Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

törölve

#614593 Előzmény: #614585

Az igazság az, AT kommunista elveivel ellentétben, hogy a leghatékonyabb együttműködés pont az individualizmusra tud épülni. Mert belátja, hogy egyéni érdeke az együttműködés, ezért alapít családot, ezért válik a társadalom hasznos tagjává. Ezzel szemben áll az a felfogás, amely fentről akarja megmondani az embereknek, hogy mit tegyenek, az már részletkérdés, hogy ezt az eszményi családot középpontba helyező eszme, vagy a kommunizmus nevében teszik. Az AT féle kasztrendszer, amit az osztályokkal kever össze, ugyanezen "fentről megmondjuk mi legyen a jó" elvre épül.

törölve

#614591 Előzmény: #614587

Őt nem olvasom, hanem a másik hárommal együtt azonnal bannolom. És külön megkértem, hogy más se reagáljon rájuk ebben a topicban, van errefelé éppen elég, amiben elmondhatják amit akarnak.

törölve

#614587 lagwagoner Előzmény: #614572

""Ez nagyon kemény!!"

Hja. Főleg azért, mert ezt sem én találtam ki :)"

Tőzsdenyuszi másképp látja...:-)

Re: közép/felsőosztály

#614585 lagwagoner Előzmény: #614563

"Hiszen ennek KELL lennie egy párkapcsolat alapjának, annak, hogy EGYÜTT TUDNAK MŰKÖDNI MINT A MUNKATÁRSAK, fel tudják osztani a feladatokat, tud mindenki a saját területén FELADATOT DELEGÁLNI(!), vagyis talán itt kezdheti már mindenki megérezni azt, amiről beszéltem."

"Hiszen hogyan házasodhatna össze két ember, aki A VAGYON, A CSALÁD esetében nem egyformán gondolkodik? "

Őszintén szólva, ezekkel egyetértve, figyelembe véve amiknek meg kéne valósulnia egy családban, még kevesebb család (házasságkötés) valósulna meg a te logikád alapján, mert ahogy a hitelfelvételről sem, úgy q házaspárok nagy részének még annyi infojuk sincs. Ezek az egyébként nagyon fontos feltételek, nagyon kevés házaspárnál valósulnak meg (amit a válási statisztika alá is támaszt). Pedig a mostani kormány inkább a házasságkötést, gyerekvállalást erőlteti, közel sem olyan szofisztikált magyarázattal ahogy te teszed. nem gondolod, hogy akkor a kormány törekvése kontraproduktív lehet, hisz a bumm-bele felfogást erősíti azoknál akik erre fogékonyak?

Szóval indirekten azt érzem, hogy ezzel -akik olyan anyagi körülmények között élnek, tönkretéve magukat- azt üzened, hogy nem mindenkinek kellett volna összeházasodni, gyereket vállalni, akik megkeseredve tönkretették magukat, hisz abból nem lehet egészséges gyerek (családon belüli erőszak stb.) . Tehát a te pragmatikus feltételrendszeredet figyelembe véve, még kevesebb házasságkötés, és gyerek lenne.

"Két jól kereső embernek azért az, hogy egy évtizeden át 100.000 Ft-ot félre tudjon tenni, az nem önsanyargatás, hanem NORMÁLIS körülmények között egyébként is megtennéd."

Azon kevés munkakedvelő fiatal, aki egyáltalán hajlandó megjelenni munkakezdéskor ne adj isten még relatíve fix helyen van, hány százaléka lesz képes ennyit félre rakni (saját bevallásod szerint is csökkentek a bérek évek alatt, a rendszerváltáshoz képest meg pláne.Elég nagy összegeket hallottam tőled abból az időből). Az meg, hogy két hasonló gondolkodású, anyagi helyzzetű jövedelmű ember eggyütt éljen.....pfff....szinte lehetetlen.

"Ez pedig az, hogy alapvetően a mai fiatalság teljesen beteg, mert "meg akar gazdagodni", nomeg "vagyonos akar lenni", miközben elég lenne boldognak lennie. "

Persze, ágyon fekve, hentergőzve, délkor kelve. Különben még rosszabb a helyzet: már nem is akarnak sok pénzt. És soxor hallottam tőlük. Kevés fizuval is beérik, csak ne kelljen sokat dolgozni. Lehessen sokat bulizni. Tehát egy teljesen vegetatív berendezkedés van kialakulóban. (nézz csak bele az Éjjel-Nappal Budipest sorozatba.Kb ez a szint van, és a média ezt még reklámozza is. Gratulálok). Szóval én már a motiváltságot (motiváltságot?! Már az illuziot sem) sem látom, legalább is halványul. vegetatívan legyünk el, piázzunk, keféljünk, még a takarítás is ráér. Látom már a kitartottak nemzdékét. Lassan visszatérünk a valódi rabszolgasághoz. lesznek cselédek meg ágyasok belőlük, akiket majd a felső 5% fog kitartani.

"És tudod abban a világban, amikor egy nő azon gondolkodik, hogy mennyiért lenne anya, abban a világban óriási probléma van."

hajjaj....

törölve

#614584 Előzmény: #614574

"Na ezért nem szabad nekik válaszolni, mert ha válaszolsz, akkor egyből lenáciznak, hogy nem vagy toleráns, hiszen nem isteníted őket. "

Vagy lemarxistáznak, itt van pl. ez az AT nevezetű individualista :-)

törölve

#614577 Előzmény: #614574

Egyébként lagwagoner nagyon jól leírta, mi is az az individualizmus. De hát a duplagondol nem engedi, hogy megértsd, mert neked azt kell visszabüfödnöd, amit elvtársaid mondanak neked. Mindegy, hogy gyakran önellentmondásos ez az egész zagyvaságod, a lényeg, hogy gyakran hangozzon el a liberális, a kommunista, az individualista meg a hasonló szitokszavak.

Ha nem lennél, nem tudnám elképzelni ki az aki ennyire meg tudja enni az aktuális hatalom demagógiáját.

törölve

#614576 Előzmény: #614574

Most hogy leírtad milyen is az individualista szerinted, nyilvánvalóvá vált, hogy eszerint te individualista vagy.

Ez például nagyon jól jellemez téged:

"Ettől mennek át manapság anarchiába, káoszba és gyűlölnek mindent, ami több náluk. MERT NEM ISMERNEK EL SEMMIFÉLE KÜLSŐ PRINCIPIUMOT"

Nagyon egyszerű jellemezni téged, elég összeszedni azokat a dolgokat, amiket az általad fikázott emberekről és rendszerről leírtál, az jellemez téged és az általad éltetett eszmédet.

Persze az továbbra sem zavar gondolom, hogy a kommunizmus és az individualizmus nem igazán összeegyeztethető. Persze a te definíciód szerinti individualizmus összeegyeztethető vele, de én most a valódi értelméről beszélek.

#614574 Előzmény: #614570

"még akkor is, ha - tévesen - szabadnak érzi cselekvését (szerk.: te pont azt kritizálod az individualizmusnál, hogy a látszatszabadság feljogosítása miatt lehet önző az egyén. Igen: ezért ez nem is valódi individualizmus)."

Szerintem itt valami keveredik: Az vagyon ide is írva, hogy TÉVESEN érzi szabadnak magát. EZ az individualizmus röviden:

"Nem ismerek el cselekvésemre vonatkozóan semmilyen külső princípiumot".

Ettől mennek át manapság anarchiába, káoszba és gyűlölnek mindent, ami több náluk. MERT NEM ISMERNEK EL SEMMIFÉLE KÜLSŐ PRINCIPIUMOT:

"Nem vizsgálom értelmemmel, hogy cselekedetem jó-e vagy rossz, hanem végrehajtom, mert szeretem."

Kevésbé PC módra: Mindenki le van sz*rva, csak én számítok. Mindenki más dögöljön meg.

"Szóval az általad marxistáknak kikiáltott személyek, természetesen eltorzthatnak bizonyos életfelfogásokat (individualizmus), majd ezen torzított életfelfogást gonosznak beállítani, de érdemes megnézni, hogy amit mi annak hiszünk az valóban az-e vagy csak egy "megerőszakolt" változata."

Nem, az egész szellemiség pontosan azt jelenti, hogy az EGYÉNBEN hisz. Az egoban hit nem jelent szükségszerűen egyént, aki nem fogad el maga felett álló principiumokat, az az individualizmus, ami ezt kizárja. Az ego pont érvényesülni akar az adott rendszerben, az individualista pedig tagadja a rendszert. AZ, hogy ez szélsőségekbe is átcsap, az végülis a lényegen nem változtat.

"Látod? Te is különbséget teszel egészséges és rossz egoizmus között."

Az egoizmus eddig nem volt téma ;)

"Tehát egy gondolkodó, öntudatos lény, aki összhangban a csoporttal ahol él nem uniformizálódik"

Az a különc! :) Az individualista nem tűr meg szabályokat értékrendeket, mert csak ő a tökéletes és el is várja, hogy ezt ajnározzák.

Na ezért nem szabad nekik válaszolni, mert ha válaszolsz, akkor egyből lenáciznak, hogy nem vagy toleráns, hiszen nem isteníted őket.

"Nekem ez az individualizmus, attól függetlenül, hogy mára már szitokszóvá degradálódott a jelentése."

De még az általad beidézettek sem azt jelentik, amire használni akarod. Amire te használni akarod arra van jó magyar szó, úgy hívják, hogy:

önállóság.

Amibe beletartozik a gondolkodás képessége is.

#614572 Előzmény: #614549

"Mind 20-on éves volt akikkel kapcsolatban voltam. Szóval piaci szempontból van mindenkinek 20-25 éve, hogy megteremtse gazdasági feltételeit (utána csak a vakszerencse van) poroszos fegyelemmel! És ezt az időt jó volna nem hiteltörlesztésre fordítani!"

Bölcs meglátás.

"Ez nagyon kemény!!"

Hja. Főleg azért, mert ezt sem én találtam ki :)

#614570 lagwagoner Előzmény: #614265

Mi az individualista szerintem:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Individualizmus

"Az ember moralitása az individuum szabadságának mértékétől függ, amely fokozható és a teljes szellemi szabadság is elérhető. Jelenleg az ember nem teljesen szabad, de amennyiben saját eszmei tartalma vezeti, annyiban máris szabadnak tekinthető. A szabadság kizárólag moralitással egyeztethető össze. Az önzésből fakadó cselekvések, amelyek látszólag szabadnak tűnnek, valójában nem szabadságból, hanem olyan befolyásból erednek, amelyek alól az egyén egyelőre nem tudja kivonni magág; még akkor is, ha - tévesen - szabadnak érzi cselekvését (szerk.: te pont azt kritizálod az individualizmusnál, hogy a látszatszabadság feljogosítása miatt lehet önző az egyén. Igen: ezért ez nem is valódi individualizmus). „A gonosztevő tettét és a tiszta intuíció megvalósulását csak akkor lehetne egyaránt az individualitás érvényesülésének mondani, ha a vak ösztönt is az emberi individualitáshoz tartozónak tekintenénk. A gonosztettre késztető vak ösztön azonban nem az intuícióból származik és nem az ember individuális oldalához tartozik, hanem ahhoz, ami a legáltalánosabb benne, ami minden individuumban egyaránt megvan, és amiből az ember éppen individuális volta révén igyekszik kiemelkedni.”[4] Lásd még: Tudatállapotok.

A szabadságból származó cselekedet nem zárja ki, sőt magában foglalja az erkölcsi törvényeket is. Az ilyen cselekedet magasabb rendű, mint azok a cselekedetek, amelyeket az erkölcsi törvények kényszerítenek rám. Miért szolgálná kevésbé az általános jólétet a tett iránti szeretetből végrehajtott cselekedetem, mint ha csakis azért cselekednék valamit, mert kötelességemnek tartom az általános jólét szolgálatát? A puszta kötelesség fogalma kizárja a szabadságot, mert nem ismeri el az individualitást, hanem azt követeli, hogy az egyén vesse alá magát valamely általános normának (szerk.: Igen, ezt is lehet káros ideologia alá vetni). A cselekvések valódi szabadsága csak az etikai individualizmus álláspontján állva képzelhető el.”[4]

„De csak ha a cél iránt érzett szeretetemet követem, akkor cselekszem én magam. A moralitásnak ezen a fokán nem azért cselekszem, mert elismerek magam fölött valamilyen hatalmat, valamilyen külső tekintélyt vagy egy úgynevezett belső hangot. Nem ismerek el cselekvésemre vonatkozóan semmilyen külső princípiumot, mert saját magamban találtam meg cselekvésem okát, vagyis a cselekvés iránti szeretetet. Nem vizsgálom értelmemmel, hogy cselekedetem jó-e vagy rossz, hanem végrehajtom, mert szeretem. „Jó” lesz akkor, ha szeretettel áthatott intuícióm helyes módon kapcsolódik az intuitíven átélendő világösszefüggéshez; „rossz”, ha nem helyesen. Azt sem kérdezem, hogyan cselekedne más az én helyemben, hanem úgy cselekszem, ahogyan én, ez az adott személy indíttatva érzem magam. Sem az általános szokás vagy erkölcs, sem valamely általános emberi elv vagy erkölcsi norma közvetlenül nem irányít, hanem csakis a tett iránti szeretetem. Nem érzek semmiféle kényszert, sem a természet kényszerét, amely ösztöneimet vezeti, sem az erkölcsi parancsok kényszerét, hanem egyszerűen végre akarom hajtani azt, ami belőlem fakad.”[4]"

Szóval az általad marxistáknak kikiáltott személyek, természetesen eltorzthatnak bizonyos életfelfogásokat (individualizmus), majd ezen torzított életfelfogást gonosznak beállítani, de érdemes megnézni, hogy amit mi annak hiszünk az valóban az-e vagy csak egy "megerőszakolt" változata.

"Az egoizmus nem szükségszerűen (sőt, valójában egyáltalán nem) áll szemben a családdal, egy egészséges egoizmus éppen annak a működését is segítheti, különösen ha a férfi egoista és ezt a pénzkeresésben hasznosítja."

Látod? Te is különbséget teszel egészséges és rossz egoizmus között.

Na de boncoljuk a szót: mi az individuum?

http://hu.wikipedia.org/wiki/Individuum

"

Descartes az öntudat evidenciájának bizonyításával határolja el az individuumot a külvilágtól. „Gondolkodom tehát vagyok” tétele úgy értelmezhető „Gondolkodom, tehát gondolkodó lényként létezem”, ebből pedig azt a következtetést vonhatjuk le, hogy rendelkezünk egy olyan tulajdonsággal amely segítségével behatárolhatjuk magunkat: ez az öntudat. Öntudatom meglétét világosan és elkülönítetten (clare et distincte) élem meg." (Szerk.: tehát gondolkodik)

"Schopenhauer szerint csak a megismerő individuum létezik, az őt körülvevő világ csak mint képzet adott. Az objektumok csak olyan módon adottak, ahogyan a szubjektum által feltételezettek: „A világ az én képzetem”." (Szer.: hoppá? ősmátrix elmélet :-)?)

"Nietzschenél az individuum az ember fölötti ember, vele szemben állnak a csordaemberek, melyet homogén masszaként képzelhetünk el. Az ember fölötti ember, az Übermensch a hagyományos értékekkel szembeni tökéletes szabadságával tűnik ki. " (Szer.: tehát nem uniformizálódik)

Tehát egy gondolkodó, öntudatos lény, aki összhangban a csoporttal ahol él nem uniformizálódik, (és pont hogy nem válik trendivé, hisz akkor már kollektivizálódik egy fölötte által kollektívum által). (és ez az általad vázolt marxizmus ellen van, hiszt ezt a marxizmus mint konkurenciát gyűlöli) Nekem ez az individualizmus, attól függetlenül, hogy mára már szitokszóvá degradálódott a jelentése.

törölve

#614568 tozsdenyul Előzmény: #614537

"Szerintem már írtam, de ide kívánkozik, annak idején kiadtak Amerikában egy könyvet azzal a címmel, hogy "Hogyan legyen milliomos?" A könyv több száz oldal volt, de csak az utolsó oldalán volt egyetlen szó:

ÍGY.

Erre persze sokan beperelték a szerzőt, hogy "ez átverés", de a bíróság minden keresetet elutasított, hiszen a könyv szerzője valóban milliomos lett, tehát a könyv igazat állított."

Ilyesmiről a google nem tud, javítsd ki, ha tévedne.

Kevered a témát, azért mert téged milliókkal lehet lázba hozni, az emberek többségét még mindig a szex érdekli :)

Nem osztogattak, hanem fosztogattak, nem pereltek, hanem nevettek, de van ami stimmel, és tényleg milliomos lehetett belőle:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1366232/Sex-book-filled-200-blank-pages-What-Every-Man-Thinks-About-Apart-From-Sex.html

Ezen kívül bevezetett saját pénznemet, az Ego-t.

Valószínűleg itt figyelhettél fel rá :)

Amivel kapcsolatban perelték, az a Szürke ötven árnyalata című könyve, ami 50 szürke oldalt tartalmaz, a világostól haladva a sötétig, a borítóján azzal a szöveggel/ajánlással, hogy a sztori egyre sötétebb és sötétebb lesz ahogy haladsz előre.

Szerzői jogok miatt perelték, és nem is adhatta ki ezzel a címmel a könyvét.

Sok más huncutsága van, érdekes pali.

#614563 Előzmény: #614543

"Tetszik a technokratikus gondolkodásod :-)"

Inkább pragmatikus. Az érzelem a párkapcsolatra tartozik ;)

"Nem phionára, csak róla jutott eszembe"

Nem mennék bele abba, hogy ő miért csinálja.

Ugyanakkor egészen biztosan vannak jópáran, akik csak azért tesznek úgy mintha kérdeznének, hogy szétverjenek egy beszélgetést és a személyeskedésre tereljék át az egész témát. Ez a trollok módszertana.

"Az egy főre jutó rezsiköltség is alacsonyabb, mint az egyedülállóknál."

Erről most éppen az jutott eszembe, hogy valójában a rezsiköltség pro-kopf felosztása teljességgel értelmetlen. A rezsiköltséget pro-KERESŐ és pro-ÖSSZJÖVEDELEM alapján kell felosztani, mert ezen van a lényeg. Ugyanis ez jelenti azt, hogy mennyibe kerül az életmód - és egyáltalán nem szükségszerű az, hogy a több emberre magasabb rezsi adódjon, illetve, egyáltalán nem lesz könnyebb a rezsi kitermelése, ha több emberrel osztjuk el ezt a tételt.

"Ez pontosan így van abban az esetben ha egyforma gondolkodású és vagyontermelő képességű pár él együtt."

Csendben kívántam utalni az érdekházasságra, mert ez általában vihart szokott kavarni a marxista befolyás alatt álló Európában, ugyanakkor az érdekházasságnak van ám egy másik vetülete: Ez pedig az ésszel házasodás. Hiszen hogyan házasodhatna össze két ember, aki A VAGYON, A CSALÁD esetében nem egyformán gondolkodik? Az nem lesz gazdasági közösség, az nem lesz család és mivel külön mennek külön irányba, ezért az széthulláshoz vezet.

Nem volt véletlen a klasszikus munkamegosztás sem, amiben a nő otthon volt a családdal és a férfi volt a kereső: Világos szerepek, szereposztás, világos jövőkép - ma ez nagyon megkavarodott és a nőknek a marxista uszító feministák destruktivitása rengeteget ártott.

Akkora szerepkavarodás és káosz van, hogy arra talán nincs is jobb kifejezés, mint amit írtál: Ugyan, hát hogyan lenne tartós egy kapcsolat, amiben EZ: "ha egyforma gondolkodású és vagyontermelő képességű pár él együtt." NEM IGAZ?! Hiszen ennek KELL lennie egy párkapcsolat alapjának, annak, hogy EGYÜTT TUDNAK MŰKÖDNI MINT A MUNKATÁRSAK, fel tudják osztani a feladatokat, tud mindenki a saját területén FELADATOT DELEGÁLNI(!), vagyis talán itt kezdheti már mindenki megérezni azt, amiről beszéltem.

A CSALÁD VALÓJÁBAN EGY VÁLLALKOZÁS.

És az emberek nem szeretnek sem vállalkozni, SEM DOLGOZNI(!), sem felelőséget vállalni, nekik ugye minden jár. Ennek a marxista ideológiája az, hogy trendi, nyitott kapcsolat, meg metroszexualitás, meg az összes egyéb perverz párkapcsolattípust is beleértve minden, HOGY EZ AZ IGAZI.

De ez hazugság. Ezek ugyanis nem lehetnek igaziak. Ebből nem születhetnek normálisan felnőni képes gyerekek, mert ezek nem a családról, nem a vállalkozásról, nem a szereposztásokról, közös együttműködésekről szólnak, hanem röviden arról, hogy:

szeretnek együtt b*szni.

Aztán ha gyerek lesz, akkor lesz, majd lesz vele valami.

MINDENKIT szépen kérek, hogy ne sorolja a PÁR KIVÉTELT, akit ismer, mert én is tudok kivételekről. De a többség az, amit fentebb írtam. Az, aki hisz a marxista "szerelemgyerek" és "szerelemből együtt élés papírok nélkül" című bullshitben, aztán csodálkozik, hogy sehová sem érkezik.

"Így megállapítható, hogy számomra ez a gazdasági közösség (amit csak csendben merem megsúgni neked, hogy én is így látom, annyira megosztó vélemény) bukta lett volna számomra. Tehát nem megállapítható, hogy mindig jól jár a 2 ember, mert nem egyformák."

De nem is alkottatok volna családot! Pont ez a lényeg, hogy nem KÖZÖSSÉGKÉNT működtetek volna, hanem külön-külön intéztetek volna valamit, amely esetben nemhogy az 1+1=3 nem állt volna fenn, hanem éppen ellenkezőleg, az állt volna fenn, hogy 1-1=-1, hiszen az egyik fél fizetésképtelensége a másikat is ebbe a helyzetbe hozza.

Ezért fontos az, hogy a Discoban a ki és kivel fekszik összét az érzelmek, de a gyereket és a családot az érzelmek és a gazdasági racionalitás határozza meg. Tudod, nem is tudom melyik Totalcaros srác írta egyszer, hogy:

"hosszú időn keresztül keresed a modelleket, jó kinézetű csajokat, futsz utánuk, bulik, partik, aztán egyszercsak később arra eszmélsz, hogy van melletted egy molett nő, aki megfőzi a kedvenc ételedet, meg három gyerek és boldog vagy".

Pontosan úgy, ahogy én írtam. Mert ez az igazság.

SŐT MI TÖBB, EZ A GAZDAGSÁG.

Az, hogy boldog. EZ A VAGYONOS ember. Mindenki másnak ott a Mastercard.

"Ez számomra is felfoghatatlanul sok :-O"

Miért lenne az? Ha egyszer belevágsz a gyerek projectbe, akkor pont azt mutattam be, hogy bőségesen elegendő időd van még ennek az összerakására is, amennyiben megfelelő a párod is ehhez. Két jól kereső embernek azért az, hogy egy évtizeden át 100.000 Ft-ot félre tudjon tenni, az nem önsanyargatás, hanem NORMÁLIS körülmények között egyébként is megtennéd.

ERGO, meg van a nagy pénz, a legnagyobb amit általában a gyerekhez szoktak kötni. Mert az összes többi (ahogy fentebb egyetértettünk) jellemzően nem kapcsolódik szorzószámmal a rezsihez, vagyis nem korlátoz az életmódodban.

Ugyanakkor éppen itt látható meg az, hogy valaki felismeri a korlátait vagy sem. Ez pedig az, hogy alapvetően a mai fiatalság teljesen beteg, mert "meg akar gazdagodni", nomeg "vagyonos akar lenni", miközben elég lenne boldognak lennie. A ROSSZ vicc poénjai pedig ebben a kategóriában pont a fiatal lányok, akik ahelyett, hogy csinosan és jól mennének férjhez és onnantól boldogan babáznának végig az életükben, inkább vállalkozni, meg minden mást csinálni akarnak, "mert ők is valakik".

Basszus, nekik anyának kellene lenniük, mert attól lennének valakik.

Csak ez ma nem trendi, ehelyett inkább azon polemizálnak, hogy az állam miért nem fizeti meg őket ezért.

És tudod abban a világban, amikor egy nő azon gondolkodik, hogy mennyiért lenne anya, abban a világban óriási probléma van.

#614549 lagwagoner Előzmény: #614537

"hát ""hitelből"", mert annak AZONNAL látszik az eredménye és ""nem kell érte előtte dolgozni""."

Ez könyvelési szempontból egy nagy mínusz jel!

"Először élvezni a gazdag életet, a vagyonos életet és majd utána ledolgozni az egész életében."

Fejcsóválva még rá is bólintanék, ha csak tőketartozásról beszélnénk (bár a legtöbb embernek az is épp elég probléma. Nem beszélve, ha 20 év alatt (futamidő) kisebb fizetésű állást kap, valamint amire felvette az összeget, annak piaci értéke esik, márpedig esik, amortizálódik), na de OTT A KAMAT (+ pár "jutalomév" amiért dolgozhat!! EMBÖRÖK! Milyen érzés 10 millió forintnyi kamatért 5-10 évig INGYEN dolgozni? Én pengéért nyúlnék vagy ott hagyva az ingatlant senkinek se szólva külföldre utaznék).

" most fiatalon és majd ledolgozod, ÖREG KORODRA UGYANOTT LESZEL"."

Öreg korban? Amikor jönnek a betegségek? Kopnak az izületek?Rugalmatlanabbá válnak? Fáradékonyabb? Nem lenne jobb pont öregkorban inkább lazán élni? Wellness szállodákban kezeltetni sajgó izületeinket? Nem pont idős korban van rá igény a kevesebb munkára. Ahogy Csintalan Sándor mondta a hírtv-n az azóta megszűnt betelefonálós forumon egy fiatal betelefonálónak aki a sok munka miatt panaszkodott:"30 éveseN??! Ami a csövön kifér, úgy kell dolgozni" Én is azt mondom: annyit dolgozzon fiatalon, hogy ideje se legyen azon gondolkodni, hogy mire költsön, nem hogy élvezni azt, és akkor nem vág bele baromságokba. A kölcsön kamatát meg ugy is meg kell fizetni PLUSZBAN ÉVEKKEL FIZETVE. Ja és öreg korban dolgozni? Ki mondta azt a hiteleseknek, hogy bárki is akarja őket alkalmazni 55-60 felett? Súlyos tévedés, amikor arról megy a diskurzus, hogy öreg korban, hogy fogja ellátni mostani munkáját. Sehogy, nem ő kell. Meg kell nézni, hogy kiket vesznek fel. Már kik dolgoznak a legtöbb helyen újként. Én múlt héten voltam bankban, gyógyszertárban, benzinkútnál egy napon (pénz, olaj, gyógyszer, figyelitek? avilág mozgató javai) Mind 20-on éves volt akikkel kapcsolatban voltam. Szóval piaci szempontból van mindenkinek 20-25 éve, hogy megteremtse gazdasági feltételeit (utána csak a vakszerencse van) poroszos fegyelemmel! És ezt az időt jó volna nem hiteltörlesztésre fordítani!

"Csak hát, ezt az emberek nem akarják belátni,"

Nem is kell! Ki kell számolni! Már minden szerencsétlennek van valamilyen IT kütyüje. Egy rohadt táblázakezelővel nem tudja ezt kiszámolni (ha csak belegondolok is ideges leszek, erre a mentalitásra harapok de nagyon)? Nem, a fészbook bezzeg megy ezerrel.....

Meg is érdemlik....(tisztelet a kivételnek)

"

Mert a marxizmus szerint mindenki egyforma okos, tehát ha neki nincs, akkor a másiknak sem jár. "

Ezt észrevettem, csak azt nem gondoltam, hogy ez is "fentről" jön/jött.

"Szerintem már írtam, de ide kívánkozik, annak idején kiadtak Amerikában egy könyvet azzal a címmel, hogy "Hogyan legyen milliomos?" A könyv több száz oldal volt, de csak az utolsó oldalán volt egyetlen szó:

ÍGY."

Ez nagyon kemény!!

#614543 lagwagoner Előzmény: #614526

"már akkor is el akartak vele hitetni a marxisták, azt, hogy megengedhetjük magunknak a legvidámabb barakk jelzőt, elhitte azt, hogy tényleg utolérhetjük a nyugatot életszínvonalban, és ELHITTE AZT, HOGY A GYEREKEINEK (ha nem is nagyon, de egy kicsit) AZÉRT MÁR JOBB LESZ."

Persze hitelből, ami mindig egy jóélet érzetet ad, akkor:

http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20120717-imftargyalas-es-a-nepszovetsegi-kolcson-nem-eloszor-kernenk-penzt.html

"Aztán 1957 tavaszán Moszkvában döntöttek egy hatalmas, egymilliárd rubeles kölcsön megadásáról - derül ki Honvári János archivnetes cikkéből. Honvári szerint Kádárék 1956 végén Nyugaton is próbálkoztak dollárhitel felvételével, de ekkor még határozottan elutasították őket.

Kádár János és Leonyid Brezsnyev Budapesten

Később is szorult még keleti segítségre az ország, ám a hetvenes évektől megkezdődött egy újabb eladósodási hullám, ezúttal nyugati irányba. Devizatörlesztéseink az olajválságok és az akkoriban sokat emlegetett "cserearányromlás" miatt a hetvenes években egyre nehezebbé váltak, így 1979-ben és 1982-ben is csak kis híján sikerült elkerülni az államcsődöt. (A cserearányok romlása durván leegyszerűsítve azt jelentette, hogy az általunk gyártott áruk egyre olcsóbbak lettek, míg a számunkra szükséges importcikkek drágultak.)

Kilincselés helyett IMF

Harminc évvel ezelőtt, 1982-ben következett be egy utóbb döntőnek minősíthető pénzügyi fordulat, amely az ország nyugati függőségét erősítette még jobban: Magyarország május 6-án csatlakozott a Nemzetközi Valutaalaphoz."

Milyen kár, hogy akkor nem volt internet, hisz láthatóbb lett volna, hogy milyen jövőbeni áron lett ez a barakk oly vidám.

"Furcsa lesz, amit írok, de a család gazdasági vonalon még működik, hiszen az a rész nem sérült meg. Az érzelmi részt törvény nem tudja definiálni, tehát teljesen értelmetlen érzelmi részt a törvényen számon kérni. Az valahol nagyon el van tévedve szerintem, aki érzelmeket kér számon a törvényeken."

Tetszik a technokratikus gondolkodásod :-)

"Elvégre, egyszerre kérdezed, hogy hogyan lehet vagyonosodni, majd érvelsz a kötetlen, laza, felelőtlen életmód mellett, majd etikai órákat beszélünk át a családnak, MINT GAZDASÁGI EGYSÉGNEK a fogalmáról. Ez így nem működik Phiona, aki meg akar gazdagodni, az csak ne akarjom moralizálni, mert a kettő együtt nem működik."

Nem phionára, csak róla jutott eszembe: amikor valaki kérdez és konkrét választ kap (ami neki nem tetszik), akkor terel. De akkor minek kérdez? Hisz egy forumon, olyan válaszokat is kap ami nem esik egybe az ő véleméynével. Vagy ennyire (ennyireennyire) fontos az önigazolás?

"Mert a család pont attól család, hogy jobban használja fel az erőforrásait és a külön-különből többet csinál. PONT ETTŐL lesz gazdasági értelemben is család a család és ennek pont így kell működnie, mert csak ez képes a hosszá távú és tartós felhalmozásra és az államtól független létre."

Az egy főre jutó rezsiköltség is alacsonyabb, mint az egyedülállóknál.

"Arról, ami az igazság. Egyéni vagyonfelhalmozás többnyire felejtős, mert manapság legalább két ember kell ahhoz, hogy akkora pénzről beszélhessünk, amiből ESETLEG lehet félretenni."

Ez pontosan így van abban az esetben ha egyforma gondolkodású és vagyontermelő képességű pár él együtt. Nekem volt olyan jelöltem , akiről tudtam, hogy vállalkozni akar, hitelt felvenni akar. A lány most kőkemény adósrabszolga, tehát ha velem élt volna jócskán lehúzta volna az egy főre jutó átlagot, és még az én vagyonomat is lehúzta volna. Így megállapítható, hogy számomra ez a gazdasági közösség (amit csak csendben merem megsúgni neked, hogy én is így látom, annyira megosztó vélemény) bukta lett volna számomra. Tehát nem megállapítható, hogy mindig jól jár a 2 ember, mert nem egyformák.

"Ha ugyanis hat évvel számolsz erre az időszakra és havi 100.000 Ft-al/fő, akkor is azt kapod eredményül, hogy 7.2 millióra van szükséged. Három gyerekre 21.6 millió. Ez brutálisan soknak tűnhet sokaknak, de valójában egyáltalán nem az, hiszen havi 300.000Ft-ról beszélünk, ami ~€1000/hó. "

Ez számomra is felfoghatatlanul sok :-O

#614537 Előzmény: #614534

Ez egy nagyon jó meglátás: "A probléma a gazdagodás valós száraz és unalmasan hosszú útjával, hogy valóban nem érezni menet közben a pénzt."

És ez pont alá is támasztja azt, hogy hogyan akartak az emberek ""gazdagodni"", hát ""hitelből"", mert annak AZONNAL látszik az eredménye és ""nem kell érte előtte dolgozni"".

Először élvezni a gazdag életet, a vagyonos életet és majd utána ledolgozni az egész életében. Ez pedig pont abból a hamis marxista hazugságból származik, hogy "hát miért éljél úgy, hogy egész életedben spórolsz, hogy legyen valamid, amikor megveheted most fiatalon és majd ledolgozod, ÖREG KORODRA UGYANOTT LESZEL".

Hiszen ez egy nettó hazugság, ugyanis - ahogy erről már beszéltünk - jóval rövidebb idő alatt összejön az a vagyon, amit az életed elején elköltve életed végéig törlesztesz. Csak hát, ezt az emberek nem akarják belátni, mert "nekik egyből és fiatalon jár a vagyonosság", főleg akkor, ha a másiknak van. Mert a marxizmus szerint mindenki egyforma okos, tehát ha neki nincs, akkor a másiknak sem jár. És nem értik meg, meg nem fogják fel, hogy a VÁLLALKOZÁS EGY GONDOLKODÁSI FORMA, és a gazdagodás is az.

LÁSD:

"Na most az emberek többsége érzetre akar gazdagodni. Pedig a gazdagodás útja valóban nem egy jó döntés eredménye, hanem életfelfogás".

És ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy erre a gondolkodásmódra az átlagos alkalmazott nem is képes.

"Az egészhez a fogyáshoz tudnám hasonlítani: vannak a csodákat ígérő módszerek (részigazságokkal) 1 hónap alatt 11 kg (hány kilós volt az ember eredetileg amikor elkezdte, férfi vagy nő, hány éves, mekkora testzsír százalékkal rendelkezett, milyen jellegű munkát végez) reklámok és ugyanúgy vannak a 400 dollárból 1600 dollár 2 hét alatt című FOREX reklámok."

És az emberek ilyenkor bőszen próbálgatnak, nézegetnek, összehasonlítgatnak, és csak azt nem veszik észre, hogy minden módszer ugyanarról szól:

- ne zabálj annyit, egyél keveset, abból is egészségeset,

- sportolj sokat, sokkal többet, mint addig.

Oszt csók. Inkább keresik a gyors lefogyás és meggazdagodás hitét, töltenek ezzel el fél életeket, költenek rá vagyonokat, ahelyett, hogy egyszerűen csak elkezdenének dolgozni és odafigyelni a dolgokra, meglátni a mögöttük rejlő lényeget.

Azt, hogy munka nélkül egyik sem működik és ami működik, az pont azért működik, mert VALAMIVEL az a módszer rávett arra, hogy megtedd azt, amitől a módszer nélkül is sikerült volna elérned a célodat.

Ezek tehát valójában HITET áruló termékek, egyfajta LELKESÍTÉS, amikkel akár ténylegesen milliókat lehet belelkesíteni, és pont EZÉRT NEM ÁTVERÉSEK ezek a módszerek. PONT AZÉRT NEM MERT RÁVESZNEK VALAKIT ARRA, HOGY MEGTEGYE, AMIRE SZÜKSÉGE VAN. Ezért is fizetik vissza a pénzt kérdés nélkül, ha "nem működik", ugyanis aki nem hisz benne, aki nem kezd el mozogni, annál nem fog működni, akinél meg igen, annál igen.

De ez a fogyókúrára igaz, vagyonosodásra már nem. Itt a hamiskártyások hirdetik a hitet és osztják a lapokat, mert a balekok pénzére játszanak, és azért terjesztik a hitet, mert így esély van a pézük elszedésére, ami után SOHA és SENKI sem vállalja a felelőséget. Ez hamiskártyásság.

Ugyanakkor ha valaki megérti, hogy ez sem szól másról, csak arról hogy hosszú távon takaríts meg akkor máris megértheti, hogy EHHEZ NEM KELL PÉNZÜGYI TANÁCSADÓ MEG PORTFOLIÓMANAGGER, mert ha egyszerűen beteszi államkötvényekbe, egy-két jó osztalékot hozó részvénybe, akkor ezt BÁRKI meg tudja csinálni.

Csak ne akarjon meggazdagodni! Akkor ugyanis működik. Ha meg akar gazdagodni és másra bízza a DÖNTÉST, akkor biztosan elveszíti a pénzét, mert akire bízza, annak a minél nagyobb kockázat és hozam az érdeke, mert akkor lesz nagy a jutaléka, ha viszont bukja a pénzt, akkor csak széttárja a kezét, hogy "bocsika, hát a nagy kockázatban ez is benne van".

"Az már lényegtelen, hogy tízből egyszer sikerült ezt megcsinálni a portfolió 1%-os kockáztatásával."

Róluk szoktak könyveket írni, az "így kell tőzsdézni", vagy az "én szisztémám", esetleg a "a sikerem titka", vagy a "portfolióépítés szabályai". Nagyobb sikerek esetén tanfolyam szervezés, oktatói központ, egyéb nagyvonalú bullshitek a kiszemelt áldozatoknak.

És mégsem buknak le.

És miért nem?

Hiszen ŐK ezen tényleg meggazdagodnak, tehát a módszer működik, csak a hülyék nem értik, hogy nem ők fognak meggazdagodni azzal, ha tanulnak, HANEM AZOK, AKIK TANÍTJÁK és éppen rajtuk.

Szerintem már írtam, de ide kívánkozik, annak idején kiadtak Amerikában egy könyvet azzal a címmel, hogy "Hogyan legyen milliomos?" A könyv több száz oldal volt, de csak az utolsó oldalán volt egyetlen szó:

ÍGY.

Erre persze sokan beperelték a szerzőt, hogy "ez átverés", de a bíróság minden keresetet elutasított, hiszen a könyv szerzője valóban milliomos lett, tehát a könyv igazat állított.

"Lupin úr volt, aki azt mondta, hogy átlag 10-15% éves hozam hosszú távon már bármelyik tőzsdéstől szép eredmény. Én csak annyitt tennék hozzá, hogy és ne is próbáljuk elérni a tőzsdézők tízezreléke által elért 20-30%-os (több évtizedes) hozamot összvagyonunkra."

És ezek a százalékok SOHA nem úgy jönnek ki, hogy valaki tőzsdézik. Ezek akkor jönnek ki, amikor valaki mozgatja a tőzsdéket és felülteti a hintába a nyerészkedőket és szépen kifosztja őket. Ezek már azok a kategóriák, amikor csinálják a tőzsdét és nem kereskednek rajta.

És ezekkel sem lehet meggazdagodni. Ezekkel a hozamokkal csak a gazdagok tudnak még gazdagabbak lenni. Vagy éppen Madoff áldozatként ma már csak takarításból tengődni. Vagy Ciprus... vagy egyebek.

SZERK: Egyébként szerintem már írtam, hogy szerintem ahhoz, hogy valaki egyszerre tudjon gazdagodni és közben jól élni, alsó hangon milliós havi NETTÓ jövedelemmel kell rendelkezni hosszú távon. Azt viszont meg is kell csinálni, mert ez már nemhogy senkinek sem hullik az ölébe, hanem csak nagyon keveseknek adatik meg - és általában hosszú kemény munka eredményeképpen.

#614534 lagwagoner Előzmény: #614481

"Tehát máris adódik, hogy bármilyen furcsán hangzik sokak számára, de a tartós és fix megtakarítás SOKKAL JOBBAN HOZ, és sokkal hamarabb és nagyobb "vagyonosodáshoz" vezet MINT AZ ÁTLAGOS TŐZSDEI HOZAMOK. Ebben az esetben ugyanis DOLGOZUNK időközben."

Bár más utat járok mint _AT_ de ezt csak megerősíteni tudom saját tapasztalatból, és kiegészíteném azzal, hogy hihetetlenül kiegyenlíti a friss tőke (megtakarítás) és annak kamata/hozama a pénzügyi befektetés értékének (!) ingadozását. Tehát a gazdagodás folyamatáról 20-50 év között érdemes beszélni, efölött csak akkor, ha már működik egy önjáró befektetés (pl. jól menő vállalkozás), pontosan azért, mert a friss tőkebefektetése nagyon nagy mértékben növeli a befektetés értékét. 50 évesen senki ne kezdjen radikálisan új dologba e téren, pont azért, ahogy említette AT, mert nincs akkora aktív ideje hátra mint egy 30 évesnek.

Ehhez kapcsolódóan:

"csakhogy az emberek általában nem tíz és húsz év múlva szeretnének "gazdagok, avagy vagyonosak lenni"."

A probléma a gazdagodás valós száraz és unalmasan hosszú útjával, hogy valóban nem érezni menet közben a pénzt. Megdöbbentő volt nekem is látni, hogy az érzet és az excell által mutatott számok mennyire nincsenek összhangban, sőt maga a hozamszázalékok és a százalékos tökenövekményi mutató vagy egyszerűen a nominális tőkenövekmény sem volt az érzettel pariban. Egy személyes élmény: évekkel ezelőtt azon voltam, hogy lecserélem az autómat, de helyette belekezdtem egy nagyobb negyed milliós javíttatásba. Sokak szerint nem érte volna meg, hülyeség. Na mindegy úgy voltam vele, ha nyerek még pár évet az már jó, hisz addig összegyűjtök még egy kis pénzt és lecserélem. Most készítettem egy összefoglaló táblázatot (muszáj vagyok csinálgatni ilyen táblázatok táblázatát, fejlesztgetni a kimutatásaimat, mert sokszor én sem látom a fától az erdőt), és bizony kiderült, hogy nem hogy egy autó ára jött össze már pluszban évek alatt, hanem jó pár, pedig nem volt meg az érzet egyáltalán közben. Még a hozamok is olyanok voltak, hogy ha ilyen hozamokkal hirdetnék tanácsadást akutya se jönne be (Az autó még meg van, újabb javításokat eszközöltem. Több okból is megtartottam, nem csak a spórolás miatt). Na most az emberek többsége érzetre akar gazdagodni. Pedig a gazdagodás útja valóban nem egy jó döntés eredménye, hanem életfelfogás (és abból sem létezik "az egy út").

"Na valami ilyesmi az, amit MINDEN pénzügyi uzsorás be szokott mutatni, esetleg inflálja kicsit és akkor ~100.000.000 forint körüli összeg adódik azaz körülbelül tízszerezést fog mindenképpen elérhetőnek mutatni.

Ez azonban nem így van."

Ennél még szebb amikor külföldi 10 éves DOLLÁR (pl. S&P500) charton mutat évesített (de lineáris, nem kamatos kamat) kamatot és ezt FORINTRA vonatkoztatja (azzal nem törődve, hogy sokszor jár az S&P vagy más részvénykosár emelkedése a forint -mint fejlődő deviza- erősödésével, ami viszi a dollárban elért hozamot), ja és a chart jellemzően 2007-ig tart (persze az X tengelyen nem jelezve az időt). Kb. 4 "torzítás" ami téves eredményre vezethet. Pedig személyesen láttam, hogy az Unit-linked befektetések előadásain ilyet mutatnak be többek között _AT_ "kedvelt" pénzügyi tanácsadójáén is. Meg is szóltam: ő udvariasan megköszönte, és felajánlotta, hogy mi lenne, ha belépnék a klánba :-)

Az egészhez a fogyáshoz tudnám hasonlítani: vannak a csodákat ígérő módszerek (részigazságokkal) 1 hónap alatt 11 kg (hány kilós volt az ember eredetileg amikor elkezdte, férfi vagy nő, hány éves, mekkora testzsír százalékkal rendelkezett, milyen jellegű munkát végez) reklámok és ugyanúgy vannak a 400 dollárból 1600 dollár 2 hét alatt című FOREX reklámok. Az már lényegtelen, hogy tízből egyszer sikerült ezt megcsinálni a portfolió 1%-os kockáztatásával. Itt is megkérdeztem már ki mekkora hozamot ért el. Jöttek a válaszok: 10-től 100%-ig (igaz 2008-ban úszott minden), de elmondása szerint nagyon jó aportfolió építésben (pfffff, persze gondolom), és másoknak eredményesen tud portfoliót építeni (el tudom képzelni). Amikor megkérdeztem, hogy saját összvagyonára vonatkozóan mekkora hozamot tud felmutatni, akkor ideges lett, szidott, meg h hülyeség amit kérdezek, mert hitelt is vett fel és így nem értelmezhető a dolog. Hoho, pedig így értelmezhető a dolog igazán, hisz bezony a letagadni vágyott hitel is hozzátartozik a vagyonhoz szép nagy mínusz jellel (könyvelés: követelés, kötelezettség). Szóval ennyit lehet itt részvagyonokkal arcolni és el is hiszem, hogy részvagyonokkal szép hozamokkal pávázni, de általában kiderül, hogy a teljes valóság a személyeknél, már nem olyan szép. Lupin úr volt, aki azt mondta, hogy átlag 10-15% éves hozam hosszú távon már bármelyik tőzsdéstől szép eredmény. Én csak annyitt tennék hozzá, hogy és ne is próbáljuk elérni a tőzsdézők tízezreléke által elért 20-30%-os (több évtizedes) hozamot összvagyonunkra.

#614526 Előzmény: #614313

"először is köszönöm, h nem moderáltál ki :-) (eddig, tegyük hozzá :-))"

Miért moderálnának ki? Nem vagy rajta a "ban" listámon, akiket olvasás nélkül törlök, és semmi olyat nem írtál, ami OFF lenne, vagy bántó, esetleg ÖNCÉLÚAN személyeskedő.

"És elolvastam amit Lámának írtál és sztem nem teljesen jól vetted le ill mintha vmi torzító objektíven át néznéd..."

Előre szóltam, hogy neki sem fog tetszeni amit írtam. Ettől viszont miért gondolod, hogy az én szemem torzítana? ÉN egy megkeseredett, csalódott embert látok, akire ráadásul nagy hatással volt az a filmjelenet, amit beraktam, mert talán még el is sírta magát azon, hogy az unokája is szolga lesz. EZT a PC szisztéma talán kegyetlenségnek írja le, de én nem PC szisztéma szerint működök, én egyszerűen szembesítek, mert egyszerűbbnek tartom, mint a tartós mellébeszélést, egymás körbenyalogatását. Láma iszonyatosan nagyot csalódott, és ezzel nagyon nincs egyedül, ugyanakkor SZERINTEM ő még nem látja, hogy a gondjai, problémái nem ott kezdődnek, ahol hiszi és nem ott eszkalálódtak, ahol gondolja.

Mert csak gondolj bele: Láma még az ELŐZŐ rendszerben, azaz a legvidámabb barakkban vállalt gyereke(ke)t. Tudod mit jelent ez Phiona? Ez azt jelenti, hogy Láma számára az ágyútöltelék (vö Magyar NépHADSEREG) nem volt szempont, nem különösebben érdekelte az, hogy a szocializmus szolgája lesz a gyereke, hogy SEMMI IGAZI MEGGAZDAGODÁSI JÖVŐJE NEM LEHET, esetleg ha majd disszidálnak.

Most akkor mikor volt felelőtlen Láma és a lámához hasonló tömegek? Akkor, amikor bevállalták a szolgaságot, az ágyútöltelékséget? Vagy akkor még fiatal volt, nem gondolkodott? Nem erről van szó Phiona. Sajnos nem erről van szó. Ahogy nyilvánvalóan - és ebből következően - értelmetlen azon keseregnie most Lámának és a hozzá hasonlóknak, hogy jobboldali kormány révén lehet menni a Donhoz országot hódítani, meg háborúzni mert az olyan jobboldalis, de persze a békés baloldal mellett mennyire más volt a világ.

Láma és a hozzá hasonlók (szívesen írnék egyszerű magyar embereket, de az nagyobb halmaz) egyszerűen azt látták, amit már akkor is el akartak vele hitetni a marxisták, azt, hogy megengedhetjük magunknak a legvidámabb barakk jelzőt, elhitte azt, hogy tényleg utolérhetjük a nyugatot életszínvonalban, és ELHITTE AZT, HOGY A GYEREKEINEK (ha nem is nagyon, de egy kicsit) AZÉRT MÁR JOBB LESZ.

EZEK (nem jelző, a továbbiakban egyszerű összefoglaló név, hogy ne Lámázzak, mert ez nem erről szól) az emberek azt hitték, hogy VALÓS az az életszínvonal, amit élnek, és hogy bár van év eleji drágulás, azért van munka is bőséggel. Nem értették és a mai napig nem értik, hogy mi történt velük és hogy miért.

És azért történt velük az, ami történt, mert MÁR AKKOR IS HAZUDTAK REGGEL, DÉLBEN ÉS ESTE A MARXISTÁK: Hiszen már akkor is uzsorából "éltünk jól", mert akkor sem élhettünk volna úgy, ahogy éltük.

EZÉRT TOTÁLISAN HIBÁS A RENDSZERVÁLTÁS ÉLETSZÍNVONALÁHOZ MÉRNI MOST MAGUKNAT, MERT AZ SEM VOLT REÁLIS ÉLETSZÍNVONAL!!.

Érted már Phiona mire akarok kilyukadni?

Hát arra, hogy valójában az 1980-as évek ELEJÉNEK az életszínvonalához kellene mérni a mostani életszínvonalat. Mert az volt, és ez az, amit megengedhetünk magunknak. De ez egy iszonyatosan keserű érzés lesz azoknak, akik akkor is, és eddig is dolgoztak és azt látják, hogy SEM ŐK, sem a GYEREKEIK, de talán még az unokáik sem lesznek előrébb, sőt, akár csúszhatnak is le ezerrel.

Nagyon kegyetlen dolog látni azt, amikor a gyerekeid szenvednek, máról-holnapra csekkeket kell hogy számoljanak és ahelyett, hogy már ők támogatnának, még neked kell őket IS támogatni, miközben tudod, hogy MÁR nyugdíjad sem lesz rendesen. Ez borzasztó érzés.

Csak éppen, ennek semmi köze ahhoz, amilyen kormány most van, illetve csak annyiban, hogy most legalább szembenéztük a hazugságokkal. Szembenéztünk azzal, hogy ennyi amit megengedhetünk magunknak és nem több.

De pontosan ezért, pontosan ezért igaz az, hogy aki az előző rendszerben vállalt gyereket, a tudottan és tényleges diktatúrában, az most nem mondhatja komolyan azt, hogy rosszabb esélyei vannak a MOST születő gyermekeinek, mint az akkor élőknek,

csak akkor, ha arra az életminőségre, arra a KISZÁMÍTHATÓ(!) ÉS BIZTOS életpályára nosztalgiázik, ami akkor volt, de azóta nincs.

És ezt szerintem egyáltalán nem kellene szégyelleni. Ezt egyáltalán nem kellene magában tartani az embereknek, ezt ki kell mondani, mert ennek baromira semmi köze sem a szocializmushoz, sem a kapitalizmushoz. Ez egyszerűen a JÓLÉTI ÉS BIZTONSÁGOT NYÚJTÓ ÁLLAM modellje. Az, hogy az embereknek ne legyen szocális bizonytalansága. Az, hogy aki dolgozik, az meg legyen fizetve. Miért nem merik az emberek ezt felvállalni?

Megsúgjam?

AZÉRT, MERT EZT JELENLEG CSAK AZ úgynevezett JOBBOLDAL MONDJA, az meg nem jön össze az emberek fejében. Elég viszont ránézni a baloldalnak hazudott tömény marxistákra, akikről ordít az, hogy magyargyűlölők, idegen urakat akarnak a nyakunkba ültetni és teljes mértékben ki akarnak fosztani.

De ettől még demagógiában a milliárdosok a prolik jólétéről értekeznek, és olyan szép demagóg lózungokat festenek fel, meg náciznak ezerrel, hogy sok ember fejében még mindig teljes a képzavar.

EZ IDŐ PHIONA, idő az, amig látható lesz, hogy MOST váltottunk rendszert, MOST váltottuk le a marxizmust és MOST csináltuk meg azt, amit 1990-ben kellett volna. De nincs visszaút. Nem lehet visszamenni az előző rendszerhez és nem lehet újra szétteteni az ország lábait a marxistáknak.

Ezért kell elvászatani az érzelmeket a tényektől. Mert akkor ide érkezel:

"Aki 1x kipróbálta akar többet is, Lámának főhajtás h vállalta őket, normál emberi igényre moccanó visszaigazolás, ezt értsd meg."

Ami teljes tévút, mert ezzel maximálisan felértékeled a cigány életmódot. Ott aztán vállalják őket, jön a visszaigazolás ezerrel, és nem is állítják le az érzést. Egy FELELŐSÉGTELJES gyerekvállalás nem erről szól. Az arról szól, hogy fel is tudod nevelni őket úgy, ahogy elképzeled.

Nem véletlen a kitolódó első (avagy egyetelen) szülés a nők esetében, mert ilyen világot élünk. És itt azért elég arra utalni, hogy nem volt még száz éve annak, amikor a magyarok is parasztházban, bérkaszárnyában, EGY vagy KÉT szobában bizony akár tucatnyi, de jellemzően 3-4 gyereknyi utódot vállaltak be, és mégis emberek lettek belőlük.

Megváltozott a világ és ebben a világban másképpen KELL gondolkodni, másképpen KELL látni a dolgokat, mert nem lehet úgy gondolkodni, mint a vidéki házakban, hogy "ahol öt nem hal éhen, ott a hatodik sem". Mert nem úgy élünk, nem ilyen az élet.

Szeretni FELELŐSÉGET JELENT, az SZERETET, ahogy te használod felelőségvállalást is jelent. És nem csak a gyerekek, hanem a saját életed irányába is.

"Nem számol nem nyerészkedik: szeret."

Ez nagyon rossz válasz szerintem, ez pont az, ami tönkretette a családot az elmúlt húsz évben: Az, hogy szerelemből házasodni, ne gondolkodj, csapj bele, aztán majd csak lesz valahogy. Na ez az, amit nem szabad, ez az amit nagyon nem lenne szabad. Egy házasság, egy család bizony többöl áll, mint a szeretet, a szeretetnek ugyanis az alapjának kell lennie bármely kapcsolatnak.

Node meddig tart ki a nélkülözés során a szeretet? Meddig tartanak ki még a házasságok is? Mennyi gyerek nő fel ma Magyarországban EGY TELJES értékű családban? Marginális! És pont azért, mert erre a "szerelemre" silányították le a család fogalmát.

Holott a család fogalmát és működését MÁR AZ ÁLTALÁNOS(!) ISKOLÁBAN tanítani kellene, mert az az, amire életfontosságú szükséglet van. Nem pénzügyi ismereteket kell oktatni alapvetően, hanem EGY CSALÁD GAZDÁSÁGÁNAK a működtetését, mert ha azt megtanítod, akkor a pénzügyi kérdések marginálissá válnak. Igenis, KÖZÖSSÉGET kell oktatni és nem individualizmust.

"Nemvok a prókátora de amit ír arra utal h élettársi kapcsolatban él, ezért nem család hivatalosan."

Mert nem is az. Az élettársi kapcsolatból bármikor ki lehet szállni úgy, hogy felmondja mint egy bérleti szerződést. Egyebekben az érdekesség az, hogy ettől ő még nevezheti magukat családnak, hiszen ezt senki sem tiltja meg - ugyanakkor nem árt tudni, hogy az élettársi kapcsolatot számos állam egyszerűen nem is ismeri, vagyis ha például oda utaznak, akkor ők például egyedülállónak számítanak. Tudtad ezt? Tudtad azt, hogy a házasság az egyetlen(!) olyan párkapcsolat, amit ha férfi és nő között jött létre, akkor a világon mindenhol elfogadnak és értik, hogy miről van szó?

Jelen esetben a GAZDASÁGI KÖZÖSSÉG kitétel nem áll, márpedig a törvény szerint a gazdasági közösségnek állnia kell a kedvezményekhez. CSAKHOGY a házasság - mint te is pontosan tudod - jóval több, mint egy élettársi kapcsolat, és pontosan ez a jóval több az, ami miatt NEM SZOKTÁK EZT BEVÁLLALNI.

Ugye milyen érdekes?

Az érdekesség az, hogy bármikor összeházasodhatnának hiszen az is csak egy papír, ÉS SZERINTED UGYANOLYAN PAPÍR, de akkor miért is nem teszik meg?

Hát azért, mert nem ugyanaz. És SOHA nem volt ugyanaz. A házasság felelőségvállalás, az azért hűséget is feltételez, az azért EGY ERŐS KÖTELÉK, amit NEHÉZ szétválasztani. Ehhez képest az élettársi kapcsolat ma már egy közjegyzői okirat. SEMMI. EZÉRT szokták ezt választani, mert ez nem jár kötöttségekkel. És pont ezért írtam, PONT EZÉRT nem járhat gazdasági előnyökkel. Mert bármikor és könnyedén vissza lehet vele élni.

Ugyanakkor, ahogy írtam, BÁRMIKOR összeházasodhatnak, ehhez mindössze annyi kell, hogy bejelentkeznek az anyakönyvvezetőnél, egy pár hónap várakozás és két tanu, bagatell összeg mellett meg van a papír és máris családnak nevezhetik magukat gazdaságilag is.

És akkor most kapaszkodj Phiona, mert a kifárasztás után most teszem fel az egyszerű kérdést, amire próbálj kapásból válaszolni:

- És ennek mi köze a szerelemhez, gyerekvállaláshoz, szeretethez?

Pontosan MIT ront el a házasság az élettársi kapcsolathoz képest ezen kontextusban, amitől annyira fontos lenne, hogy ne csak azt nevezze ki családnak (mint legkisebb gazdasági közösségnek) a törvényalkotó?

"Ebben sem érzed/érzitek a dinamikát, ma a működő családok zöme amiket ismerek épp élettársi."

De, én érzem a dinamikát, ezért is jeleztem a nemtetszésemet. Ez pont a "lazaság", a "könnyű kiszállási pont" a "stop/loss" logikája, amiben az emberek nem vállalnak felelőséget. Ha nem tetszik, egy egyoldalú nyilatkozattal tovább állnak. És pont ezért ritka az élethosszig tartó élettársi kapcsolat. Merthogy nem is arra kötik. Például a csigazabálóknál már az is felmerült, hogy eleve csak meghatározott időre(!), például hét évre lehessen élettársi kapcsolatot kötni, mondván, úgysem tartanak tovább.

Ez viszont vicces:

"Nem kell a papír a hajcihő, ne az állam kössön össze összekötődtünk magunktól is… "

Mert ugye az élettársi kapcsolat is papír, hajcihő és az állam képviselője köt össze. Aki szerint viszont ettől család valami az érzelmi értelemben, az rettentően téved, mint aki azt hiszi, hogy ha papír van, akkor már nincsenek is érzelmek.

A mai világban éppen azt kell(ene) már megtanulni, hogy csak a végigolvasott és apróbetűkkel is tisztázott papírok érnek valamit, minden más azonnal az ellenkezőjére fordul, ha valami balul sül el.

Éppen ezért furcsa egészében a gondolatmeneted: Most tényleg az lenne a LÉNYEGI különbség az élettársi kapcsolat javára, hogy ott nem anyakönyvvezető van, hanem közjegyző és három példányban kell aláírni a két aláírás helyett, drágább(!), és még csak pezsgő sincs? Ha valaki ennyire flegma, és nem számít, annak mi a gondja a házassággal? :)

"Sokkal tartalmasabb mélyebb kapcsolatok lehetnek így hiszen itt csak a 2 fél játszik, nem mint az államilag összekötött szenvtelen és nehezen elengedő szerződésben."

Látod Phiona, pont erről beszéltem. BIZONY, EGY GAZDASÁGI KÖZÖSSÉGNEK NEM SZABAD MEGENGEDŐNEK LENNIE, mert akkor azzal vissza fognak élni. Egyebekben ugyan mitől lenne "szenvtelen" a házasság, mint az élettársi kapcsolat? Némi félreértésben vagy, ha azt hiszed, hogy minden papír nélkül "élettársak" lennének azok, akiknek semmi papírjuk nincs, nekik ugyanis az a nevük, hogy "laza kapcsolat, nyitott kapcsolat" esetleg "párkapcsolat".

De amiben dokumentum nincs, az még csak nem is élettársi kapcsolat, hanem egy laza VISZONY, ami többnyire hirtelen érzelmi felindulásokból van, esetleg gyerekcsinálással (így!) párosítva, majd utána heves érzelmi traumák mellett esik szét és mennek össze-vissza a párok másokkal. A gyerek persze ilyenkor teljesen érdektelenné válik, hiszen "első a szerelem". Nem szeretem ezt a világképet.

"Neked az ilyen (nem alaptörvényes) család nem család, holott de, ez a legtisztább kötöttségek nélküli család."

Kötöttségek nélkül nincs család.

És nem egészen értem, hogy a kötöttséggel rendelkező család mitől ne lenne család? Ippencsak azt nem írod, hogy aki házas, az tróger.

NEKEM az alaptörvénytől függetlenül is az a véleményem, amit jóval az alaptörvény módosítása előtt leírtam:

A CSALÁD A LEGKISEBB GAZDASÁGI KÖZÖSSÉG

Ennek megfelelően nem lehet akármi, akárhogy, de pláne laza nem lehet.

És ma, amikor a fél ország azon kínlódik, szenved, hogy nem értette az apróbetűt, a másik fele meg azért, mert olvasás nélkül kezességet vállalt(!), mert a barátság, az barátság akkor igazán ideje lenne már megtanulni, hogy az "ígéret szép szó, de a szerződés, az szerződés".

A házasság nem játék.

Ennek megfelelően érdemes ez úton arra utalni, hogy például az érdekházasságok mennyivel tartósabbak, mint a szerelmi házasságok. Miért is? Azért, mert az érdekházasságok esetében egyrészről NINCS ELVÁRÁS tehát többnyire jobb lesz, mint amit mégis várnak, másrészről mivel közel azonos vagyoni helyzetű emberek találkoznak, akiknek a sorsát már el is egyengették a szülők, ezért a legtöbb konfliktus létre sem jön, ami az érzelmekre alapított "csináljunk gyereket, vegyünk plazmát, építsünk palotát" című papír és gondolkodásmentes kapcsolatokban létrejön.

Egy házasság ennél több, az éppen arról szól, hogy EZEKET is át tudják EGYÜTT vészelni az emberek, pont azért, mert ezt így is gondolják.

És erre imhol a példa:

"Ismerek házaspárt a felek már külön kapcsolatban, 2 kamaszgyerek, válni nem tudnak mert a házuk eladhatatlan annyiért h szétmenjenek – házasság és család, mint statikus idea."

Mi köze ennek a CSALÁDHOZ? JÓL LÁTHATÓ, HOGY NINCS CSALÁD, mert már széjjel hullott minden, de 99,99%, hogy ebben a legnagyobb része annak az uzsorának volt, amit ÉRZELMEKBŐL vettek fel az ÉSZ helyett. Ugyanakkor, ha nincs ház, akkor a probléma nem létezne. Ezt tehát nem egyszerűen butaság a család számlájára írni, ez egyszerűen a "szerelemfelelőtlenség, a jobban élünk mint négy éve" esete. Az, hogy ebbe egy papírral nem rendelkező pár nem tud belemenni, az nem annak a kapcsolatnak az előnyét mutatja, hanem azt, hogy nem is jut eszükbe komolyan gondolkodni, csak élnek a mának.

"Mindkettő tudottan a gyerekek által is tudottan sőt a helyszínen (a házban) dug mással, de ez a család, bravo."

Furcsa lesz, amit írok, de a család gazdasági vonalon még működik, hiszen az a rész nem sérült meg. Az érzelmi részt törvény nem tudja definiálni, tehát teljesen értelmetlen érzelmi részt a törvényen számon kérni. Az valahol nagyon el van tévedve szerintem, aki érzelmeket kér számon a törvényeken.

"Másrészt akik normálisan válnak (v élettársiból: szakadnak el) ha e tudják kezelni érzik h mi a család és annak megfelelően járnak el – ne merevítsen már be az allaptörvény ebben, hadd döntsem már el h ki a családom."

Nem pontosan értelek: Pontosan ki dönti el helyetted, hogy ki a családod? Senki. Az, hogy mikor tart az állam gazdasági közösségnek, azt meg hadd döntse el az állam. A GAZDASÁG DEFINIÁLÁSA UGYANIS AZ ÁLLAM FELADATA.

"Képmutatásból elég volt."

Pontosan így van, ezért értelmetlen az érzelmi felhang, amkor cégekről, gazdaságról, vagyonosodásról értekezünk. Az, aki ebbe érzelmeket kever, az valahol rettentően el van tévedve és ő maga a képmutatás. Elvégre, egyszerre kérdezed, hogy hogyan lehet vagyonosodni, majd érvelsz a kötetlen, laza, felelőtlen életmód mellett, majd etikai órákat beszélünk át a családnak, MINT GAZDASÁGI EGYSÉGNEK a fogalmáról. Ez így nem működik Phiona, aki meg akar gazdagodni, az csak ne akarjom moralizálni, mert a kettő együtt nem működik.

És akkor most behúzom ide is a végszót: EGY jól működő CSALÁD SOKKAL KÖNNYEBBEN tud vagyonosodni, mint az azt alkotó emberek külön-külön. Mert a család pont attól család, hogy jobban használja fel az erőforrásait és a külön-különből többet csinál. PONT ETTŐL lesz gazdasági értelemben is család a család és ennek pont így kell működnie, mert csak ez képes a hosszá távú és tartós felhalmozásra és az államtól független létre.

Minden látszat ellenére ugyanis pont azok függenek a legjobban az államtól, akik az attól való elhatárolódásukat hangoztatják.

Tudod mit szoktam erről én mondani?

Azt, hogy a házasság csak egy papír, mert nem azon múlik semmi sem. Mert nem ettől fog egy párkapcsolat működni, ha az nem működik enélkül, akkor ezzel sem fog. Ugyanakkor ha valaki ennyit nem vállal be, az már önmagában mutat valamit azzal kapcsolatban, hogy mennyire kívánja elkötelezni magát, avagy komolyan venni egy GAZDASÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉST. Ez nem egy kasszáról, külön kasszáról, meg dugipénzről szól, ez arról szól, hogy két ember hajlandó deklarálni azt, hogy együtt akarnak VAGYONOSODNI és EGYÜTT VISELNI az élet nehézségeit, vagy sem.

"Családi vagyonfelhalmozás? mégis miről beszélsz?"

Arról, ami az igazság. Egyéni vagyonfelhalmozás többnyire felejtős, mert manapság legalább két ember kell ahhoz, hogy akkora pénzről beszélhessünk, amiből ESETLEG lehet félretenni. Ergo, egyedül jóval kisebb az esélyed és ez a gyerek(ek) mellett is igaz. Persze a jól kereső szingli életmód egészen más, az a nettó önzőség példája, szerintem erről most talán ne is értekezzünk.

"A gyerek nettó szopóág anyagiakban, amit írnak (Napi asszem) h áltiskolás 30-40e/hó se igaz, csak a semmiresejó menza 10e, etesd ruházd, tankönyvárak különórák programok igények, rezsi és szállítás, min a duplája igényes nevelésnél alsó hangon is – amiben olyan extrák h kiviszed nyelvterületre v külföldre ahol láthat eredetiket és kap 1+ megerősítést támogatást a tudása nincs is benne."

Értem, tehát nincs gyereked :) Ha lenne, nem írnál ilyet. Egyszerűen az a legnagyobb baj, hogy a bullshit számítások (tízmillióba kerül egy gyerek) általában úgy igazak, hogy beárazzák azt, AMENNYI IDŐT VELÜK FOGLALKOZOL, azaz, hogy elviszed, visszahozod. Ezen túlmenően általában beleszámolják a lakásrezsibe is, holott valójában a rezsiben egészen marginálisan jelenik meg egy gyerek költsége. Mindig van mit költeni a gyerekre, mindig adnál neki többet, de ha NINCS CSALÁD MÖGÖTTE, akkor egy szingli pont így fogja leírni a gyerek költségeit. Mert ezt hallja.

Egy gyerek nem így számítódik, nem így számolódik, a második gyerek meg főleg nem így számolódik. Példának okáért a kinőtt ruhák nagy része átkerül egyikükről a másikra (hiszen alig hordják máris kinövik), tehát CSAK EGYSZER kell megvenni, de ez igaz az autos gyereküléstől a szobabútoron át szinte mindenre. Vagyis nem duplázódik, vagy éppen triplázódik a költség, hanem éppen lehet ugyanannyi. Az egy más kérdés, hogy amikor már főiskolára vagy egyetemre járnak, akkor húzós lehet az az időszak de arra meg lehet előre készülni, HISZEN AZ VALÓJÁBAN EGY IGEN RÖVID IDŐSZAK. Ha ugyanis hat évvel számolsz erre az időszakra és havi 100.000 Ft-al/fő, akkor is azt kapod eredményül, hogy 7.2 millióra van szükséged. Három gyerekre 21.6 millió. Ez brutálisan soknak tűnhet sokaknak, de valójában egyáltalán nem az, hiszen havi 300.000Ft-ról beszélünk, ami ~€1000/hó. Ez nem irreálisan sok, csak sajnos Magyarországon kevés ember keres ennyi pénzt erre a célra. Node aki mondjuk takarékoskodik előre, annál ez hogyan is néz ki?

TÍZ, azaz TÍZ évre beteszel havi 100.000Ft-ot megtakarításra, és máris adott ez a pénz. És most nézz légyszives Ámerikára, ahol bizony MINDEN szülő ezt csinálja, mert előre takarékoskodik az oktatásra. EZ A KAPITALIZMUS KÉRLEK ALÁSSAN, ez erről szól. Arról, hogy akkor takarékoskodsz, amikor tudsz. És arra teszel félre, amire úgy látod jónak. Tízmillióból például több gyerek több éves külföldi tanulmánya is kijön tizenév múlva.

Ja, hogy annyira azért "nem szerelem" a gyerek, hogy minden pénzedet rájuk költsed? Ja, hogy azért te fontosabb vagy? Kérem, csodák nincsenek. Valaki vagy érzelmes és a gyerekeire teszi fel az életét, lemondva a sajátjáról, vagy nem érzelmes és megtervezi az életét és azt, hogy mennyi gyereket tud vállalni ÚGY, hogy mindent meg tud adni nekik abból, amit elképzelt.

Ja igen, majd elfelejtettem. Amióta van diákhitel, azóta már a tanulmányok finanszírozása sem a szülők feladata, mert a gyerek is visszatörlesztheti azt, vagyis dönthet, hogy akar tanulni, vagy sem. Be lehet neki segíteni, de nem szükséges. Ezt is le lehet húzni a listáról... akkor viszont, akkor viszont alig marad valami a listán. Akkor már "csak" pár millióról értekezhetünk, amit viszont - ha széthúzzuk évtizedekre - egyáltalán nem nagy havi összegeket kapunk.

Itt megint az a probléma jön elő, hogy EGYSZERI nagy költések vannak és ezt többnyire - megtakarítás hiányában - nem tudják az emberek bevállalni.

Node ebből a szepontból mégis mi a különbség a házasság, vagy az élettársi kapcsolat, vagy a kötetlen kapcsolat között? Ha van különbség, akkor az éppen abban van, hogy FELTÉTELEZHETŐEN (vagy úgy kellene lennie) egy házasságban előrébb gondolkodnak és terveznek.

"Ez a 30-40 a legspúrabb intézetis költségvetés valszeg. (Vö: börtönrab napi költsége is.)"

A gyerek mellé nem kell 24 órában kápó.

"És épp a család mint egység szív a leginkább – hol van a nyugdíjban h kit nevelt? az anya aki az életét tette rá."

Az anya 40 évnyi munkaviszonyába beleszámít a GYES+GYED időszaka, ami három gyerek esetén annyit tesz, hogy alig fele annyi munkaviszonnyal teljes nyugdíjba mehet a férfival ellentétben. Nem arról van szó, hogy erről most nyissunk vitát, hanem csak a tényről, hogy jelenleg igen szépen meg van támogatva a több gyereket vállalt anya nyugdíja.

"Láma te meg légyszi nyilvánulj már meg, rád van kihegyezve ez a projekt és egyedül kevés is vok most és ebben valszeg:-)"

Ez a téma egyáltalán nem Lámára van kihegyezve. Ez most moralizálás volt, ami véleményem szerint sehová sem szokott vezetni, csak nettó személyeskedésbe. Node próbáljuk meg, hátha most nem így lesz.

SZERK: Phiona, amikor személyeskedéshez érek, vagy megint agit propagandához, akkor kivágom a hozzászólásod, ahogy tettem a későbbiekkel miután ezt az üzenetet elküldtem. Ha nem vagy képes ennél többre, akkor inkább ne írj ide, mert annak nincs értelme, hogy romboljad a topicot a beszólogatásokkal. Azért mégiscsak vicces, hogy pont ezen hozzászólás végére írtam, hogy ezek a "jószándékú" beszólogatások valójában MINDIG kóstolgatások, amikkel egyre inkább elvinnék a témát onnan, ahol volt, oda, ahol a személyeskedéssel lehet győzni. Na ez itt nem fog működni, ne is próbálkozz vele légyszives. Ha nincs több mondanivalód, akkor inkább ne írj ide. Köszönöm.

#614515 rbbj11 Előzmény: #614481

Phiona,

az előzmény rövid részét kiegészítve:

- sztem két év helyett 6 havi megélhetést kell fedezzen a banki betét,

- a másik részt alulértékelt eszközbe érdemes helyezni: az idő válogatja, hogy épp kötvény, részvény vagy épp olaj.

#614481 Előzmény: #614300

Hosszú+rövid válasz.

Hosszú:

Szerintem a vagyonosodást nem lehet "gyorsban" megtanulni.

Szerintem az a legfontosabb, hogy MINDEN lehetőséget ragadjál meg, mert véleményem szerint kizárólag a lehetőség felismerése és a kemény munka vezet - az általában agyonajnározott kívételektől eltekintve - eredményre.

Mondjuk ha csak (most ne lekicsinylően nézzed a számot, hanem a szó maximum értékében) 10 milláról beszélünk, akkor abból MTEL részvényeket kellett volna venni két hete. Azzal igen tisztességes pénzt hoztál volna össze pár nap alatt a 10 millióra számítva, amit ha lekötsz egy évre Questorba, akkor már a varázslatos évi 20%-ot is el tudtad volna érni különösebb stressz nélkül. De csodák nincsenek!

Tudod az a baj, hogy ez a pénz NAGYON KEVÉS, ha "vagyonosodáshoz" akarjuk mérni. A vagyonosodás esetében az ezen elérhető fenti hozam - akármilyen furcsán fog elsőre számodra hangzani - nem összemérhető azzal a marginális munkával, amit erre fordítani kell, illetve azzal, hogy "mi lesz ha nem jön be".

Csak gondolj bele. Vegyük a 10%-os éves nettó hozamot kiindulási alapnak. Ebben az esetben is "csak" 26 milliód lesz 10 év múlva, ami nagy szám, de véleményem szerint vagyonosodás szempontjából egyáltalán nincs lényegi különbség a 10 és 26 millió között, mert a nagyságrend ugyanaz. És ekkor 16 millió hozamról értekeztünk. Ez nagy számnak tűnik. És ha most azt mondom, hogy havi 210eFt félretételével KAMATOK NÉLKÜL ugyanitt tartanál? Ha ide is betesszük a kamatos kamatozást de csak 5% reálkamattal számolunk, akkor ugyanez a havi megtakarítás kamatos kamatokkal ~32 millió forintot eredményez! Ha 10%-ot írok, akkor pedig ~42 milliót.

Tehát máris adódik, hogy bármilyen furcsán hangzik sokak számára, de a tartós és fix megtakarítás SOKKAL JOBBAN HOZ, és sokkal hamarabb és nagyobb "vagyonosodáshoz" vezet MINT AZ ÁTLAGOS TŐZSDEI HOZAMOK. Ebben az esetben ugyanis DOLGOZUNK időközben.

Még érdekesebb azonban megfigyelni azt, hogy hiába kezdjük el emelni a hozamszintet, valójában azt fogjuk kapni, hogy csodák nincsenek! Ha éves szinten 15%-ra emeljük a fenti nettó hozamszintet, akkor is "csak" 56 milliót kapunk, tehát nem tudunk meggazdagodni.

Ilyenkor szokták általában a futamidőt is kitolni, mert az extremitás a hosszú távú kamatos kamatozásban rejlik, csakhogy az emberek általában nem tíz és húsz év múlva szeretnének "gazdagok, avagy vagyonosak lenni". De van ennél egy sokkal nagyobb baj. A sokkal nagyobb baj pedig az, hogy önmagában a pénz nagyon ravasz egy instrumentum, a kicsivel könnyebb csodákat elérni, lásd fentebb levezetett könnyed 20%-os éves hozamszintemet, ugyanakkor ahogy növekszik a pénzed értéke, úgy szeretnéd csökkenteni a kockázatokat, PLÁNE AKKOR, AMIKOR MÁR ELKEZDESZ ÖREGEDNI, és ezalatt értsed az ötvenes éveidet. Ekkor már nem vállalnál akkora kockázatokat két okból:

- egyrészt nincs időd pótolni a veszteségeket,

- nem lehet nagy MEGTAKARÍTÁSOKON nagy hozamokat realizálni, mert csökkenni fog a hozamszint a diverzifikálás miatt.

Én éppen ezért úgy vélem, hogy az ilyen jellegű megtakarítási gondolkodásmódnál egy igen érdekes dolog lép fel:

Ha tényleg húsz évre gondolkodunk 10 millióban, akkor a 15% extrém nettó hozamszinttel 20 év múlva 282 744 288 Ft adódik. Na valami ilyesmi az, amit MINDEN pénzügyi uzsorás be szokott mutatni, esetleg inflálja kicsit és akkor ~100.000.000 forint körüli összeg adódik azaz körülbelül tízszerezést fog mindenképpen elérhetőnek mutatni.

Ez azonban nem így van.

És pontosan azért nem így van, mert ezt a pénzt már a világ minden pontján illik diverzifikálni és a diverzifikációnak éppen az a lényege, hogy a vagyon nagy része az értékét tartsa, biztonságban legyen és csak egy kisebb résszel kockáztass - és ez különösen azokra igaz, akik nem a 20-as, 30-as éveikben járnak. Vagyis nem lehet extrém hozamszinttekkel számolni, jó esetben 5% nettóval lehet számolni. És ebben az esetben az a furcsaság adódik, hogy mindössze ~83 millió adódik, ami viszont jól láthatóan egyáltalán nem nagyságrendi eltérés a korábbi számokhoz képest.

Mindebből én pont azt a következtetést vontam le, hogy lehet bűvészkedni, lehet a számokkal játszani és vágyakat építeni, de ennyi pénzből tanulható módon nem lehet meggazdagodni.

Ugyanakkor az extremitás másik oldalának a megmutatására azt mutatnám be, hogy mit jelent az, amikor MÁR VAN vagyon. Tehát mondjuk valaki rá tud szánni százmilliót a "szórakozásra", azaz hogy mondjuk MTEL-t vesz belőle. Ezen azonnal kaszál ~12.500.000 Ft-ot. Ha ugyanezt 200-al számolod, akkor máris 25 millió a kasza. És ez abban az esetben nem kockázat, ha ez "játékpénz", mert akkor ha éppen vesztesz a kiszálláskor rajta, az sem dönt porba.

Ugyanakkor az egyszeri nyereség összege figyelemreméltó és még figyelemreméltóbb, ha azt mondom, hogy 100 milliót duplázol meg pusztán ennyivel pár év alatt. Az már különbség, mert önmagában a nyereség olyan tétel, ami vagyonelem, vagy vagyongyarapodást jelent. Avagy, két ilyen húzással veszel magadnak új prémium járművet KETTŐ évente a szalonból alku nélkül. Szó szerint: Ingyen van. Vagy gondolj arra, hogy három év alatt veszel egy komolyabb épületet vidéken, avagy egy komolyabb ingatlant Budapesten, de mondjuk 5-6 év alatt egész komoly házat vehetsz rajta.

Vagyis szerintem a vagyonosodás alapvető feltételei és/vagy alapon az alábbiak:

- a meglévő vagyon,

- vagy olyan tevékenység, amely akkora önálló jövedelmezőséget biztosít, amely vagyonosodáshoz vezet MÁR RÖVID TÁVON IS.

- csoda, szerencsejáték, tőzsde, öröklés, oszkogatás, politikus ismerettség, bűncselekmény, adócaslás.

Nekem úgy szokott tűnni, hogy az embereknek nincs az első pontban meghatározott helyzeti előnyük (vagy nem ismerik fel azt), a második nem tetszik, mert vagy nincs rá képzelőerejük, vagy nincs rá idejük, mert pénzt keresnek, vagy úgy egyáltalán azt hiszik, hogy nem munkával akarnak meggazdagodni. És éppen ezért folyamatosan olvassák a topicokat és keresgélik a harmadik út számukra elfogadható olyan módozatát, amin "nekik jár" alapon nagyon sok pénzhez tudnak jutni.

És ez az ami nem szokott működni.

Mert szerintem kétségtelen, hogy a harmadik pont könnyű és nagyon jövedelmező, de kívülállóként szinte semmi esélyed a bekerülésre, ha pedig ott van a közeledben és nem éltél, avagy nem tudsz vele élni, akkor főleg nincs értelme ebben gondolkodni.

A második pont az egyetlen biztosan járható út szerintem, csak hát az igen hosszú időt vesz igénybe, mondjuk tíz-húsz év kemény munkát, amit általában "meg akarnak spórolni" azok (nem rólad írom, csak erről jut eszembe), akik elovasgatnak könyveket, hogy "más hogyan lett gazdag". És nem veszik észre, hogy a gazdag ember:

- eleve az volt, vagy sokat és keményen dolgozott, vagy lopta az ötletét esetleg "csak" zseni, avagy látnok volt, aki ezt még pénzre is tudta váltani.

Ennek megfelelően:

Rövid:

"az olvasók java valszeg nem Rotschild, hasznosabbak a gyakorlati dolgok lennének amiben látható leblokkolás van. Ha van mondjuk 10 milla betét hogyan osztódjon életre és megtakarításra, ez most így elég konkrét és előre is köszönök minden választ"

- A tíz millió úgy oszoljon meg, hogy elspsorban ne legyen egy fillér adósság sem.

- Ezt vágjuk két felé úgy, hogy az egyik rész megújuló banki kamatozásban áll, és amely akkora, hogy az két évig életszínvonal csökkenés nélkül fedezze azt az esetet, ha egyik keresőképesnek sincs munkája a családban,

- A másik résszel pedig az első részben levezetett könnyed éves 10-20%-os kamatozást kell eljátszatni nagyjából 10 évig,

- közben pedig dolgozni és folyamatosan megtakarítani kell, mert igazából csak abból fog nőni a vagyon, feltéve:

- hogy időközben nem nő meg az igényszint, mert akkor lehet, hogy a jövedelem egyszerűen annak a fenntartására fog fordítódni.

törölve

#614382 lagwagoner Előzmény: #614345

" Ha konkért élhetőségi kérdés jön föl mint az enyém némaság van, h élő aktív nem olyan sok de nem devizaadós micsinálj – erre mért nincs válsz? v a pártközpontból kell kérni?

"

Számtalanszor meg lett válaszolva, egyéniségtől függően. A sok ismeretlenes egyenletedet figyelembe véve: Örüljön és ne kockáztasson, akár tőkebefektetésről legyen szó, akár más jövedelemszerzésről.