Válságköltségvetést fogadott el hétfői ülésén Heves város önkormányzata, miután július elején csődöt jelentett a település, és adósságrendezési eljárás indult.

A válságköltségvetés elfogadása ilyen esetben azért szükséges, mert az adósságrendezési eljárás hatálya alatt az önkormányzat csak a törvényben meghatározott kötelező feladatok ellátását finanszírozhatja.

Így a válságköltségvetés életbelépésével nem kapnak tiszteletdíjat az önkormányzati képviselők, és felfüggesztettetek a civil szervezetek sporttámogatását is. A korábban az önkormányzat által működtetett Eötvös József középiskolát átvette a Magyarországi Református Egyház.

Csáki Zsigmond polgármester (független) az ülésen elmondta: levélben kérte a Belügyminisztériumtól, hogy a kialakult helyzetben engedje el az önkormányzatnak egy korábbi, 125 millió forintos, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek adott úgynevezett önhiki támogatás visszafizetését, és további 40 millió forintot kértek a tárcától.

Pálné Németh Valéria, a bíróság által megbízott Kelet-Holding Zrt. pénzügyi gondnoka felhívta a figyelmet arra, hogy a válságköltségvetés elfogadása alapján még egy reorganizációs tervet is meg kell fogalmaznia a képviselő-testületnek.

Az ülésen Kis Tamás, a Jobbik képviselője azt a javaslatot tette, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát, és írjanak ki új választásokat, mert jelenlegi formájában nem működőképes az önkormányzat. A javaslatot a képviselők többsége elutasította.

Az adósságrendezési eljárás megindítását saját maga ellen kérte az önkormányzat, miután a kifizetetlen szállítói tartozások meghaladták a 400 millió forintot, és további egymilliárd forintos követeléssel állhatnak elő a hitelezők.

Csáki Zsigmond korábban az MTI-nek elmondta: a település gyakorlatilag a rendszerváltás óta forráshiánnyal működik, és csupán az állam által biztosított önhikiből tudták biztosítani a közszolgáltatásokat.

Ez vezetett oda, hogy a 2007-ben fejlesztési céllal kibocsátott kötvényekért kapott pénz egy részét kénytelenek voltak működtetésre felhasználni, miközben folyamatosan csökken az önhiki összege is. Most pedig elfogyott a pénz. A számlavezető pénzintézet beszüntette a hitelezést, illetve inkasszót tett az önkormányzati számlára a közétkeztetést szolgáltató cég is. Az önkormányzat ebben a helyzetben kérte az adósságrendezés elrendelését a bíróságtól. Hangsúlyozta, hogy város, amelynek kevés az adóbevétele, évente 400 millió forinttal pótolja ki a közoktatási normatívát, kistérségi központi orvosi ügyeletet, zeneiskolát működtet, illetve fenntartja az Eötvös József középiskolát, amelybe 40 településről érkeznek a diákok.

MTI