A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett jelentése szerint az infláció a jegybank 3 százalékos célja alatt maradhat az MNB teljes előrejelzési horizontján, a következő 8 negyedévben, ami a monetáris lazítás irányába mutat.

A "Jelentés az infláció alakulásáról" című jegybanki kiadvány szerint a növekvő reáljövedelmek mellett a háztartásokat továbbra is óvatos viselkedés jellemzi majd, ezért a belföldi kereslet visszafogott marad, a vállalatok az emelkedő termelési költségeiket csak korlátozottan tudják az árakban érvényesíteni. A gazdasági növekedést rövid távon továbbra is az export vezérelheti.

Az inflációs jelentés alapján az elmúlt évi recessziót követően az első negyedévben újból növekedésnek indult a magyar gazdaság. A hazai GDP bővülése a következő negyedévekben az év elejénél lassabb ütemben, de tovább folytatódhat.

A növekedést rövid távon változatlanul az export vezérelheti, az új autóipari kapacitások termelésének felfutásával a gyenge külső kereslet mellett is növekedhet a hazai export világpiaci részesedése. A növekedés dinamizálódását az elmúlt évben történelmileg is gyenge terméseredményeket felmutató mezőgazdasági termelés idei várható javulása is érdemben támogathatja.

A jelentés szerint a lakossági reáljövedelmek idén bővülhetnek. A felhalmozott lakossági adósságok leépítése, a szigorú hitelezési feltételek és az óvatosságra törekvő lakossági magatartás miatt az idén még csak a fogyasztói kereslet stabilizálódására lehet számítani. A lakossági fogyasztás a munkapiaci helyzet javulásával párhuzamosan csak 2014-ben javulhat, élénkülhet érdemben.

A vállalati beruházások az autóipari beruházások kifutásával idén mérséklődhetnek, majd jövő évtől növekedésnek indulhatnak.

A jelentés ismertetése során Virág Barnabás, az MNB elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozások a bérköltségeiken próbálnak takarékoskodni és a termelékenység javításával igyekeznek növelni a jövedelmezőségüket.

A jelentés szerint a kis- és középvállalkozások esetében az MNB Növekedési Hitel Programja a hitelezési feltételek érdemi javulását okozhatja, ami az év végétől a kkv-szektor beruházási aktivitását is támogathatja.

Az inflációs jelentés szerint összességében a belföldi kereslet csak 2014-ben bővülhet, így az ország külső piacain várható élénküléssel párhuzamosan 2014-ben az ideinél kiegyensúlyozottabb növekedési pálya jellemezheti a hazai GDP alakulását.

A gazdaságot a teljes előrejelzési horizonton jelentős, érdemi szabad kapacitások jellemezhetik, emiatt a tényleges növekedés elmaradhat a lehetőségektől - derül ki a jelentésből.

A jelentés kitér a dohány kiskereskedelmének július 1-től érvényes változásaira is, ebben az eddigi 4-5 százalékos árrés 10 százalékra történő emelésére. Az árrés ilyen mértékű növelése a cigaretta árának jelentős emelkedésével és így érdemi inflációs hatással járhat - olvasható az inflációs jelentésben.

A jegybanki elemzők szerint, figyelembe véve a cigaretta nagy súlyát a fogyasztói kosárban (amiben mintegy 4 százalékkal szerepel), ennek összességében 0,6 százalékpontos inflációs hatása lehet, amely 2013 és 2014 között nagyjából fele-fele arányban oszlik meg.

MTI