Első alkalommal előzte meg a kínai jüan az orosz rubelt a nemzetközi bankközi fizetési forgalomban - írja a Bloomberg pénzügyi hírügynökség a SWIFT banki fizetési rendszer adataira hivatkozva.

A 212 ország több mint 10 ezer bankjával kapcsolatban álló belgiumi székhelyű SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) adatai szerint a jüanban (RMB, renminbi) bonyolított fizetési forgalom januárban 24 százalékkal emelkedett tavaly decemberhez képest, és 171 százalékkal tavaly januárhoz képest.

Az összes devizában bonyolított fizetési forgalom januárban 13 százalékkal emelkedett decemberhez képest. A rubelben bonyolított fizetési forgalom januárban 5,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest. Januárban a kínai deviza a globális fizetési forgalom 0,63 százalékát adta, ami történelmi csúcs. A jüan ezzel a fizetési rangsorban a 13. helyet szerezte meg magának, míg a rubel 0,56 százalékos részesedéssel a 15. helyre került.

Egy évvel ezelőtt a jüan részesedése 0,25 százalék volt, a rubelé pedig 0,52 százalék.

A fizetési rangsort az euró vezeti, a második helyen a dollár áll, a harmadik helyen pedig a brit font-sterling. Kína, a világ második legnagyobb nemzetgazdasága az árfolyam-szabályozás enyhítésével és a pénzpiacok fokozatos megnyitásával párhuzamosan aktívan támogatja a jüan nemzetközi kereskedelmi forgalomban és pénzügyi finanszírozásban betöltött fizetési szerepének erősítését.

Charles Feng, a hongkongi Standard Chartered Plc. fix hozamú befektetési üzletágának regionális igazgatója szerint a kínai jüanban az anyaországon kívül folytatott devizapiaci kereskedés napi összértéke mostanára mintegy 6 milliárd dollárra, az egy évvel korábbinak a duplájára emelkedett.

James Wills, a SWIFT New York-i igazgatója a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy "a nagyon fiatal devizában" bonyolított nemzetközi fizetések "drámai mértékben növekedtek" az utóbbi időkben és a jövőben ez csak tovább növekedhet. A SWIFT jelentése szerint az olyan Kínán kívüli pénzügyi központok, mint Hongkong, London és Szingapúr erősen szorgalmazzák a jüanban bonyolított fizetéseket.

A legszélesebb körben használt nemzetközi fizetőeszköz az euró 40,17 százalékos forgalmi részesedéssel. Igaz, egy évvel ezelőtt az euró részesedése még 44 százalék volt. A második 33,48 százalékkal a dollár: részesedése emelkedett az egy évvel korábbi 29,7 százalékról. A harmadik helyen álló font-sterling részesedése 8,55 százalékra csökkent 9 százalékról. A 2,56 százalékos japán jent is beleértve a "négy nagy" deviza az idén januárban a nemzetközi fizetések 85 százalékát uralta.

A további rangsor (százalék): ausztrál dollár (1,85), svájci frank (1,83), kanadai dollár (1,80), szingapúri dollár (1,05), hongkongi dollár (1,02), thaiföldi bath (0,97), svéd korona (0,96), norvég korona (0,80), kínai jüan (0,63), dán korona (0,58) és az orosz rubel (0,56).

MTI