Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

rbbj portfolio

Re: nincs cím

#722145 Ricsi Előzmény: #722144

Köszi mindkettőtöknek, kezdem érteni.

De akkor megéri dax-al kereskedni, mert ha jól értem, úgy fogjátok fel, osztalékot kaptam azzal, hogy az index nem változott.

Viszont a tőkeáttét miatt, amit indexeken kényelmesen lehet kereskedni, jobban megéri így kivenni az osztalékot.

Egyébként pedig szerintem számolható a dax, ezt Rbbj-nek írom.

Azt gondolom, akkor az osztalék mértékével nő az index. Tehát, ha mondjuk 5 éve a dax 8 000 ponton volt, és onnan gondoltam az 5 000 pontos határt (van ott kb egy nagy rés, azért gondoltam arra), most meg 11 000 pont, és az rv árak nincsenek ATH-n, akkor innen is csak 40%-ot érdemes számolni legalsó értéknek, hiszen az osztalékkal nem zuhan az rv.

Mondjuk, a telekom évekig 400 HUF, de fizet 10% osztit, akkor valójában már 600-nak kellene lennie, és ezt tükrözi az index. Ami most pl 50%-al több, mondjuk 600, mert csak a telóból áll az index. Ha elveszít 200 pontot, akkor a részvény feleződik, de az index csak harmadolódik.

Jól gondolom?

#722144 matgab Előzmény: #722141

szerintem ez a BUX-nál is így van. Bizonyos szempontból logikus is, hiszen, ha pl. egy nagyobb osztalék után egy jelentős részvénynél nagyot esne az index, az azt jelentené, hogy az osztalékból nem kapsz, de a veszteséget elszenveded. Míg ha a papírból tartasz, akkor megkapod az osztalékot és emellett esne az árfolyam.

Persze ez azt is jelenthetné, hogy ha egy index egy cégből állna, ami a teljes vagyonát kifizetné osztaléknak, akkor a papír értéke úgy menne nullára, hogy az index meg a papír korábbi árfolyamán állna. De ettől nem nagyobb az esély a longra, mint a shortra! De tartalmilag ez pont azt jelenti, hogy tök mindegy, hogy osztalékot kapsz, vagy árfolyamnyereséged van.

Ha az osztalékadó magasabb, mint az árfolyamnyereség adója, akkor longolni érdemes, ha meg az osztalékadó a kisebb, akkor meg a papírt éri meg tartani.

Ha a papírt nem tartod, csak egyedileg longolod, akkor pedig a lejárat egyértelműen meghatározza , hogy osztalékszelvény előtti, vagy utáni a lejárata, ez alapján nem lesz árf nyer vagy veszteséged.

Pl. Matáv 0303 mondjuk az év elején 1200 a 0306 meg 1100 volt (mondjuk 95 ft-os osztalék mellett). Amúgy meg általában 0312-re fogadott az ember, ami mondjuk már 1215 volt, ezért nem tűnt fel , hogy az már az osztalék nélküli árfolyam...

#722142 rbbj11 Előzmény: #722141

A dax Total return változata kérdés, hogy micsoda? Aligha a normál dax index. És aligha veheted kp-nek, hogy vki le is követi. Ált a tökeáttétes dax kereskedéssel az a legnagyobb gond, h. valójában csak virtuális számok, nem tudod ellenörizni még azt sem, pontosan mit és hogyan követnek le.

Az igaz, hogy vannak index követö alapok (nem indexet hivatni követett humbug cfd-k, l. budacash botränyt, biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyen van meg, lasd pl. vix-et követni hivatott indexek es alapok sorozatos összeomläsa), ahol ätläthatoan (!) visszaforgatäsra kerülnek vagy épp kifizetésre a vásárolt index komponensek osztalékai, ezért ha azok árfolyama nem mozdul, akkor is emelkedik az alap árfolyama.

Ha lenne olyan tökeättetes eszköz + olyan megbízható szolgáltató + ätläthato bef. pol., akkor valoban lehetöség lenne megkapni beépítve az osztalékokat. Én nem hiszem, h. van ilyen, még akkor sem, ha ezt egy UBS írná szerzödésbe. De tegyük fel, van ilyen. Akkor sem tudod kiszämolni, mennyi a min-érték, ugyanis az osztalék mértéke ällandóan vältozik. Semmit nem tudsz egzaktul szämolni, mert alakulhat ugy, hogy mondjuk eddigi osztaléktömeg a teljes index után egyik évröl a mäsikra ötödöl. Läthattad Mtelon is: elöfordulhat, h. évekig nem fizet osztit cég, ami eddig 10%-ot fizetett.

#722141 Ricsi Előzmény: #722138

Szia:)

Idejöttem, mert lenne egy kérdésem. Ezt másik fórumon olvastam:

A Daxot az index sajátosságai miatt sokkal nagyobb valószínűséggel lehet és célszerű longolni mint shortolni. A Dax 'total return' változatába beleszámítják a komponensek osztalékait is, míg az egyes komponensek egyedi chartjain az osztik összegei jellemzően leesnek az árfolyamból. Így fordulhat elő, hogy az egyik legnagyobb súlyú komponens, a Siemens még mindig a 2007-es lokális csúcsa alatt van, de a Dax Perf. Index közben ATH-ról ATH-ra "bukdácsol". :)

Érted te ezt? Igaz ez? Ha igaz és érted, vagy utána nézel nekem, kérlek, magyarázd el. Köszi:)

ps: Mondjuk én szinte mindig longban vagyok, de ha ez igaz, akkor érdemes nagyobbat kockáztatni longal. Most annyim van, hogy 5 000 pontig bírjam az esést, akkor fogyna el a pénzem, de ha ez igaz, akkor nekiállok egy számolásnak, mennyi lehet most a dax minimális értéke.

#722119 Koffein Előzmény: #722115

ha 1-2 évre veszed a virgint, akkor ezen a szinten jó beszálló lehet... meg nem hiszem, hogy 30 alá nagyon beesne, a mostani üzemanyag árak mellett, meg légi katasztrófa sem történt, hogy az emberek kevésbé válasszák a repülést...

a tervek szerinti speki sothebys kivágva, aeo.ba beszálltam, meglátjuk, hogy alakul.

bbry megindult, lehet, hogy valami készül?

#722115 Greeny Előzmény: #722088

Nekem AEO 14.4 ről van, ma én is örülnék ha 15 fölé zárna, és onnan up. :) Egyelőre izzadságos, céláram 20 (alatt picivel). De ha jól emlékszem valamlyikőtök szintén hasonlóan vélekedett.

@rbbj, wizzair nekem tetszene, de most a cirka 20% up a feltételes kereskedés során óvatossá tett. 12,5 alatt jó lenne venni, nálam célpontként szerepel (de lehet hogy annyiért nem kapok).

Az a fránya virgin is lehet h fordul.

#722103 rbbj11 Előzmény: #722096

angol piacon rolls r-ot és wizzairt is minimum érdekes lehetöségnek tartom

cukor naposon duplaaljjal fordulhatna innen, nagyon olcsó

#722096 rbbj11 Előzmény: #722082

nem tudok semmi hirröl, ma adjäk olajszektort välogatäs nelkül, az eddig jol szereplö omv-t is durvän beütötték.

Jol ät is vert omv, mert én ma majdnem csucson zärtam a shortot

#722088 Bendeguz Előzmény: #722086

ja meg az aeo is küzd a 15 felett maradással, de egyelőre jól fest. kitörhetne igazán, kéne 20%, hogy jól érezzem magam :D

#722087 Bendeguz Előzmény: #722086

ja meg az aeo is küzd a 15 felett maradással, de egyelőre jól fest. kitörhetne igazán, kéne 20%, hogy jól érezzem magam :D

#722082 matgab Előzmény: #722079

megjelent vmi hír, vagy miért esik ez a tetü megint ennyire? 60 felett van a Brent, ennek mégis ott tart az árfolyama, mint amikor 55 volt...

#722049 Koffein Előzmény: #722009

Nem tudom, hogy mennyire számítok újnak, de az amcsi piacra októberben léptem, majd december vége fele újra felfedeztem ezt a topikot, ahol hasznos szakszerű infók vannak. Néha néha beleolvastam, de úgy éreztem, mivel nem vagyok jelen béten kívüli piacokon, így érdemben nem tudok hozzátenni, így csak néha néha bekukkantottam. A bét-ről már csak nyomdám meg shop.om van, a többi papírt leépítettem és az amcsi piacot vettem célba. De így is a portfólió 50%át a nyomda teszi ki, anno névérték környékén bespájzoltam belőle. Azt futtatom ameddig lehet. A shop-al meg lesz valami. Ép a múlt héten eszméltem rá, ahogy a listám nőt, úgy kezdtem túlpörögni, kapkodni, mint 6 évvel ezelőtt a béten. Ez meg nem jó stratégia. De lassacskán bennem is letisztul, hogy mikbe akarok beszállni.

#722028 Greeny Előzmény: #722009

Amcsi piacon 1 hónapja (Erre a fórumra amikor beírtam leltem rá, kb 1 hete)

Magyar piacon 1x éve, európain kb 3.