Júniusban 10,4 százalékkal mérséklődött a részvények forgalma a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az előző hónaphoz képest, a származékos piac forgalma viszont 18,6 százalékkal bővült a BÉT hétfőn közölt legfrissebb statisztikája szerint.

Júniusban 9 milliárd forintos napi átlagforgalmat mért a BÉT a részvényszekcióban, ami némileg alacsonyabb a májusi 9,6 milliárdnál, viszont 7,9 százalékkal magasabb a 2012 júniusinál. A részvényszekción belül a certifikátok forgalma kiemelkedően, 16,8 százalékkal nőtt 2012 júniusához viszonyítva.

A részvényszekció teljes forgalma - beleértve a kárpótlási és befektetési jegyeket, certifikátokat, vállalati kötvényeket és jelzálogleveleket is - 188 milliárd forint volt júniusban, míg májusban 208 milliárd forintot tett ki.

Az első félévben a részvények forgalma 1112 milliárd forint volt, ami 19 százalékkal elmarad a 2012 azonos időszakában mérttől. A BUX júniusban 239 ponttal, 1,24 százalékkal csökkent, a hónap végén 19 023,96 ponton állt.

Júniusban a brókercégek rangsorának első két helyén nem történt változás: a legnagyobb forgalmat az Erste Befektetési Zrt. bonyolította, amely a részvénypiaci forgalom 13,7 százalékát adta, a második helyet pedig a Concorde Értékpapír Zrt. foglalta el, 12,6 százalékos részvénypiaci részesedéssel. A harmadik helyet ezúttal az UniCredit Bank Hungary szerezte meg 10,3 százalékos részvénypiaci részesedéssel. A sorban őket követte a Wood & Company, valamint a KBC Securities Magyarország Fióktelepe. Az előző hónapban Erste, Concorde, Wood & Company, KBC és Equilor volt a sorrend.

A származékos piac forgalma összesen 294 milliárd forint volt júniusban, májushoz képest 18,6 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához képest 80,9 százalékkal nőtt a forintértékben mért forgalom. Kontraktusszámban 888 ezer volt a júniusi volumen, ami az előző hónaphoz képest 23,8 százalékkal, az előző év azonos időszakához mérten pedig 74,2 százalékkal emelkedett. A májushoz képest tapasztalt növekedés elsősorban a határidős devizakontraktusoknak köszönhető, ezek forgalma értékben 30 százalékkal, kontraktusszámban pedig 29,2 százalékkal bővült.

A származékos szekcióban az egyedi részvényalapú határidős termékek piacán júniusban a Buda-Cash Brókerház Zrt. került a forgalmi rangsor élére. A határidősindex kontraktusokban továbbra is a Random Capital Broker Zrt., a származékos deviza termékekben a Raiffeisen Bank Zrt., míg a gabona kontraktusokban IKR-Bróker Tőzsdeügynöki Kft. a legnagyobb piaci szereplő.

MTI