Tovább javultak a második negyedévben a magyar kis- és középvállalati szektor várakozásai, a cégvezetők nagy része ugyanakkor még így sem vár a következő 6 hónapban jelentős változást, továbbra is elsősorban a kivárás jellemzi a cégeket - derül ki az OTP KKV Konjunktúra Index 2012. második negyedévi eredményéből, amelyet a Policy Agenda készített.

A felmérést ismertető csütörtöki közlemény szerint az OTP KKV Konjunktúra Index jelenlegi értéke 43,4 százalék, ami az idei első és második negyedévi javulás ellenére még messze elmarad az egy évvel ezelőtti szinttől, amikor 50,4 százalékon állt a mutató.

A Policy Agenda értékelése szerint már trendszerűen is látszik, hogy kis mértékben ugyan, de javulnak a kkv-k kilátásai, és a tavalyi év végét jellemző mély pesszimizmusról sikerült valamelyest elrugaszkodnia a szektornak. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a vállalkozások napi problémái helyett újra a fejlesztések, a beruházások kerülhetnek előtérbe.

A mostani javulást elsősorban a magyar gazdaság, illetve a cégek saját helyzetének, likviditási kilátásaiknak a megítélésében bekövetkezett javulással függ össze. A versenytársakkal kapcsolatos várakozások, az értékesítési helyzet, a készletállomány, és a beszállítói tevékenység tekintetében nem tapasztalható érdemi elmozdulás.

A 700 cégvezető megkérdezésével végzett reprezentatív felmérés szerint a második negyedévben csökkent azok száma, akik gazdasági visszaeséssel számolnak a következő fél évben: a 2011. decemberi felmérésnél még a válaszadók 69 százalékának volt negatív várakozása, most 56 százalékra esett vissza ez az érték. A kkv-szektor vállalatvezetőinek 31 százaléka számít a magyar gazdaság stagnálására az elkövetkező félévben, 13 százalékuk pedig javulására.

Saját vállalkozásának kilátásait illetően a megkérdezett vállalatvezetők 44 százaléka számít visszaesésre, amely lényegesen jobb érték, mint a decemberi 56 százalék. A jelenlegi helyzet változatlanságára 34 százalékuk, míg pozitív változásra 22 százalékuk számít.

A megkérdezett vállalkozók 30 százaléka tervez beruházást a következő hat hónapban, ez magasabb, mint a fél évvel ezelőtti 27 százalékos arány, de enyhe visszaesést mutat az előző negyedévi 33 százalékhoz képest. A következő fél évben a cégek 25 százaléka tervez hitelt felvenni.

MTI