A biodiverzitás, a társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontok összehangolása érdekében 8,17 millió svájci frank támogatást nyújt Svájc az uniós felzárkózást segítő Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében, hat magyarországi természetvédelmi program megvalósítására - jelentette be kedden, a Heves megyei Felsőtárkányban a koordinációt végző Nemzeti Fejlesztési ügynökség főosztályvezetője.

A hat projekt a természetvédelmi szemléletformálást, a Natura 2000-es területek, az ezeken élő állat- és növényfajok megóvását szolgálja - közölte Simó Balázs a program nyitórendezvényén.

Tóth Katalin, a vidékfejlesztési tárca helyettes államtitkára hangsúlyozta: az állat- és növényfajokban gazdag Magyarország számára igen fontos a biodiverzitás erősítése, mert a rezervátumszerű szemlélettel szemben a természet értékeit fenntartható módon kezelő integrált gazdálkodás megteremtése a cél. Ehhez pedig a környezettudatos nevelés erősítése is szükséges - mondta a helyettes államtitkár.

Liliana de Sá Kichknopf, a Svájci Hozzájárulási Iroda vezetője arról szólt: az a céljuk, hogy a jelenlegi 500-500 zöld iskolával és óvodával szemben, 800-800 ilyen intézmény legyen Magyarországon, és mintegy 200 ezer gyerek részesüljön természetszemléletű oktatásban.

A programra 16 projektötlet futott be; a svájci hatóságok döntése értelmében 6 pályázó - A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége , az MME Somogy Természetvédelmi Szervezet és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága - részesül támogatásban.

A 2007-ben útjára bocsátott Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében Svájc 130 millió svájci frankkal segíti Magyarország felzárkózását.

MTI