére. A társaság fogyasztói számára megbízható, megfizethető, minimális környezetterheléssel járó, a megújuló energia gazdaságos hasznosításán alapuló energiaellátást biztosít. Energiakereskedőként partnerei körében megtalálhatók a hazai kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok egyaránt. Az ALTEO 2008 márciusában kezdte működését, árbevétele 2011-ben 4,86 milliárd forint volt. Érdekeltségi körébe tartozik többek között a győri és a soproni fűtőerőmű, valamint több, megújuló energiát hasznosító kiserőmű is. A társaság részvényei 2010. október 11-én jelentek meg a Budapesti Értéktőzsde parkettjén.