Májusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,8 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedést elsősorban a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árainak emelkedése okozta. A tavaly májusi szinthez képest a termelői árak 7,8 százalékkal emelkedtek.

Májusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai áprilishoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek. Tavaly májussal összevetve az ipar belföldi árai 7,4, ezen belül a feldolgozó ipar értékesítési árai 6,8 százalékkal emelkedtek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 májusában az előző havihoz képest 0,9 százalékkal nőttek, a 2011. májusinál 8,1 százalékkal voltak magasabbak. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,7 százalékkal erősödött, az amerikai dollárhoz képest 2,1 százalékkal gyengült, a tavaly májusban jegyzett árfolyamokhoz viszonyítva az euróhoz mérten 10,0, a dollárhoz mérten 23,4 százalékkal gyengült.

A termelői áremelkedés havi üteme a márciusi 0,2, és az áprilisi 0,3 százalékról ugrott 0,8 százalékra a múlt hónapban. Éves összevetésben is felgyorsult az áremelkedés üteme a márciusi 6,4, és az áprilisi 7,1 százalékról 7,8-ra. A májusi gyorsabb áremelkedés jelentős részben az exportárak emelkedésének tudható be, amelyek havi összehasonlításban 0,2- ről szökött fel 0,9 százalékra, míg az éves áremelkedés 1,0 százalékponttal gyorsult a májusi 8,1 százalékra annak ellenére, hogy a forint májusban erősödött.

A belföldi értékesítésben többi ágazathoz képest magasabb, 2,3 százalékos havi áremelkedést tapasztalt a KSH a járműgyártásban, 1,4 százalékos növekedést a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában .Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban a termelői árak májusban az előző havihoz képest 1,7 százalékkal nőttek. Csökkentek a belföldi értékesítési árak a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 2,1, a kohászat, fémfeldolgozásban 0,7 százalékkal.

A tavaly májusival összehasonlítva a legnagyobb mértékű belföldi értékesítési áremelkedést újból a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19,8 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (12,3 százalék), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (11,3 százalék) mérte a KSH.

2011 májusához viszonyítva 2,4 százalékkal alacsonyabbak lettek az árak a gyógyszergyártásban, 1,1 százalékkal a textil- és bőriparban. A többi feldolgozóipari ágazatban 2,6 és 5,5 százalék között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 8,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 májusában az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 0,9, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9 százalékkal emelkedtek az árak.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,2 százalékkal csökkentek. 2011 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,2, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,1, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,6 százalékkal emelkedtek az árak.

MTI