Regisztráció Elfelejtett jelszó

Ingatlan

budapesti irodapiac a járvány szorításában

#875611 TrendMan

Továbbra sem találja a helyét a budapesti irodapiac - Új szintekre csökkent a kereslet

2021 második negyedévében egy új épülettel bővült a budapesti modern irodaállomány, a 19 760 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező BudaPart City-vel, ami a névadó városnegyed fejlesztés második átadott irodaépülete. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 955 570 négyzetmétert tesz ki. Az üresedési ráta a második negyedév során tovább emelkedett 9,8%-ra, ami 0,8 százalékpontos negyedéves és 2,5 százalékpontos éves növekedést jelent. A legtelítettebb alpiac továbbra is Észak-Buda 4,4%-os üresedéssel, míg az Agglomerációban a legmagasabb az üresedési ráta 28%-kal.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, Eston International, JLL és Robertson Hungary.

A nettó abszorpció a negyedév során negatív tartományba került, mivel összesítve 16 720 négyzetméterrel csökkent a teljes elfoglalt irodaállomány mérete.

A bruttó kereslet 2021 második negyedévében 97 990 négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 31%-os, az előző év azonos időszakához képest 11%-os növekedést jelent. A teljes keresleten belül 40%-kal továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt, amit a meglevő állományban kötött új szerződések követtek 35%-kal, az új fejlesztésekben aláírt előbérleti szerződések 18%-kal, míg meglevő bérlői területek bővítései a teljes kereslet 7%-át tették ki. A negyedév során nem volt saját tulajdonba vételi ügylet.

Bár a kereslet tavalyhoz képest enyhén növekedett, úgy tűnik, hogy a világjárvány előtti 150 ezres negyedéves átlagokhoz nem tud visszatérni. A negyedéves átlag jelenleg a 80-100 ezres határon belül mozog, vagyis a pandémia egyelőre komolyan letörte az irodaterületek iránti keresletet.

A legmagasabb bérlői aktivitást ismét a Váci úti folyosón mérték, azonban szűkebb előnnyel. Az alpiac a teljes keresleti volumen 30%-át vonzotta, utána következett a Pest Központ alpiac 27%-kal és a Belváros (CBD) 14%-kal. A szerződéshosszabbításokat leszámítva a nettó új keresletben ugyanezen alpiacok vezettek, azonban eltérő sorrendben ? a Pest Központ alpiac 42%-os aránnyal dominált, amit a Váci úti folyosó 16%-kal, a Belváros (CBD) 15%-kal követett.

A BRF összesen 114 bérleti szerződést regisztrált a második negyedév során, átlagos méretük 864 négyzetméter volt. Tizenegy szerződést kötöttek 2000 négyzetméternél nagyobb területre, mely négy hosszabbítást, öt új tranzakciót és két új fejlesztésben kötött előbérletet foglal magában.

A negyedév legnagyobb ügylete egy előbérleti szerződés volt, melyet az IBM kötött 14 450 négyzetméterre az épülő Corvin Innovation Campus-ban. A legnagyobb szerződéshosszabbítást a Magyar Posta kötötte 13 780 négyzetméterre a Gateway Irodaházban, míg a meglevő állományban kötött legnagyobb új bérleti szerződés 5000 négyzetméterre köttetett a Liget Centerben.

2021 második negyedévének irodapiaci eredményei bíztató jeleket mutattak az előző negyedévekhez képest, bár továbbra is tükrözték a tavaszig nyúlt korlátozásokat és a gazdasági lelassulást. Az üresedési ráta tovább emelkedett, azonban a korai újranyitási szakaszban látott javuló bérleti kereslet tovább bővülhet a következő hónapok gazdasági és társadalmi normalizálódásával.

------------

Vajon a járvány nyomában változik-e majd a nyílt légterű irodák koncepciója vagy megy minden a maga útján tovább?

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210611/egymas-kezebol-csavarjak-ki-a-kinai-gigaholding-cegei-a-vaci-uti-irodahazat-487656

#874039 prfecó Előzmény: #874037

hmmmmmmmmmm Tizedes még viccelhetett a kommunista időkben az oroszokkal

most probáljon meg valaki viccelődni Belgrád - Budapest , Fudan beruházással a médiában

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210611/egymas-kezebol-csavarjak-ki-a-kinai-gigaholding-cegei-a-vaci-uti-irodahazat-487656

#874037 TrendMan

Az oroszok lehet, hogy a spájzban vannak, de a kínaiak közben már az ablakban és az ajtóban is:


vásárlás vs építkezés

#867889 Moogii Előzmény: #867881

Igen, nagyon jó, ha saját házad van, de csak jövedelmű emberek engedhetik meg maguknak, a többiek csak izzadsággal, de egy konkrét kérdés jobb, ha jelzálogot kötnek vagy házat bérelnek?

-- lakás értékbecslés à la online --

#865728 matgab Előzmény: #865714

én sem adnám el annyiért a lakásom, amennyire ez taksálja.

Ez csak egy nagyon hozzávetőleges becslés, se fél szobát nem lehet beírni, se sok minden mást. A fűtést be lehet állítani, holott szerintem annak nincs akkora szerepe egy lakás árának meghatározásában, mint a lakás adottságai, szobák elrendezése vagy a lokáció vagy a panoráma.

Vagy nincs , tényleg bev…

#856616 Röné Előzmény: #856561

Vagy nincs , tényleg bevezetik h év végéig szünetltetik a hitel visszafizetéseket ? Ez nagy segítség az embereknek, hitele már kevés embernek nincs....minden mindennel összefü…

#856563 Ibiza Előzmény: #856455

minden mindennel összefügg. a válság az válság, ingatlan sem marad ki. Mato nem véletlenül adott magas kamatot a forint betétekre, majd olcsó Forinttal kifizeti.

Láttam egy fekete gyerek…

#856561 Ibiza

Láttam egy fekete gyereket, magas áron vette ingatlanokat és még közel 30%ot ráköltött. Angliából jött, ha nem a kábítószerből finanszírozta hanem hitelből akkor most szopóágon van.

Budapest minden redze il…

#856455 Röné Előzmény: #856423

Budapest minden redze illetve Godollo, Erd , meg a tobbi. Paty , etyek... ( kozben eszembe jutott mik vannak arrafele ) es Gyor, Sopron. Balaton kornyeke es Debrecen . Na ezekrol kellene valakinek informalnia engem :)

Nem írtad hol, de pl. BP…

#856423 Ddavid Előzmény: #856383

Nem írtad hol, de pl. BP belvárosában intenzívebb lesz a csökkenés, mert a piacra öntik a befektetési lakásokat majd. A családi házas övezetben meg kiülik a bukót és nem lesz kínálat, de kereslet sem annyira. Így a 20-30% reális lehet, de az régiótól/városrésztől függ.

sziasztokA Coronavirus e…

#856383 Röné

sziasztok

A Coronavirus es a gazdasagi hanyatlas miatt elkeozelheto, h fognak csokkenni az ingatlan arak ? Ha igen, mikor es mennyit ?

Kosziii :)

Bérleti díjak és lakásárak az EU-ban

#853824 TrendMan Előzmény: #853822

Gondolom vidéki kisvárosban vagy plane falun viszont kevesebb volt a növekedés vagy akár stagnált.

Lehet, ezt is bennfoglalták a kalkulációba?