Re: közép/felsőosztály
lagwagoner Előzmény: #614526"már akkor is el akartak vele hitetni a marxisták, azt, hogy megengedhetjük magunknak a legvidámabb barakk jelzőt, elhitte azt, hogy tényleg utolérhetjük a nyugatot életszínvonalban, és ELHITTE AZT, HOGY A GYEREKEINEK (ha nem is nagyon, de egy kicsit) AZÉRT MÁR JOBB LESZ."
Persze hitelből, ami mindig egy jóélet érzetet ad, akkor:
"Aztán 1957 tavaszán Moszkvában döntöttek egy hatalmas, egymilliárd rubeles kölcsön megadásáról - derül ki Honvári János archivnetes cikkéből. Honvári szerint Kádárék 1956 végén Nyugaton is próbálkoztak dollárhitel felvételével, de ekkor még határozottan elutasították őket.
Kádár János és Leonyid Brezsnyev Budapesten
Később is szorult még keleti segítségre az ország, ám a hetvenes évektől megkezdődött egy újabb eladósodási hullám, ezúttal nyugati irányba. Devizatörlesztéseink az olajválságok és az akkoriban sokat emlegetett "cserearányromlás" miatt a hetvenes években egyre nehezebbé váltak, így 1979-ben és 1982-ben is csak kis híján sikerült elkerülni az államcsődöt. (A cserearányok romlása durván leegyszerűsítve azt jelentette, hogy az általunk gyártott áruk egyre olcsóbbak lettek, míg a számunkra szükséges importcikkek drágultak.)
Kilincselés helyett IMF
Harminc évvel ezelőtt, 1982-ben következett be egy utóbb döntőnek minősíthető pénzügyi fordulat, amely az ország nyugati függőségét erősítette még jobban: Magyarország május 6-án csatlakozott a Nemzetközi Valutaalaphoz."
Milyen kár, hogy akkor nem volt internet, hisz láthatóbb lett volna, hogy milyen jövőbeni áron lett ez a barakk oly vidám.
"Furcsa lesz, amit írok, de a család gazdasági vonalon még működik, hiszen az a rész nem sérült meg. Az érzelmi részt törvény nem tudja definiálni, tehát teljesen értelmetlen érzelmi részt a törvényen számon kérni. Az valahol nagyon el van tévedve szerintem, aki érzelmeket kér számon a törvényeken."
Tetszik a technokratikus gondolkodásod :-)
"Elvégre, egyszerre kérdezed, hogy hogyan lehet vagyonosodni, majd érvelsz a kötetlen, laza, felelőtlen életmód mellett, majd etikai órákat beszélünk át a családnak, MINT GAZDASÁGI EGYSÉGNEK a fogalmáról. Ez így nem működik Phiona, aki meg akar gazdagodni, az csak ne akarjom moralizálni, mert a kettő együtt nem működik."
Nem phionára, csak róla jutott eszembe: amikor valaki kérdez és konkrét választ kap (ami neki nem tetszik), akkor terel. De akkor minek kérdez? Hisz egy forumon, olyan válaszokat is kap ami nem esik egybe az ő véleméynével. Vagy ennyire (ennyireennyire) fontos az önigazolás?
"Mert a család pont attól család, hogy jobban használja fel az erőforrásait és a külön-különből többet csinál. PONT ETTŐL lesz gazdasági értelemben is család a család és ennek pont így kell működnie, mert csak ez képes a hosszá távú és tartós felhalmozásra és az államtól független létre."
Az egy főre jutó rezsiköltség is alacsonyabb, mint az egyedülállóknál.
"Arról, ami az igazság. Egyéni vagyonfelhalmozás többnyire felejtős, mert manapság legalább két ember kell ahhoz, hogy akkora pénzről beszélhessünk, amiből ESETLEG lehet félretenni."
Ez pontosan így van abban az esetben ha egyforma gondolkodású és vagyontermelő képességű pár él együtt. Nekem volt olyan jelöltem , akiről tudtam, hogy vállalkozni akar, hitelt felvenni akar. A lány most kőkemény adósrabszolga, tehát ha velem élt volna jócskán lehúzta volna az egy főre jutó átlagot, és még az én vagyonomat is lehúzta volna. Így megállapítható, hogy számomra ez a gazdasági közösség (amit csak csendben merem megsúgni neked, hogy én is így látom, annyira megosztó vélemény) bukta lett volna számomra. Tehát nem megállapítható, hogy mindig jól jár a 2 ember, mert nem egyformák.
"Ha ugyanis hat évvel számolsz erre az időszakra és havi 100.000 Ft-al/fő, akkor is azt kapod eredményül, hogy 7.2 millióra van szükséged. Három gyerekre 21.6 millió. Ez brutálisan soknak tűnhet sokaknak, de valójában egyáltalán nem az, hiszen havi 300.000Ft-ról beszélünk, ami ~€1000/hó. "
Ez számomra is felfoghatatlanul sok :-O