A Phylaxia Holdinggal péntek óta történt eseményeket foglaljuk össze a holnapi Igazgató tanácsi ülés előtt.

Az elmúlt két kereskedési nap eseményeit rögzítettük idősorrendben:

  1. Pénteken történelmi méretű piaci vétel történt a papír piacán a délutáni órákban, jelentős kb 13millió darabos order, majd több néhány milliós kötés következtében ismét két számjegyű áron lehetett kereskedni a papírral.
  2. A papír végül 9Fton zár, forgalom 176,6 millió Ft-os, amely 19.597.482 db részvényt jelent. Ez a teljes részvény mennyiség 7,65 százaléka. Ennél jelentősebb forgalom csak egyszer 2007.07.17-én történt.
  3. Kereskedési idő után semmilyen bejelentés nem érkezik
  4. Mai napon a délelőtti tétlenséget követően ismét jelentős vételi orderek érkeztek a piacra, amely 10Ft-on zárt. Mai forgalom 121,23millió Ftos és 12,165millió darabos volt, ez a közkéz 4,75%. Két nap alatt a papír 12,5% cseélt gazdát.
  5. Zárást követően három bejelentés érkezett a Phylaxiától:
  • Tőzsdei kereskedés felfüggesztése 2009. június 16-i napra
  • Ceva per folytatása 2009.09.17
  • KEG együttműködési keretmegállapodás Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Zrt-vel

Az első bejelentés várhatóan egy jelentős hírt sejtet, amelyért valakik véletlen szerencsések képesek voltak az elmúlt két napban százmilliós nagyságrendű piaci vételt eszközölni. Micsoda érzékük van a vételekhez....

Ceva per régóta húzódik a két bíróságon, nem lehetett piac befolyásoló.

Amit a Wamslerről tudni lehet: A napi.hu 2007-es cikke alapján a cég tulajdonosa egy offshore cég, míg a felügyelőbizottság elnöke Pintér Zoltán, a Buda-Cash brókercég tulajdonosa. Ennek a cégnek a neve felmerült a Rába részvények felvásárlási sztorija során. Eleinte szakmai befektetésről volt szó, ahogyan itt is, majd mindenki számára ismert történet zajlott le a papírban. Ebből még nem következik, hogy itt is bármi hasonló következhet, de érdekes, hogy ekkora vételi order után egy tőzsdei ügyekben járatos FB elnökkel rendelkező céggel kötnek partneri szerződést. Természetesen vannak véletlenek - állítólag.

2009. májusi állapot szerint a KEG-ben Kovács Gábor nagyvállalkozó nevével fémjelzett Bankár Holding Zrt. 2,46 százalékos részesedés felett rendelkezik. Kovács Gábor neve a tőzsdén legutóbb EXBUS kivezetése kapcsán merült fel, akkor adóoptimalizálás miatt jelentkezett vételekkel. A KEG-ben kapcsolatos szándékairól eddig még nem érkezett bejelentés.

Szóval a Phylaxia körül felpörögtek az események, olyan nevek jelentek meg, akiknek lehetséges szándékairól érdemes elgondolkodni. Sajnos szomorú, hogy a cég csak kereskedési időt követően jelentett be olyan információt, mely spekulálásra adhatott okot, de aki a hazai tőzsdén kereskedik biztosan nem lepődik meg ilyen eseményen. A befektetők és spekulánsok joggal várhatnak tulajdonosi módosulásról bejelentést a héten, illetve PSZÁF hírt. Viszont azon se lepődnék meg, ha egyikse érkezne, sőt...

Így utólagosan érdekes visszagondolni, hogy Dr. Steier József urat mi kényszeríthette a hivatalosan tulajdonában álló részvénymennyiség csökkentésére.

Hasznos információkra mutatott rá és ezzel hozzájárult a cikkhez exmnbs1 és Johny King nevű fórumozóink. Köszönjük!