Lezárta a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett befektetéssel foglalkozó Hun Mining Nyrt.-vel szembeni, a társaság befektetési ajánlata miatt indult piacfelügyeleti eljárását a felügyelet, mert a tények nem voltak tisztázhatók, azonban az ügyben indult rendőrségi nyomozás folytatódik - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken az MTI-vel.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a PSZÁF azért zárta le a vizsgálatot, mert az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a tényeket nem lehetett feltárni a határozat meghozatalához szükséges mértékben, a felügyelet végzése ugyanakkor nem állapítja meg azt, hogy jogsértés elkövetése nem történt meg.

A Büntető Törvénykönyvbe ütköző tőkebefektetési csalás bűncselekmény gyanúja miatt, a Hun Mining Nyrt. alaptőke-emelése kapcsán indult nyomozás a PSZÁF tudomása szerint továbbra is folyamatban van. Ennek az eljárásnak a kimenetele független a piacfelügyeleti eljárás megszüntetésétől.

A felügyeleti eljárás a 2010. április 14-én közzétett befektetési ajánlattal kapcsolatban hivatalból indult a Hun Mining Nyrt.-vel szemben. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy az ajánlattal kapcsolatban egyes személyek megtévesztő, félrevezető információkat, adatokat hoztak nyilvánosságra. Ezzel a tőkepiaci törvény által meghatározott piacbefolyásoló magatartást valósítottak meg.

A vizsgált információk egyrészt a Hun Mining Nyrt. zártkörű alaptőke-emelése keretében kibocsátott részvények ellenértékeként szolgáltatott apport tervezett értékének meghatározása, másrészt a Magyar Fejlesztési Bank és a Rudagipsz-Mix Zrt. közötti beruházási kölcsönszerződés kapcsán merültek fel - olvasható a felügyelet közleményében.

A Hun Mining, korábbi nevén Genesis Energy 2010. áprilisi tőkeemelése kapcsán az Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) még 2010 szeptemberében a felügyelethez fordult, majd 2011 januárjában büntetőfeljelentést is tett, mert a szövetség tőkebefektetési csalást gyanít a tranzakció mögött.

MTI