Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: közép/felsőosztály

lagwagoner Előzmény: #614481

"Tehát máris adódik, hogy bármilyen furcsán hangzik sokak számára, de a tartós és fix megtakarítás SOKKAL JOBBAN HOZ, és sokkal hamarabb és nagyobb "vagyonosodáshoz" vezet MINT AZ ÁTLAGOS TŐZSDEI HOZAMOK. Ebben az esetben ugyanis DOLGOZUNK időközben."

Bár más utat járok mint _AT_ de ezt csak megerősíteni tudom saját tapasztalatból, és kiegészíteném azzal, hogy hihetetlenül kiegyenlíti a friss tőke (megtakarítás) és annak kamata/hozama a pénzügyi befektetés értékének (!) ingadozását. Tehát a gazdagodás folyamatáról 20-50 év között érdemes beszélni, efölött csak akkor, ha már működik egy önjáró befektetés (pl. jól menő vállalkozás), pontosan azért, mert a friss tőkebefektetése nagyon nagy mértékben növeli a befektetés értékét. 50 évesen senki ne kezdjen radikálisan új dologba e téren, pont azért, ahogy említette AT, mert nincs akkora aktív ideje hátra mint egy 30 évesnek.

Ehhez kapcsolódóan:

"csakhogy az emberek általában nem tíz és húsz év múlva szeretnének "gazdagok, avagy vagyonosak lenni"."

A probléma a gazdagodás valós száraz és unalmasan hosszú útjával, hogy valóban nem érezni menet közben a pénzt. Megdöbbentő volt nekem is látni, hogy az érzet és az excell által mutatott számok mennyire nincsenek összhangban, sőt maga a hozamszázalékok és a százalékos tökenövekményi mutató vagy egyszerűen a nominális tőkenövekmény sem volt az érzettel pariban. Egy személyes élmény: évekkel ezelőtt azon voltam, hogy lecserélem az autómat, de helyette belekezdtem egy nagyobb negyed milliós javíttatásba. Sokak szerint nem érte volna meg, hülyeség. Na mindegy úgy voltam vele, ha nyerek még pár évet az már jó, hisz addig összegyűjtök még egy kis pénzt és lecserélem. Most készítettem egy összefoglaló táblázatot (muszáj vagyok csinálgatni ilyen táblázatok táblázatát, fejlesztgetni a kimutatásaimat, mert sokszor én sem látom a fától az erdőt), és bizony kiderült, hogy nem hogy egy autó ára jött össze már pluszban évek alatt, hanem jó pár, pedig nem volt meg az érzet egyáltalán közben. Még a hozamok is olyanok voltak, hogy ha ilyen hozamokkal hirdetnék tanácsadást akutya se jönne be (Az autó még meg van, újabb javításokat eszközöltem. Több okból is megtartottam, nem csak a spórolás miatt). Na most az emberek többsége érzetre akar gazdagodni. Pedig a gazdagodás útja valóban nem egy jó döntés eredménye, hanem életfelfogás (és abból sem létezik "az egy út").

"Na valami ilyesmi az, amit MINDEN pénzügyi uzsorás be szokott mutatni, esetleg inflálja kicsit és akkor ~100.000.000 forint körüli összeg adódik azaz körülbelül tízszerezést fog mindenképpen elérhetőnek mutatni.

Ez azonban nem így van."

Ennél még szebb amikor külföldi 10 éves DOLLÁR (pl. S&P500) charton mutat évesített (de lineáris, nem kamatos kamat) kamatot és ezt FORINTRA vonatkoztatja (azzal nem törődve, hogy sokszor jár az S&P vagy más részvénykosár emelkedése a forint -mint fejlődő deviza- erősödésével, ami viszi a dollárban elért hozamot), ja és a chart jellemzően 2007-ig tart (persze az X tengelyen nem jelezve az időt). Kb. 4 "torzítás" ami téves eredményre vezethet. Pedig személyesen láttam, hogy az Unit-linked befektetések előadásain ilyet mutatnak be többek között _AT_ "kedvelt" pénzügyi tanácsadójáén is. Meg is szóltam: ő udvariasan megköszönte, és felajánlotta, hogy mi lenne, ha belépnék a klánba :-)

Az egészhez a fogyáshoz tudnám hasonlítani: vannak a csodákat ígérő módszerek (részigazságokkal) 1 hónap alatt 11 kg (hány kilós volt az ember eredetileg amikor elkezdte, férfi vagy nő, hány éves, mekkora testzsír százalékkal rendelkezett, milyen jellegű munkát végez) reklámok és ugyanúgy vannak a 400 dollárból 1600 dollár 2 hét alatt című FOREX reklámok. Az már lényegtelen, hogy tízből egyszer sikerült ezt megcsinálni a portfolió 1%-os kockáztatásával. Itt is megkérdeztem már ki mekkora hozamot ért el. Jöttek a válaszok: 10-től 100%-ig (igaz 2008-ban úszott minden), de elmondása szerint nagyon jó aportfolió építésben (pfffff, persze gondolom), és másoknak eredményesen tud portfoliót építeni (el tudom képzelni). Amikor megkérdeztem, hogy saját összvagyonára vonatkozóan mekkora hozamot tud felmutatni, akkor ideges lett, szidott, meg h hülyeség amit kérdezek, mert hitelt is vett fel és így nem értelmezhető a dolog. Hoho, pedig így értelmezhető a dolog igazán, hisz bezony a letagadni vágyott hitel is hozzátartozik a vagyonhoz szép nagy mínusz jellel (könyvelés: követelés, kötelezettség). Szóval ennyit lehet itt részvagyonokkal arcolni és el is hiszem, hogy részvagyonokkal szép hozamokkal pávázni, de általában kiderül, hogy a teljes valóság a személyeknél, már nem olyan szép. Lupin úr volt, aki azt mondta, hogy átlag 10-15% éves hozam hosszú távon már bármelyik tőzsdéstől szép eredmény. Én csak annyitt tennék hozzá, hogy és ne is próbáljuk elérni a tőzsdézők tízezreléke által elért 20-30%-os (több évtizedes) hozamot összvagyonunkra.