Júliusban éves összevetésben nőtt a portugál export, csökkent az import és ezzel együtt a külkereskedelmi mérleg hiánya, illtetve az Európai Unión kívüli partnerek felé tolódott el a külkereskedelmi forgalom súlypontja - közölte hétfőn a portugál statisztikai hivatal, az Instituto Nacional de Estatística.

Júliusban éves összevetésben 6,8 százalékkal nőtt az export. Főként az Európai Unión kívüli országokba irányuló export emelkedett, ezen belül is a legnagyobb mértékben Brazíliába. Leginkább a gépjárművek, a gépipari berendezések és fémek kivitele növekedett. Éves összevetésben júliusban 6,2 százalékkal csökkent Portugália importja.

Júliusban az Európai Unión belül 0,6 százalékkal nőtt a portugál export 2011 júliusával összevetve, míg az import 6,3 százalékkal csökkent. Az Európai Unión kívüli országokba 24,9 százalékkal nőtt a portugál export júliusban az egy évvel korábbihoz képest, míg az import 6 százalékkal csökkent.

Az előző havihoz képest 2,4 százalékkal emelkedett az export júliusban, szintén elsősorban az Európai Unión kívüli országokkal bonyolított növekvő kereskedelmi forgalomnak köszönhetően, ami havi összevetésben a júliusi import növekedésében is megmutatkozott. Az import júliusban 3,5 százalékkal emelkedett júniushoz képest.

Az előző havihoz képes júliusban az Európai Unióval 1,7 százalékkal csökkent Portugália exportja és 0,2 százalékkal importja. Az unión kívüli országokba az export havi bázison 13,8 százalékkal, az import pedig 13,7 százalékkal emelkedett júliusban.

Az idén a május-júliusban 8,3 százalékkal nőtt az export és 6,5 százalékkal csökkent az import Portugáliában, ami 1,8871 milliárd euróval, 49 százalékkal csökkentette az ország külkereskedelmi deficitjét. Az idei három hónapos időszakban 1,997 milliárd euró lett a külkereskedelmi mérleg hiánya a 2011-es megfelelő 3,884 milliárd eurós hiány után.

Az unión belül Portugália exportja 3,2 százalékkal emelkedett, importja pedig 6,5 százalékkal csökkent a három havi periódus éves összevetésében.

Az unión kívüli relációkban a május-júliusi periódusban a portugál export 23,4 százalékkal emelkedett, az import pedig 6,5 százalékkal csökkent.

MTI