Idén február 5-én kezdődik a kínai újév. Kínában nem a Gregorián-naptár, hanem a Holdnaptár szerint számítják az újévet, ezért minden évben január 21. és február 20. közé esik az újév napja. 2019-ben a Disznó évébe lépnek a kínaiak.

Ezen az estén indul útjára a világon a legtöbb tűzijáték. A petárdák ugyanis elűzik az ártó szellemeket és a rossz szerencsét. Reggel aztán ismét petárdáznak, hogy üdvözöljék az új esztendőt és a szerencsét. A levegőszennyezés miatt egyébként több, mint 500 kínai várisban betiltották a petárdázást. Pekingben is be volt tiltva, de a tilalmat 2006-ban feloldották a városlakók dühös tiltakozása miatt.

A családok ezen az éjjelen hamis pénzt és papírból készült aranyrudakat égetnek elhunyt szeretteik érdekében. Azt hiszik ugyanis, hogy ezek az "adományok" segítik az elhunytak másvilágbeli életét.

A kínai újév alkalmával a hívőknek öt napot a családjukkal kell tölteniük, ki sem léphetnek az utcára. Sok bolt bezárva tart ebben az időszakban. A legtöbb család még az újév előtt bevásárol minden szükségeset (valahogy úgy, ahogyan mi minden egyes nemzeti ünnep előtt kifosztjuk a boltokat), az élelmiszert, az ajándékokat, az újév ünnepléséhez szükséges kellékeket.

Az újév és az utána következő Tavaszi Fesztivál összesen 40 napos ünnepet jelent. Ilyenkor kötelező a családnak összejönnie. Mivel a legtöbb idős szülő vidéken él, míg a fiatalabbak az ipari nagyvárosokban, ezért ilyenkor megindul a tömeg vidékre. Ezt a folyamatot a kínaiak tavaszi migrációnak nevezik.

Amerikai filmekben látunk olyasmit, amit a kínaiak komolyan megtesznek: a szinglik ugyanis ál barátot vagy barátnőt bérelnek arra a célra, hogy az elkísérje őket haza, a rokonsághoz. Erre a feladatra egyre többen vállalkoznak olyanok, akik maguk nem akarnak, vagy nem tudnak hazamenni a saját családjukhoz.

Újév napján tilos zuhanyozni. Az első öt napban (amit amúgy is a családdal kell tölteni otthon), tilos a szemetelés, de söprögetés is, mert ezek bármelyike elmoshatja a jó szerencsét. Azután majd a Tavaszi Fesztivál előtt néhány nappal tartanak egy általános takarító napot, amikor mindent kicsinosítanak. Amúgy vannak egyéb tilos (tabu) tevékenységek is újévkor. Pl. nem szabad eltörni az üveget vagy a kerámiát. Nem szabad meglátogatni a feleség családját (mert ez azt jelenti, hogy családi problémák vannak). Nem kérheted a tartozás megfizetését az adósodtól (moratórium :) ). Ne menj orvoshoz, ne végezzenek rajtad műtétet. Az újévi áldás adása viszont szokás. Azonban nem adhatod olyan embernek, aki még ágyban fekszik. Az ajándékozás is szokás, de ne csodálkozz, ha csúnyán néznek rád, amennyiben órát akarsz ajándékozni valakinek. De pl. a mandarinnak sem örülnének igazán felhőtlenül...

A kínai újév alkalmával a gyerekek jól járnak. Ajándékot kapnak, igaz nem teddy mackót, vagy hasonlókat, mert ezt sokkal racionálisabban oldják meg. A gyerek ugyanis egy ún. "piros zsebet" kap, ami nem más, mint egy piros boríték, pénzzel kitömve. A mai Kínában már az internetes "piros zseb" a divat, ezek kifejezetten olyan csevegőszobák, ahol lehetőség van a piros zsebek feltöltésére, sőt még az is látszik, hogy kinek mennyije gyűlt már össze.

A kínaiak szeretik a bort. Minden alkalommal tudnak bort inni, az újév sem kivétel. Az újév alkalmából mindent pirossal díszítenek fel.

A kínai újévet világszerte ünneplik. London, San Francisco és Sydney verseng azért, hogy melyikük tartja a legnagyobb Ázsián kívüli kínai újév ünnepet. De bárhol élsz, ha van a közeledben egy kínai negyed (Chinatown), akkor megláthatod, milyenek ezek a felvonulások, az oroszlántáncokkal, lámpás szobrokkal, tűzijátékokkal és fantasztikus ételekkel :)