Az alábbiakat olvasgatva eszembe jutott a beszélgetésünk Ricsivel:
"Először is, az elvárások terén is teljes a káosz. Bársonynadrágba, csokornyakkendőbe öltöztetett totyogót fegyelmez az anyuka: „Vigyázz a szép ruhádra! Anya megdádáz!” Délután négy órakor tónustalanul lógó, nyűgös, éhes, unatkozó ötévesre rivall rá az üzletben: „Viselkedj már rendesen, vagy nem kapsz csokit!” Rebbenő tekintetű másodikos viszi lesütött szemmel az ellenőrzőt: „Ha nem javítod ki a nyelvtan hármast év végéig, elfelejtheted a focitábort!”
Ha most visszagondolunk a kutyusos példára, a következőket sikerült megtanítanunk:
Azt csinálom, amit mindig: totyogok, négykézláb mászom, homokot szórok az ölembe, de a kék ruha, az dádát jelent. Ha rosszul érzem magam, nincsen csoki. Nyelvtan négyes focitábort eredményez, a hármas meg nem.
Ez majdnem megfelel a szülői célnak, de vigyázat! Az összefüggések fordítva is működnek ám! Ha kék ruha van rajtam, előbb-utóbb dádá lesz. Ha nem kérek csokit, mindegy hogyan viselkedem anyuval a boltban. Ha lemondok a focitáborról, akkor mindegy, hogy tudok-e helyesen írni, vagy sem! És így tovább: ha elfogadom a büntetési tételt, akkor nincsenek többé szabályok. Hiszen bármit is akarok vagy épp nem akarok, csak meg kell fizetni az érte járó dádát, szobafogságot, szidást, TV-megvonást, stb. Tiszta üzlet.
Aki már felnőtt, az tudja: a legtöbb hiba büntetése nem valami független, csere-bere alapú esemény, hanem maga a tett egyenes következménye. Ha nem dogozom rendesen, kirúgnak. Nem büntetésből, hanem mert nincs szükségük rám. Ha elverem a fizetésem a játékbarlangban, nem adnak ennivalót a boltban. Nem büntetnek engem, csak nem szolgálnak ki fizetőeszköz híján. Ha folyamatosan goromba vagyok a férjemmel, a házasságunk tönkremegy. Ez sem büntetés. Csak következmény. Nem mellesleg mindez igaz a kitalált jutalmakra is!"
http://anyablog.hu/tudod-e-mit-tanitasz-neki/
Pont ilyen volt a tesitanáros sztori is. Tiszta üzlet. De nevelés ez, kérem szépen? :)