Re: Érdekes kontraszt
Ricsi Előzmény: #627757Csak neked, csak most :)))
Példabeszédek 13:
24. A ki megtartóztatja az ő vesszejét, gyűlöli az ő fiát; a ki pedig szereti azt, megkeresi őt fenyítékkel.
Ez elég konkrét, nem? Van még ilyen, de nem akarom telemásolni a fórumot.
Az a baj, hogy sok minden keveredik a hsz-edben. Én a testi fenyítést mondjuk 5-6-7 éves korig tartom helyénvalónak, amikor még másból nem ért. Mert mondjuk fel sem fogja. És igen, ha úgy tetszik, tehetetlen vagyok. Mert egy 2 éves gyerek nem tudja, mi az a halál, nem tudja, hogy ő is meghalhat. Ezzel valóban tehetetlen vagyok.
És a verés számomra mindig 1 ütést jelentett, abból általában ért a gyerek. Hiszen, ha nem 1 ütést kap, és nem csak nagyon kiemelkedő esetben, akkor számára megszokott lesz, és nem éri el a hatását. Én is azért emlékszem erre az elektromos esetre, mert kiemelkedő volt, és nem azért, mert minden nap meggyepáltam, és ez egy példa volt a sok közül.
De mondok más példát neked. Amikor gimibe jártunk, volt egy tornatanár, aki lejárt a cigiző helyünkre, és végigverte a bandát, akit rajtakapott. Én nekünk ez nagyon megfelelt, sokkal jobban, mintha intőt kaptunk volna, vagy kirúgatott volna a gimiből. Itt mindkettőnknek megfelelő volt a verés, és mindenki jól érezte magát.
Nah, csak arra akartam rámutatni, 1 csapást is lehet verésnek hívni, meg a sérüléseket okozó verés is. De a kettő között nagy különbség van, és jó lenne, ha tennénk közte különbséget.