A Nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg, azóta a világ számos pontján egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Novemberben ráadásul nem csak ez az egy nap a férfiaké...

1960-as években merült fel az igény március 8-i Nemzetközi Nőnap megfelelőjeként a Nemzetközi Férfinapra, az első hivatalos Férfinapot mégis majd' 40 évvel később, 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. A kezdeményezés nagy elismerést vívott ki a férfiak körében világszerte. Hazánkban 2009-től szerveznek a Nemzetközi Férfinaphoz kapcsolódó rendezvényeket.

A Nemzetközi Férfinap célja, hogy felhívja a figyelmet a fiúk-férfiak egészségére, és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget.

A szervezők minden évben más-mást emelnek ki a férfiakat érintő témák közül: például 2002-ben a békét, 2003-ban a férfiak egészségét, 2008-ban a férfiak által hozott áldozatokat, 2009-ben pedig pozitív férfi példaképeket helyezték előtérbe.

A Nemzetközi Férfinap hivatalos magyar honlapja szerint ez a nap lehetőséget ad arra, hogy a férfiak szót emelhessenek az ellenük elkövetett diszkriminációért, illetve megünnepelhessék az elért pozitív eredményeiket, hozzájárulásukat a család, a munkahely, a közösség, a barátságok, a házasságok működéséhez, valamint elismerést kapjanak a közösségben betöltött szerepükért