"Sajna mifelénk és igényeinknek megfelelően 25-35 milliós kell :-( így ez teljesül."
Viszont innentől mi ebben az üzlet? :) Illetve, kinek üzlet az, hogy 10 millióból 16 legyen (reálértéken) és ezért 25 éven át fizessen és legyen megterhelve az ingatlana?
"Őszintén szólva anno pár éve én is úgy találtam jónak, ha a hozam kitermeli a teljes törlesztőt (és ez is lenne a legjobb), de ahogy az előbbi hozzászólásaimban leírtam azért nem számolok a tőketartozás törlesztésével"
Pedig kell vele számolni, méghozzá azért, mert azt KI KELL TERMELNED!! 25 éven át!! Nem számolhatsz azzal, hogy azt nem kell előteremteni, mert elő kell teremteni! Vagyis a befektetendő pénzed nem csak a különbség a kamatok között, hanem a teljes kamatszolgálat a tőketörlesztéssel együtt. EGYETLEN eset létezik, amikor ezzel nem kell számolnod, az, amikor CSAK kamatot törlesztesz, de alapot nem. Ebben az esetben igaz az, hogy a kamatkülönbség felhalmozása és pár év alatt már nem kell a teljes kölcsönt finanszíroznod. Ilyen lehetőség azonban vagy nincs, vagy csak egészen marginális a meglévő vagyonodhoz képest (pl. rulírozó forgóeszközhitel).
"Úgy is mondhatnám hogy egy kamatmentes kölcsönt (THM=0%) jobb felvenni és törleszteni, mint jövőbe eltolni a vásárlást és egyben kifizetni az esetlegesen emelkedő ingatlanárról nem is beszélve."
Izé, szóval, "emelkedő ingatlanárakról" tetszik értekezni? :) THM=0% pedig nincs. Soha nem is volt, csak éppen nem mutattak ki benne minden költséget.
"Szóval ezért nem számolok a tőketörlesztéssel."
Óriási hiba. Mert ha félrerakod a pénzt, akkor ha van félreteszed, ha nem, akkor nem, és neked kamatozik - viszont ha kölcsönszerződésed van, akkor nekik kamatozik a kölcsönöd és MUSZÁJ kifizetned a törlesztőrészletet. Nagyon sokan buktak bele abba, hogy elhitelesítették a lakásukat, majd "befektették" a pénzt a Mr.15% tanácsai alapján, aztán egyszercsak azt látták, hogy a kölcsönük a duplája, megtakarításuk nincs, ami be van fektetve az a béka s*gge alatt van. Ennek megfelelően mig korábban volt egy ingatlanuk, a végén ingatnaluk se lett, meg még adósságuk is maradt. Egyebekben pont azért, mert nem számoltak azzal, hogy a tőkét törleszteni kell. És azzal sem, hogy az bizony, akár meg is duplázódhat...
"És még valami: célszerű, ha a példámba felvetett kamatot kitermelő tőkén felül rendelkezel még befektetéssel. Szóval pl. a példában szereplő 10 M HUF (ami a hitel kamatát fedezi) és plusz mondjuk 10 M HUF (ami viszont már a tőkerészt is törleszti "vígan") és emellett természetesen dolgozol is (van munkajövedelmed, vállalkozásból származó jövedelmed). Szóval így mindig előnyben leszel azzal szemben aki úgy fizeti a hitelét, akinek "csak" állása van."
Node erre írtam, így semmi értelme annak, amit írsz, mert egyszerűen befekteted a megtakarításodat és máris a tiéd a teljes hozam, amit ráadásul állandóan növelhetsz is. Minek ide kölcsön?
""Csak a hozammal számolsz, a befektetéssel nem, az öt év alatt ugyanis a hitel törlesztésére 5.880.660 Ft-ot fizettél ki! Azaz, betolsz ~5,9 milliót, miközben a számládon 5 millió jelenik meg."
A maradék 900 000-HUF/5év vígan kifizeted munkajövedelmedből vagy egyéb jövedelmedből."
Izé, rosszul olvastad, azt írtam, hogy 5 millió lesz a befektetésed számláján, mig a kölcsönre a banknak 5.880.660 Ft-ot fizettél ki. Vagyis nemhogy többleted nem lesz, hanem még 900.000 Ft-ot rá is fizetsz a kölcsönre. Az, hogy a kölcsök kifutásakor megkapod az alapot, ad még 20 évre van... addig azzal nem számolhatsz, hogy az már "haszon".
"Ez csak nagy összegnél éri meg természetesen, ahol már 1-2% kamatmarzs is jelentősebb összeg, és olyannak aki az elmúlt 10 évben viszonylag kis szórással van referenciája (saját maga számára) befektetésekben."
Viszonylag nagy összeggel sokkal többet is lehet találni, nem csak keresni ;)
"Én ezt nem gondolom kockázatosnak ahhoz képest mint aki "biztos" munkahelyen dolgozik (nem rendelkezik megtakarítással) és felvesz 15-30 évre jelzáloghitelt, hogy majd mindig lesz munkahelye és MINDIG fog annyit keresni amiből tudja fizetni a törlesztőt."
Dehogynem, hiszen kétszer annyira kockázatos: Egyrészt éppen ebből az okból (ne felejtsd el, számításod abból indult ki, hogy felveszel 15-30 évre jelzáloghitelt, amit a teljes futamidő alatt finanszírozol!!!), másrészt abból, hogy a már meglévő vagyonodat is kockáztatod! Ez pont kétszer rosszabb!
"Elég csak ha valakit több műszakból egybe raknak át és úszik a műszakpótlék és úszhat az ingatlan is ezzel együtt."
Ezért mondtam, hogy végtelenül kockázatos az elképzelésed, miközben gyakorlatilag nem hoz semmiféle hasznot sem.
"Ez jóval nagyobb kockázat, mint az én példám, hisz a példámban passzív jövedelemmel rendelkezem. Szóval igazából tök mindegy, hogy mi most a tőkehozamot a hiteltörlesztésre fordítjuk. Fordíthatjuk a rezsire is."
Az az eset az egyetlen érdekes kivétel, amikor a hitelszerződés törlesztése==bérlés (értelemszerűen mindkettő rezsi nélkül), hiszen lakni kell, ugyanakkor ha ez a tétel a fizetéssel összemérhető, akkor az mindenképpen kockázat, ebben az esetben ugyanis valójában az önálló életnek nem áll fenn a feltétele. Ha viszont a bérlés kisebb, mint a hiteltörlesztés, akkor a bérlés+felhalmozás jobb. Ha pedig valaki összehúzza magát pár évre, akkor sokkal jobb, mert rövid távon rendelkezésére áll a tőke az ingatlan megvásárlására.
"A másik szubjektív emberi szükséglettel nem számolsz ehhez a témakörhöz kapcsolódó hozzászólásaidban: hogy a "most kell az ingatlan" tényezővel:"
Kérem, a hülyeség állampogári alapjog. Látszik is az eredménye.
"Plusz ha ehhez társul némi marzs is, akkor mi ezzel a gond?"
Amit te számoltál eredetileg, abban az esetben VAN egy ingatlan, amit elzálogosíttál marzs miatt. Amit most beszéltünk, abban az esetben nincs ingatlan, tehát nincs semmiféle marzs, hiszen ha megveszed az ingatlant, akkor csak kölcsönöd lesz, befektetésed nem!
Ha azt szeretted volna kiszámolni, hogy mi éri meg jobban: Megvenni a lakást most, és 30 évig törleszteni, vagy bérelni, kevesebbet félretéve később megvenni, arra nagyon, de nagyon nehéz a válasz, de leginkább azért, mert Magyarországon alig van normális bérbe vehető lakás, az árak/bérek/hitelek pedig semmiféle korellációt nem mutatnak, nem reálisak. Viszont pont ebből következően, mindig a hitelnek lesz nagyobb a kockázata mint a megtakarításnak.
"Tedd szívedre a kezed: Neked minden pontról pontra úgy történt a vállalkozásodban amit 20 éve megálmodtál? Csak azok a negatívumok nehézségek jöttek be amit elképzeltél? Szerintem nem. És mégis belevágtál"
Tedd fel úgy a kérdést, hogy ha ezt tudom, akkor belevágtam volna-e? :)
"itt vagy, mert menet közben alkalmazkodtál a körülményekhez és racionálisan kezelted azokat és az átlagnál jobban értettél ahhoz amit csinálsz."
Ez így van, de nehogy azt hidd, hogy ez egy akkora öröm, ez muszáj. Sokkal jobban örülnék egy kevésbé profitábilis, de nyugodtabb életnek. Csakhát, ez nem kívánságműsor :)
"Ez igaz, azonban a törlesztőrészletben levő kamatarány folyamatosan csökken (a 7,76% ugye átlagos érték), a tőketartozás jövőben elnyújtott törlesztése meg egy 0% THM-ű hiteltörlesztés, amit -ahogy írtam többször korábban-elnyújtom."
Node számodra lényegtelen, hogy az uzsorás mit hazudik, a lényeg az, amit havonta be kell csengetned a számára. Akárhogy játszik a számokkal, az eredmény ugyanaz lesz: fizetned kell. Ebből az, hogy éppen mit mire könyvel, az hidd el, nem fog vígasztalni. Te csak a csekket fogod látni, amit be kell fizetni, és amit egyébként soha nem fogsz megérteni.
"Azzal a különbséggel, hogy -kiegészítve az előbbi indoklásaimat - míg a kuporgatás évei alatt nem lakom az adott ingatlanban"
Akkor most megsúgok valamit. Ha kuporgatsz a bérleményben, akkor kuporgatni fogsz a hitel mellett is, a "bank lakásában".
"a hitelrészletek tőketörlesztésekor (ami megfelel a kuporgatással végül is) már benne lakom az adott ingatlanban!"
Amiből nem tudsz kiköltözni, ha éppen máshová szeretnél menni, sokkal nehezebb minden...
"Nagy különbség."
Ha nagyon akarod mondok valami érdekeset, amit szerintem még senki sem írt le. Ha drága albérleted van, akkor cseréljed egy olcsóbb törlesztésű saját lakásra. Minden másra ott az öngyilkosság. Az sokkal fájdalommentesebb.