Vételi ajánlással és 4626 forintos fair értékkel kezdte meg az OTP részvények újbóli követését a KBC Securities intézményi fundamentális elemzője.

Túlzottan alulértékelt

(+) Az OTP stabil üzemi eredményességgel rendelkezik és arra számítunk, hogy 2013-ban 2012-höz képest 49 százalékkal bővül a nettó profit, míg 2014-ben további 29 százalékos növekedés következhet a 2012-es 5 százalékos profitzsugorodás után.

(+) Növekedhet a külföldi leányvállalatok hozzájárulása a teljes vállalati profithoz. Az orosz és a bolgár operáció adhatja 2014-re a nettó eredmény 50 százalékát, de már 2013-ban elérheti a külföldi leányok profitja a magyar OTP teljesítményét.

(+/-) Rövidebb távon azt várjuk, hogy a kormány megegyezik az IMF-fel, ami pozitív hatással lehet a tőkepiaci hangulatra. Ugyanakkor középtávon a magyar OTP egység hozzájárulása az adózás utáni teljes profithoz lényegesen csökkenhet.

(+) Nagyon erős az OTP Bank tőkehelyzete, kellő likvid forrással rendelkezik. A bank tőkemegfelelési mutatója (core Tier 1 ráta) 13,1 százalék volt az év első felében, ami ellensúlyozza a hitelportfoliójában szereplő magas devizahitel-arányhoz kapcsolódó kockázatokat.

(+) 0,9-es 2012-es előretekintő P/BV (árfolyam/ saját tőke könyvszerinti értéke) rátán forog az OTP, ami a lengyel bankokhoz és a régiós pénzintézetekhez képest is jelentős diszkontnak számít. Előbbi esetében 1,7 a P/BV, míg utóbbinál 1,4. Korábban is diszkonttal forgott részvényenkénti saját tőke arány alapján a régiós versenytársakhoz képest az OTP, de a jelenlegi különbség átlag fölötti.

(-) A legnagyobb kockázatot a nettó kamatmargin zsugorodása jelentheti az OTP számára, mely a megnövekvő forrásszerzési költségek, lassabb gazdasági növekedés, vagy további jegybanki kamatcsökkentések miatt következhet be.

Magyar makrogazdasági kockázatok

(=) Az IMF megállapodásra leghamarabb jövő év elején kerülhet sor, mivel még nem kezdődtek meg a tárgyalások a felek között, illetve közeledünk év végéhez is. Az OTP részvény árfolyamába részben beépülhetett az IMF megállapodás, ettől függetlenül ennek a bejelentése további pozitív hírként szolgálhat. Ha jelentősen romlana a hangulat a piacokon, akkor felgyorsulhatnak a tárgyalások.

(-) A második negyedév végére a magyar gazdaság technikailag recesszióba került, a kilátások továbbra is felhősek, nem valószínű, hogy stabil növekedési pályára áll Magyarország. 2012-ben 1 százalékkal csökkenhet a magyar GDP, 2013-ban pedig 0,6 százalékos növekedésre számítunk.

(-) Csökkenhet a magyar lakossági fogyasztás a magas és emelkedő infláció, illetve a megszorítások miatt. A szárazság miatt pedig az agrárium teljesítménye is gyenge maradhat.

(=) 2012-ben további 25 bázisponttal csökkenhet az alapkamat, ami függ a nemzetközi piaci hangulattól és az IMF megállapodás állapotától is. Az MNB legutóbbi ülése utáni jegyzőkönyv alapján nincs kizárva a további 50 bázispontos kamatcsökkentés sem az év végéig.

KBC Equitas