Buffett Parntership Ltd. (1957-1969)

Miután a Graham-Newman Corp. megszünt Buffett visszatért Omahába, ahol a Grahamtől szerzett tudás birtokában, illetve barátai, családja pénzügyi támogatásával és saját 100 dollárjával zártkörű befektetési társaságot hozott létre. Ekkor nem volt több mint 25 éves.

A befektetési társaság 7 taggal indult, akik összesen 105.100 dollárt dobtak össze. A tagok évente 6%.ot kaptak a befektetéseik után, ezen felül a profit 75%át, a maradék 25% Buffettet illette. Buffett gyakorlatilag szabadon rendelkezett a társaság vagyonával. Tehát, ő döntött a cég befektetéseiről.

Buffett azzal a szándékkal hozta létre a céget, hogy évente 10 ponttal felülmúlja a Dow Jonest, de ez annyira jól sikerült, hogy átlag 22 ponttal sikerült megfejelnie. Ahogy nőtt Buffett elismertsége, úgy kérték meg egyre többen, hogy kezelje a pénzüket. Ez idő alatt Buffett többségi részesedést vásárolt számos tőzsdén kívüli és tőzsdén jegyzett cégből.

Három féle kereskedési stratégiája volt. Először is voltak "hadvezérei", amik alulértékelt értékpapírok voltak. Ezek voltak túlsúlyban Buffett portfóliójában.

Másodsorban voltak a "kidolgozásra szorulók", azaz alulértékelt részvények, amelyeknél vállalati kiigazításokra volt szükség, hogy a piac korrigálni tudjon.

És végezetül volt a "kontroll" helyzet, ilyenkor Buffett a cég politikáját befolyásolta. Ilyen esetekben gyorsan átvette az irányítást és a cég vezetésének is mennie kellett.

Az egyik nagy dobása, hogy a társaság tőkéjének 40%át American Expressbe fektette, amikor amex jelentősen az értéke alá esett. Ez a döntés óriási hasznot hozott számára (ha nyomon követjük a vásárlásait láthatjuk, hogy folyamatosan visszatér az amex vásárláshoz, amikor cégérték alá esik).

Buffett 1969-ben a céget (Buffett Parntership Ltd.) felszámolja, mivel úgy érzi, hogy a piac túl spekulatív és nem talál olyan értéket, ami megéri a fáradtságot. A befektetők megkapták a pénzüket, és Buffett 25 millió dollárral lett gazdagabb, mivel ez volt az ő része.

Picivel több mint tíz év alatt, kevesebb mint 1 millió dollárból több mint 100 millió dollárt hozott össze a kereskedési stratégiájával. Ez idő alatt átlag 31,6%-os nyereséget ért el évente.

Ebből a 25 millióból vásárolta fel a Berkshire Hathawayt, mivel alulértékeltnek találta. Ahogy átvette megpróbálta felfuttatni a textil céget, de a piaci környezetet látva rájött, hogy nem tudja felvenni a versenyt az olcsóbb külföldi versenytársakkal és ezt követően elkezdett a befektetések felé fordulni és textilgyárat lassacskán elkezdte leépíteni. Röviden, Buffett visszatért a gyökerekhez és elkezdett agresszíven terjeszkedni, felvásárolt számos céget, biztosítót, akik folyamatos készpénz áramot biztosítottak számára. De ez egy másik történet, a Berkshire Hethaway és Buffett közel fél évszázados története.