A befektetési alapok vagyona júniusban a mérsékelt optimizmus nyomán kissé emelkedett, a tőkevédett alapokhoz áramlott a legtöbb friss tőke - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán az MTI-vel.

A szövetség tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 8,8 milliárd forinttal, 0,3 százalékkal nőtt júniusban, a hónap végén összesen 3.118 milliárd forintot tett ki. A nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapíralapok adják az összvagyon többségét (61,7 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban 0,83 százalékkal nőtt, viszont ezúttal a kép az egyes alapkategóriák esetében igencsak eltért egymástól.

A pénzpiaci alapokba összességében 0,8 milliárd forint tőke áramlott be. Ezen belül egyértelmű a kép: forintból ki, dollárba, euróba be. Összességében 0,5 százalékos növekedés következett be ezen alapok összvagyonában. A kötvényalapok pozitívabb képet mutattak júniusban, a tőkebeáramlás 2,3 milliárd forintot ért el, az összvagyon 2,8 százalékkal gyarapodott. A megfigyelhető tendencia: hosszú hazai kötvényekből ki, rövid nemzetközi kötvényekbe be.

A részvényalapoknál 4 milliárd forint tőkekivonás történt. A hozamok ugyanakkor ellensúlyozni tudták a tőkekivonást, és összességében 0,4 százalékos emelkedés volt regisztrálható a részvényalapok vagyonában. A tőkevédett alapok ebben a hónapban is jelentős friss tőkét tudtak vonzani, amihez nyilvánvalóan hozzájárult, hogy három nagy alapkezelő is indított új alapokat ebben a kategóriában. A tőkebeáramlás 7,7 milliárd forint, a teljes vagyongyarapodás a kategóriában 2,3 százalék volt.

Az abszolút hozamú alapok szintén vonzóak voltak júniusban, hiszen azokba 5,4 milliárdnyi friss tőke érkezett. Ennek az alapkategóriának a növekvő népszerűségét jelzi, hogy már hosszú ideje folyamatos vagyonnövekedés tapasztalható. A kategória vagyongyarapodása a hónapban 4,1 százalék volt.

A nyilvános ingatlanalapokból összességében 3,9 milliárdnyi tőke áramlott ki, ami 5,8 százalékos vagyoncsökkenést eredményezett.

MTI