Az interjúban célunk volt bemutatni az Őrmester Zrt. múltját, jelenét és terveit, amiből reményeink szerint már a kisbefektetők is részesülhetnek.

Hogyan látja a vagyonvédelmi szakma alakulását a rendszerváltás óta itthon?

A vagyonvédelmi piac fejlődése szempontjából a rendszerváltás, csak az első lépcső volt. Lehetőség nyílt a cégek alapítására, azonban közvetlenül a rendszerváltás után, nagyon minimális piaci igény jelentkezett a vagyonvédelmi szolgáltatásokra. A cégek jellemzően belső hatáskörben végezték ezt a munkát, megvolt saját külső és belső biztonsági osztályuk. A piac fejlődésére jótékony hatással egyrészt a mamut méretű állami vállalatok kisebb cégekre tagozódása volt, hiszen az ő esetükben már egyre fontosabb lett a gazdaságos működés. A vállalkozások elsősorban a vagyonvédelmi tevékenységet helyezték ki külső szolgáltatóhoz. Ebben az időben kezdett az outsourcing általánosan elterjedni, amely a vagyonvédelmi piac minőségi fejlődését segítette elő az aktív verseny révén. A fejlődés másik jelentős motorja a multinacionális vállalatok magyarországi megjelenése jelentette. Az nemzetközi vállalati kultúrában már gyakorlatként alkalmazták a külső vagyonvédelmi cégek megbízását, így Magyarországon is megkeresték a legjobb szolgáltatókat. A magyar piac jellemzője még, hogy hozzávetőlegesen 2005-ig az élőerős szolgáltatások voltak a megrendelők számára fontosak, de azóta a technikai, műszaki színvonal is egyre értékesebbé vált és a megrendelők számára egyaránt fontos, hogy a műszakilag magas színvonalú vagyonvédelmi rendszert alkalmazzanak, és iparágtól függően veszik igénybe az élőerős szolgáltatást is.

Melyik időszakok voltak nehezek, mikor sikerült a legnagyobb vagyonvédelmi cégek közé kerülni? (Hogyan alakult a cég árbevétele 1990 óta? ) Az Őrmester Zrt. első tíz évét tekinthetjük a megalapozás időszakának. Feladatunknak – a magas színvonalú szolgáltatások nyújtása mellett – a cégünk széles körű ismertségének megteremtését, illetve az Őrmester-brand megalapozását tekintettük. A kemény munkának köszönhetően az Őrmester 2000-től már az ismertebb, illetve számos tekintetben a piacvezető cégek közé sorolható.

alt

Nehéz időszakok? Természetesen az Őrmester életében is voltak. Mi is elkövettük a túlzott növekedés hibáját, így az 1990-es évek második fele pénzügyileg nagyon nehéz időszak volt számunkra. Mindazonáltal az a hiba ma már mérföldkőnek számít fejlődésünkben és képesek vagyunk vissza fogottan lépni előre. Ma már tudjuk, hogyan fejlődjünk mértékkel, hogyan fejlődjünk a leányvállalatokkal együtt, hogy ne csak a magyar piacon, hanem rövidesen a környező országokban is piacvezetők lehessünk. A válság – szerencsére – nem hatott ránk jelentős mértékben. Természetesen volt időszak, amikor minimálisan visszaesett vagy stagnált a bevételünk, de ez fejlődésünkre nem volt igazán hatással. Számunkra ez a belső építkezés, a tőzsdei felkészülés időszaka volt. Továbbá a válság piactisztító hatásként jelentősen javultak akvizíciós lehetőségeink, amellyel szeretnénk is élni.

A válság hatására növekedett a bűnözés az egész világon, Amerikában a fegyver eladások 2008-ban rekordot döntöttek. Észrevehető volt e Magyarországon a hangulatváltozás a vagyonvédelem területén? Jellemzően 2001-ben vált érezhetővé a terrorizmus hatása. A multinacionális cégek attól az időszaktól kezdve szigorították meg vagyonvédelmi szabályzataikat és elvárásaikat. Ennek következtében igényelték a többletszolgáltatásokat és kérték az erősített jelenlétet. Ez az igényszint az elmúlt kilenc évben nem hanyatlott. Természetesen ez a változás is jellemzően a nemzetközi cégek oldaláról érkezett és érkezik, a magyar oldalról kevésbé. A válság kapcsán megnövekedett bűnözés ilyen módon nem volt hatással a magyar piacra.

A magánszektor rendelés állománya növekedett-e a megszokottól gyorsabban 2008 óta?

Nem, a tendencia változatlan.

A cég melyik piaci szegmense a legerősebb a következőek közül, mint magánszektor, vállalati vagy üzleti szektor és állami megrendelések. Mely területen kívánnak tovább erősödni?

Az Őrmesternek leginkább magánszektorból származó ügyfelei vannak, amelyek egy része évek óta dolgozik velünk. Az állami, illetve önkormányzati ügyfeleinek száma néhányra tehető. Az állami szektorba bekerülni – függetlenül az iparágtól – nagyon nehéz. A közbeszerzéseknél jellemzően olyan komplex vagy specifikus a feltételrendszer, hogy mi, a 20 évünkkel sem mindig tudjuk teljesíteni. Sajnos.

Magyarország melyik régióiban (megyei szinten) piacvezetők?

Az Őrmester a közép-magyarországi régióban és Budapesten a legerősebb, és itt a piacvezetők között vagyunk.

A 2009-ben akvirált cégek integrálását sikeresnek érzik?

Határozottan mondhatom, hogy igen. Az egyik esetében 1 éves, a másiknál 1,5-2 éves megtérülésről beszélhetünk.

Terveznek-e a jövőben nagyobb cégek felvásárlását a hazai piacon vagy a tőzsdei bevezetésből befolyó összeget inkább külföldi piac szerzésre költik el?

Az akvizíciós tevékenységet tovább folytatjuk, melynek célja a hazai és a nemzetközi jelenlét megerősítése. A tőzsdei bevezetésnek célja, hogy egyrészt jobban megismerjenek minket a régióban, másrészt előkészítsünk egy jövőbeni tőkeemelést. A tőkeemelésből bevont összegnek is ebben a folyamatban szánunk szerepet. Jelenleg hat céggel állunk tárgyalásban, mindegyikkel különböző státuszban. E cégek közül az egyik román, a többi magyar.

Környező országokban a vagyonvédelmi szolgáltatásokat magasabb áron lehet értékesíteni?

Szlovákiában tudunk magasabb árat érvényesíteni. Ott van egy szabályozás, amely bizonyos szint alá nem engedi nyomni az élőerős szolgáltatás óradíját, de a műszaki szolgáltatások, megoldások is magasabb értéket képviselnek. Romániában az árszínvonal megegyezik a magyarral, míg Szerbiában alacsonyabb. ű

Mik a cég tervei 3, illetve 5 éves időtávon?

Az Őrmester tervei a következő három évben: első lépés a tőzsdei kibocsátás. Ezzel kapcsolatban tervezünk tőkeemelést és új befektetők bevonását a közel jövőben, de ezek időpontja még nem pontosított. Mindezeken túl saját vagyonunk, illetve a későbbi tőkebevonás segítségével további akvizíciókat szeretnénk végrehajtani, fejleszteni tevékenységünket, illetve biztosítani az Őrmester és leányvállalatai organikus fejlődését. A fejlesztések célja, hogy az Őrmester a vagyonvédelmi piac teljes szolgáltatási palettáját lefedje, azaz rendszerintegrátorrá váljon és ügyfeleinek a legmodernebb megoldásokat tudja biztosítani. Köszönöm Kincs Istvánnak, az Őrmester Zrt. elnökének és alapítójának az interjút.

Sok sikert kívánok a tőzsdei szerepléshez, a megfelelő források megtalálásához, amelyek segítik céljaik elérését. Reméljük, hogy az Őrmester Zrt. sikereiből a kisbefektetők is részesülhetnek a következő években.