Ha sikerül megfelelő árazást elérni, valószínűleg jelentős értékű, 2-3 milliárd dolláros magyar szuverén devizakötvény-kibocsátás várható a mostani bemutatókörút nyomán - vélekedtek hétfőn londoni pénzügyi elemzők.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetők számára összeállított előrejelzésében kiemelte, hogy bár a bemutatónak hivatalosan nem célja az azonnali kötvénykibocsátási tranzakció, "ilyen road show azonban nincs", és a kormány nyilván szeretné feltölteni a készleteket, "mielőtt a piac bezár".

Ash már egy néhány nappal ezelőtti elemzésében is azt jósolta, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökjelöltjének megnevezéséig eltelő időben, "a lehető leghamarabb a lehetséges legnagyobb értékű" devizakötvény-kibocsátással igyekszik majd "megerősíteni a védműveket".

Hétfői újabb értékelésében Timothy Ash ezzel kapcsolatban közölte, hogy továbbra is Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegybankelnöki kinevezését tartja a legvalószínűbbnek. Az elemző szerint Matolcsy György "szeretné ezt az állást, és Orbán Viktor (miniszterelnök) valószínűleg meg is ígérte neki" a kinevezést. Más nagy londoni házak szakértői ugyanakkor nem ennyire biztosak ebben.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői legutóbbi előrejelzésükben közölték: 60 százalék eséllyel számítanak arra, hogy az MNB élére "egy viszonylag ismeretlen, de lojális" személyiség kerül. Egy ilyen jelölt kiválasztása a ház szerint valószínűleg "taktikailag sokkal okosabb" lépésnek bizonyulna, mint egy "nyilvánvaló szövetséges" kinevezése.

Az Eurasia elemzői 30 százalékos esélyt adtak arra, hogy mégis Matolcsy György lesz az MNB új elnöke Simor András mandátumának lejárta után. A ház szakértői 10 százalékosra taksálták egy független jelölt kiválasztásának esélyét. A mostani kereskedési hetet valamelyes romlással kezdte az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árfolyama.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén CDS-árazások a hétfői késői londoni jegyzésben 301 bázispont környékén mozogtak, egy héten belül másodszor átlépve a 300 bázispontos értéket.

Január elején még 260 bázispont alatti magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves devizakötvény-lejáratra.

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 300 ezer euró feletti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, hozzávetőleg 40 ezer euróval drágábban, mint egy hónapja.

Egy évvel ezelőtt, 2012 elején mindazonáltal 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tavaly ilyenkor felszámított díjszabásoknál most 450 ezer euróval alacsonyabb a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon. A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak.

MTI