Oroszország úgynevezett belső offshore státust adna a Nemzetközi Befektetési Banknak (IIB) és tárgyalásokat kezdeményez az orosz VTB Bank ciprusi leányvállalatának megsegítéséről - közölte értesülését az Interfax orosz hírügynökség.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettest, Anton Sziluanov pénzügyminisztert és Szergej Ignatyevet, az orosz központi bank elnökét bízta meg azzal, hogy alakítsanak munkacsoportot az Európai Központi Bankkal, a Nemzetközi Valutaalappal és Ciprussal való tárgyalások céljából. Arról szeretnének megegyezni, hogy az orosz állam 75,5 százalékos tulajdonában lévő VTB Bank ciprusi leányvállalata, az Orosz Kereskedelmi Bank esetében oldják fel számos meghatározott pénzügyi művelet végzésére vonatkozó korlátozásokat - tudta meg az orosz hírügynökség a VTB Bank egyik név nélkül nyilatkozó illetékesétől.

A forrás elmondta, hogy Mihail Kuzovljev, a bank elnöke kérte az orosz kormányfőtől a munkacsoport létrehozását. A Cipruson működő bankok tevékenységének korlátozását márciusban vezette be a nicosiai kormány a bankrendszer megmentését célzó intézkedések keretében, az Európai Unióval történt megállapodásnak megfelelően. Az Orosz Kereskedelmi Bank a harmadik legnagyobb pénzintézet a szigetországban. Vezetése eddig sikertelenül tárgyalt a ciprusi kormánnyal.

Jelenleg a ciprusi bankok betétesei havonta legfeljebb 5 ezer eurót(körülbelül másfél millió forintot) utalhatnak át külföldre, belföldön pedig a ciprusi nemzeti bank speciális bizottságának engedélyével 25 ezer és 250 ezer euró (majdnem 7,5 millió és 74 millió forint) közötti összeg átutalásáról rendelkezhetnek.

Az orosz pénzügyminisztériumban - szintén név nélkül - azt is elmondták a Interfaxnak, hogy a VTB Bankon segíteni igyekezve a Kremlben egyszersmind azt próbálják megoldani, hogy Oroszországban lehessen elhelyezni azokat a pénzeket, amelyek úgymond kellemetlenné váltak a külföldi offshore cégekben. Az orosz tőke menekül Ciprusról.

Az elsődleges elképzelés szerint egyfajta orosz offshore-t hoznának létre Moszkvában - tudta meg az orosz hírügynökség. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő még márciusban, a ciprusi bankrendszer válságának csúcspontja idején vetette fel az ötletet, hogy az orosz Távol-Keleten kellene offshore-zónát létrehozni.

Az orosz pénzügyminisztériumi forrás elmondta, hogy Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes utasítást adott a tárcának arra, vizsgálja meg, van-e lehetőség arra, hogy a moszkvai székhelyű Nemzetközi Befektetési Banknak (IIB) úgynevezett belső offshore státust adjanak. A cél a külföldi tőke Oroszországba csábítása.

Az 1970-ben alapított és ENSZ-keretek között működő IIB egy befektetési programok finanszírozására létrehozott nemzetközi pénzügyi szervezet, amelynek tagjai: Bulgária, Csehország, Szlovákia, Oroszországi Föderáció, Románia, Kuba, Mongólia és Vietnam.

Alekszej Kudrin, aki 2000-től 2011-ig töltötte be az orosz pénzügyminiszteri posztot a Russia-2013 címmel csütörtökön Moszkvában kezdődött nemzetközi fórumon az MTI kérdésére kijelentette: kategorikusan ellenzi, hogy Oroszországban offshore cégeket hozzanak létre.

MTI