Régen láttunk ehhez hasonló hírt a PSZÁF-től, de ismét büntettek egy tőzsde piaci szereplőjét.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének H-PJ-III-B-25/2012. számú határozata a NUTEX Befektetési Nyilvánosan Működő Részvénytársasággal (székhely: 1147 Budapest, Telepes u. 53.) szemben piacfelügyeleti bírság kiszabásáról

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (székhely: 1013 Budapest, Krisztina körút 39.) (Felügyelet) által a NUTEX Befektetési Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (székhely: 1147 Budapest, Telepes u. 53.) (Ügyfél) tevékenységének vizsgálatára lefolytatott piacfelügyeleti eljárás során az alábbi határozatot hozom.

Kötelezem az Ügyfelet, hogy a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt 5.000.000,- Ft, azaz ötmillió forint piacfelügyeleti bírságot fizessen meg. A Felügyelet eljárása során eljárási költség nem merült fel.

A kiszabott piacfelügyeleti bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 (harminc) munkanapon belül kell a Felügyeletnek a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00283834-30000003 számú számlájára – "piacfelügyeleti bírság" megjelöléssel, valamint a határozat számának feltüntetésével – befizetni. A piacfelügyeleti bírság önkéntes befizetésének elmaradása esetén a közigazgatási végrehajtás szabályai kerülnek alkalmazásra. A piacfelügyeleti bírság befizetésére meghatározott határidő elmulasztása esetén, a be nem fizetett összeg után késedelmi pótlék felszámolására kerül sor, melynek mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmesen megfizetett késedelmi pótlék után nem számítható fel késedelmi pótlék.

A késedelmi pótlékot a Felügyelet hivatkozott számú számlájára kell befizetni, a határozat számának feltüntetésével, „késedelmi pótlék” megjelöléssel. Ha a kötelezett fizetési kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, a fizetési kötelezettség haladéktalanul végrehajtásra kerül.

A határozat ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek nincs helye. Az ügyfél, illetve a kifejezetten rá vonatkozó rendelkezés tekintetében az eljárás egyéb résztvevője a határozat felülvizsgálatát a közléstől számított 30 (harminc) napon belül jogszabálysértésre hivatkozással a Fővárosi Törvényszéktől keresettel kérheti. A keresetlevelet – a Fővárosi Törvényszéknek címezve – a Felügyeletnél kell 3 (három) példányban benyújtani vagy ajánlott küldeményként postára adni. A keresetlevél benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya, a felperes azonban a keresetlevélben a végrehajtás felfüggesztését kérheti. A bíróság a pert tárgyaláson kívül bírálja el, a felek bármelyikének kérelmére azonban tárgyalást kell tartani. Tárgyalás tartását az ügyfél a keresetlevélben vagy az alperes közigazgatási szerv kereseti ellenkérelmének kézhezvételétől számított 8 (nyolc) napon belül írásban kérheti.

Bővebben...