Továbbra is negatív kilátást tart érvényben a lengyel bankrendszerre a Moody's Investors Service; a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja keddi londoni elemzésében számos kockázati tényezővel - köztük a finanszírozási szerkezet problémáival - indokolta a negatív kilátás fenntartását.

A Moody's éves szektorjelentése szerint a lengyel bankrendszerre immár második éve érvényes negatív kilátás fő tényezői közé tartozik a lengyel gazdaság növekedésének lassulása, a bankrendszer ebből eredő eszközminőség-romlása és korlátozott kapacitása a bevételek növelésére, valamint a bevételi források sokrétűvé tételére. A cég kiemeli emellett az eszköz- és a kötelezettségállomány kedvezőtlen deviza-összetételéből eredő kockázatokat.

A hitelminősítő szerint ehhez járul, hogy egyre kiszámíthatatlanabb és bizonytalanabb a külső környezet, valamint az, hogy a nyugat-európai anyabankok részéről megnyilvánuló nyomás likviditás-felhalmozásra és az ügyfelek betéteiért folytatott verseny intenzívebbé tételére készteti a lengyel bankokat, ami a kamatmarzsok szűkülését eredményezi.

A lengyel gazdaság növekedési ütemének lassulása nyomást gyakorol a bankok teljesítményére, mivel gyengíti a hitelkeresletet és szűkíti a kihelyezési lehetőségeket. A Moody's előrejelzése szerint a gyenge hazai kereslet előreláthatólag 2013-ra is jellemző lesz, és a cég ennek alapján jövőre mindössze 1,7 százalékos gazdasági növekedést vár Lengyelországban.

A lengyel gazdaság teljesítményére más nagy londoni házak is borúlátó előrejelzéseket adtak, de a Moody's keddi prognózisa az eddigi leggyengébb.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzőstábja minap összeállított új prognózisban a tavalyi 4,3 százalékos növekedés után az idén 2,8 százalékos, jövőre 2,4 százalékos lengyelországi GDP-növekedést jósolt.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai nemrégiben ismertetett térségi előrejelzésükben a lengyel gazdaságban általuk várt idei növekedési ütemet 2,7 százalékról 2,6 százalékra vették vissza, 2013-ra szóló lengyel GDP-növekedési előrejelzésüket pedig 3,6 százalékról 2,1 százalékra csökkentették.

A Moody's keddi londoni elemzése szerint a sokoldalú és stabil hosszú távú finanszírozási források hiánya változatlanul rendszerszintű probléma a lengyel bankszektorban. A cég adatai szerint a lengyel bankrendszer jelenlegi kötelezettségállományának hozzávetőleg a 75 százaléka egy éven belül lejár.

Emellett számos helyi bankérdekeltség devizafinanszírozási igénye a jórészt nyugat-európai anyabankoktól függ, és ez kiteszi e bankokat az euróövezeti "felfordulásnak".

E negatív tényezők ellenére is a Moody's azzal számol, hogy a lengyel bankok tőkeforrásai szilárdak maradnak. A cég kiemeli, hogy a lengyel bankrendszer alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátája 2011 végén 11,7 százalék volt, ami kedvező a többi közép-európai bankrendszer így számolt tőkemegfelelési mutatójával összehasonlítva. Ez is azonban csak részben ellensúlyozza a Moody's által felsorolt eszközminőségi hitelkockázatokat - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

MTI