A Budapest Alapkezelő szakértői bíznak benne, hogy Magyarország megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, ennek idejét azonban nem kívánták megjósolni szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója kijelentette: "természetesen hiszünk abban, hogy Magyarország megállapodik az EU-val és az IMF-fel, mert mi másban is bízhatnánk."

Véleménye szerint még egy jó ideig finanszírozni lehet a piacokról az országot, de ez a nemzetközi befektetői hangulat függvénye.

Az MTI kérdésére úgy vélte: a magyar jegybank monetáris tanácsa kamatvágási periódusba kezdett, a jegybanki alapkamat akár 6 százalék alá is csökkenhet a kamatcsökkentési ciklus végén.

Duronelly Péter elmondta: a nemzetközi pénzpiacok kedvezően fogadták az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi intézkedéseit. Például azt, hogy a Fed múlt csütörtökön újabb, havi 40 milliárd dolláros mennyiségi enyhítést jelentett be, és jelezte, hogy 2015-ig a jelenlegi, rekordalacsony 0-0,25 százalékos szinten tartja irányadó kamatcélját.

A bejelentések hatására az amerikai tőzsdeindexek ismét megerősödtek, a korábban "betegeskedő devizák magukhoz tértek" - mondta.

A befektetői étvágyat erősíti, hogy a fejlett államokban alacsonyak a kamatok, így a részvények vonzereje jelenősen megnőtt. Ez a tendencia jellemzi a világ tőzsdéit, holott a tőzsdei nyereségek az Egyesült Államok tőkepiacainak kivételével jelentősen elmaradnak a korábbi várakozásoktól - elemezte a befektetési igazgató.

Rámutatott arra is, számos jele van a kínai gazdaság lassulásának, és ez hosszabb távon rontja a világgazdaság további növekedési lehetőségét. Erre utal az, hogy a kínai acéltermelés 2012 nyarára visszaesett, ami negatívan hat majd a világ nyersanyagpiacainak áralakulására - emelte ki Duronelly Péter.

MTI