Január 10.-én került megrendezésre az IronFX brókercég szervezésében egy egész napos rendezvény, ahol az ismert német kereskedő, Birger Schäfermeier lépett fel. A korábban megszokott több tízezer forintos belépő helyett, most csak egy új kereskedési számlát kellett nyitni az említett brókercégnél, és feltölteni rá minimum 500 dollárt. Velem együtt sokan éltek ezzel a kedvező lehetőséggel, hogy élőben láthassák a "mestert".

Január 10.-én került megrendezésre az IronFX brókercég szervezésében egy egész napos rendezvény, ahol az ismert német kereskedő, Birger Schäfermeier lépett fel. A korábban megszokott több tízezer forintos belépő helyett, most csak egy új kereskedési számlát kellett nyitni az említett brókercégnél, és feltölteni rá minimum 500 dollárt. Velem együtt sokan éltek ezzel a kedvező lehetőséggel, hogy élőben láthassák a "mestert".

Szinte teljesen megtelt a nagy méretű konferenciaterem, szerencsére ez inkább széles volt mint hosszú, így a hátsó sorban ülőknek sem kellett távcső, hogy láthassák a két kivetítő képét. Kicsit nehezen küzdöttem le a Miskolc-Budapest távolságot, nem is sikerült a nyitásra odaérnem, de Shortosgyula barátom foglalt nekem egy helyet. Csak tíz óra után tudtam bekapcsolódni, amikor már a nyitási startégiáiról kezdett beszélni. Csak a DAX, S&P500, és az EUR/USD instrumentumot figyelte, ezek viszont aznap délelőtt alig mozogtak. Miközben a GBP/USD szépen elindult nyitásban az ázsiai piacon kialakított exra szűk (kb 10 pip) sávból lefelé. Erre azután a 10:30-as hírt követően még rá is erősített egy gyors 40 pipes elmozdulással. Akár a nap kereskedése is lehetett volna belőle, de Birger épp elmélyülten magyarázta a napi nyitó rések esetén alkalmazott startégiáit. Ezután tért rá a szinttörések, és range elhagyások (London breakout) esetén kihasználható lehetőségekre. Barátom, erről épp az előbb maradtál le. -gondoltam magamban.

Majd jött egy kis tőzsdepszicho, és kifejtette hogyan szerezhetsz előnyt a piacon. Magát trendkövető daytradernek tartja, nem scalpernek. Nem is támogatja ezt a kereskedési stílust, mert szerinte a scalprek nem tudnak előnyhöz jutni a profi kereskedőkkel, és a HFT rendszerekkel szemben. Szerinte mindenkinek meg kell találnia a saját kereskedési módszerét, időtávját, stílusát. Attől függően, hogy milyen személyiség, mennyire gyors a gondolkodása, milyen időszakban, és mennyit képes a kereskedéssel foglalkozni.

Nem tanácsolta az idősíkok keverését. Vannak neki hosszabb távú, trendben építkezős pozíciói amiket M5-ön nyit, és követ végig, bár a fő irányt a magasabb idősíkok (M15-H1) alapján határozza meg. Egyik piaci előnyének a trendek követését tartja, a másik pedig a tervszerű kereskedése. Minden helyzetre reagál, van forgatókönyve minden eshetőségre. Szigorú a kockázatkezelése, aminek egyik eszköze a stop-loss megbízás használata, másik pedig a megfelelő pozíció méretezés.

Kereskedési metódusa a következő:

  • Meghatározza az uralkodó trendet a nagyobb idősíkok alapján.
  • Belépés előtt mindig meghatározza a lehetséges stop helyszínt. Ezeket csúcsok-völgyek, range szélek, jelentős szintek közelébe teszi. Viszont nem használ semmilyen indikátort, fibonacci szintet, vagy ferde trendvonalat.
  • Belépés előtt meghatározza a lehetséges célárat. Fontosnak tartja, hogy minden kereskedésnek legyen célár elvárása, amihez viszonyítani lehet a kockázat-nyereség arányt. Célár kalkulációnál figyelembe veszi az átlagos napi mozgást (ATR). Valamint figyeli a jelentős támasz-ellenállás szinteket, a napi nyitó, és előző napi záró, min-max értékeket.
  • Kedvező irányú elmozdulás esetén a kialakuló csúcsok-völgyek mentén végzi a stop módosítást.
  • Ha van rá lehetősége, és kedvező irányú a várt elmozdulás, bővíti a pozícióit a kockázatának a növelése nélkül. Lebegő nyereség terhére nyit új pozíciókat, és azokat is egyenként méretezi a stop helyének függvényében.
  • Kilépések stoppal, napi ATR elmozdulás környékén kézzel történnek. Ha aznap az ármozgás a megelőző napok átlagos mozgásához képest jelenős emelkedést mutat, azt ATR kibővülésnek hívja. Ebből mindig a folytatódást várja akár több napra előre is.
  • Hírek idején az első kitörésben soha nem nyit. Ekkor is a trend folytatódását várja, ha megnyugodott a piac.
  • Pozíció fordítást nem alkalmaz. Kedvezőtlen shortból, nem vált azonnal longba, mert úgy gondolja, ez könnyen túlkereskedéshez (overtrading) vezethetne.
  • Vesztő helyzetben részzárást alkalmaz, hogy csökkentse az esetleges még nagyobb veszteség lehetőségét. (ezzel mondjuk egy páran nem értünk egyet, de ha neki így jó, felőlem csinálja így.)

​Összefoglalva, egy igazi élmény volt látni őt, utólag már bánom, hogy nem csináltattam egy közös képet vele. A legtöbb gondolat már ismerős volt a Pintér Péter féle előadásokból, látszik, hogy ők is jócskán merítettek tőle ihletet. Ami persze nem szégyen, mert tanulni tőlünk jobbaktól lehet. Az NFP hírben ő sem tudott számlát duplázni, egy S&P longot nyitott, de nem tudom mi lett annak az eredménye, mert még a végkifejlet előtt el kellett jönnöm az előadásról. A szervezés is egészen profi volt, leszámítva az innivaló hiányát. A kávé és a tea mellé egy pár palack hideg ásványvíz jól jött volna mindenkinek. Ennyi pénzért megérte elmenni, ezt is kipipálhatom a listámról, és várom a következő hasonló kaliberű rendezvényt.

Forrás: http://zoolitrading.hu/kezdoknek/cikkek/132-birger-schaefermeier-eloadas.html