A távközlési adó emelése miatt a korábban jelzettnél is jobban csökken a Magyar Telekom eredménye az idén - közölte a társaság csütörtökön.

A Magyar Telekomot terhelő távközlési adó várható összege 2013-ban a korábban bejelentett 20 milliárd forintnál magasabb, 25 milliárd forint körül várható, 2014-ben pedig 28 milliárd forint körül alakul a vállalat előzetes becslései szerint.

A magasabb távközlési adó, valamint a nyereségességre szintén kedvezőtlenül ható, romló macedóniai piaci körülmények miatt a Magyar Telekom arra számít, hogy a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, az EBITDA nagyjából 9-12 százalékkal csökken az idén, az év elején prognosztizált 4-7 százalékos zsugorodás helyett. A tavalyi szinten stagnáló bevételt és a beruházások 5 százalékos csökkentését kitűző korábbi tervein nem változtatott a cég.

A Magyar Telekom tőzsdei árfolyama csaknem 3 százalékkal esett a profitfigyelmeztetés közzététele után. A bejelentés előtt 327 forinton forogtak a társaság részvényei, majd 318-ig zuhant az árfolyamuk.

Az Országgyűlés csütörtökön elfogadta a távközlési adó mértékét módosító törvényt. Ennek értelmében nem magánszemély előfizetők esetében 2-ről 3 forintra nő a szöveges üzenetenként, illetve hívásoknál a percenként fizetendő távközlési adó mértéke, a maximális havi adóteher pedig 2500 forintról 5000 forintra emelkedik. A változások 2013. augusztus 1-jén lépnek hatályba.

Magánszemély előfizetőknél a percenkénti és üzenetenkénti adó mértéke 2 forint, a havi adóbefizetés felső határa 700 forint a jelenleg hatályos, 2012. július 1-jén bevezetett szabályok szerint. Ezen nem változtatott a most elfogadott törvénymódosítás.

MTI