Amerikai vállalatokat kért oroszországi beruházásokra - elsősorban az orosz gazdaság erőteljes energiaexport-függőségének csökkentése érdekében - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

Sir Suma Chakrabarti, aki a bank londoni székhelyének hétfő esti tájékoztatása szerint az Amerikai Kereskedelmi Kamara befektetői rendezvényén szólalt fel New Yorkban, kijelentette: a külföldi befektetők számára néha nem túl könnyű orosz üzleti klíma ellenére az orosz gazdaság rendkívül nagy beruházási lehetőségeket kínál az amerikai vállalatok számára.

A 143 milliós Oroszország a legnagyobb piac Kelet-Európában, óriási a fogyasztási javak kereslete, és hatalmas a középosztály, amelynek vásárlóereje folyamatosan növekszik - hangsúlyozta a közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alakult londoni bank vezetője.

Sir Suma az oroszországi beruházási lehetőségek illusztrálására elmondta, hogy az EBRD az elmúlt 21 évben 23 milliárd eurót fordított hétszáznál több sikeres oroszországi finanszírozási programra; ezen belül az amerikai vállalatokkal közösen végrehajtott oroszországi EBRD-befektetések értéke eléri a 3,5 milliárd eurót.

Ahhoz azonban, hogy Oroszország sikeres lehessen, teljesen át kell strukturálni az orosz gazdaságot, tekintettel arra, hogy az ország eltúlzott mértékben függ a földgáz, a kőolaj és egyéb nyersanyagok kitermelésétől; e termékek részaránya az orosz gazdaságon belül jelenleg még nagyobb is, mint tizenöt évvel ezelőtt volt - mondta az EBRD elnöke.

Sir Suma Chakrabarti hozzátette: tavaly a nyersolaj- és a földgázexport a teljes orosz kivitel csaknem 70 százalékát tette ki, és az ebből eredő jövedelmek adták az orosz szövetségi költségvetés bevételeinek hozzávetőleg a felét.

Az EBRD elnöke szerint a természeti erőforrások kiaknázása önmagában ritkán biztosít erőteljes hosszú távú gazdasági növekedést. Emellett a nyersanyagárak ingadozása makrogazdasági volatilitást is okoz, a természeti erőforrások bősége pedig korrupcióhoz is vezethet, és ennek révén igen megnehezítheti az üzleti klíma javítását - hangsúlyozta a londoni bank vezetője.

Az orosz gazdaság energiaexport-függésének kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet. A City egyik legnagyobb pénzügyi gazdasági elemzőcége, a Capital Economics a nyersolajárak csökkenésének oroszországi gazdasági hatásairól összeállított legutóbbi helyzetértékelésében kimutatta, hogy az orosz szövetségi költségvetés egyensúlyban tartásához legalább 115 dolláros hordónkénti nyersolaj-árfolyam szükséges, ám a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség hordója jelenleg 100 dollár alatt jár. A ház szakelemzői ráadásul további árcsökkenést jósolnak: várakozásuk szerint a Brent egységára az idei év végén 95 dollár lesz.

A Capital Economics londoni közgazdászainak számításai szerint minden egy dollárnyi hordónkénti olajárcsökkenés évi 2 milliárd dollár exportbevételtől fosztja meg az orosz gazdaságot. A cég szakértői ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a Brent hordónkénti árfolyama a februárban mért 118 dollárról zuhant a jelenlegi, 100 dollár alatti szintekre.

MTI