Technikai elemzés: Nokia Corp. NYSE:NOK.US 2012.08.27. (az árfolyamértékek USD-ben szerepelnek a charton)

Az elmúlt 5 évben a Nokia árfolyama megjárta a mennyet 38 $ felett, de azóta folyamatosan a pokol felé tart. Több alkalommal láthattunk kísérletet a korrekcióra, de igazán tartós emelkedést nem találunk az alábbi charton. (Kísérteties hasonlóságot fedezhetünk fel az E-Star, a BÉT egykori csillagának alakulásával, csak más arányokkal.alt A 2012. júliusi történelmi aljról ismét megpróbálkozott az emelkedéssel, mely kijelölte az új historikus támasz szintet. Az ábrán zölddel emeltem ki. A mindenkori csúcs jelenti a legerősebb ellenállást (piros vízszintes). Közötte narancssárgával számtalan további ellenállást kell legyőznie, de korai még velük foglalkozni, akár évek is kellhetnek ehhez. Az átlagforgalom az új mélyponthoz közeledve az utolsó 1-1,5 évben emelkedő tendenciát mutat.

Nézzünk be a júliusi mélypontba órás felbontású grafikonon. Egy mértani pontossággal kirajzolt dupla alj fejlődött ki. A nyakvonalról réssel és nagy forgalommal elrugaszkodva két nap alatt elérte az elsődlegesen elvárható célárat. Rövid oldalazás után újabb réssel és impozáns forgalommal startolt el a másodlagos Fibonacci célárig, melyet egy testes fehér gyertyával és hisztérikus forgalommal ütött meg. alt

A csúcsnál rövid időn belül épített egy kisebb szimmetrikus háromszöget, melyből nagy forgalommal tört le. Egészen a 161,8%-os (elsődleges célár) Fibonacci szintig esett, mellyel egy korrekt vissza tesztet hajtott végre, ahonnan újra emelkedésbe fordult.

Nézzük meg távolabbról, ismét napi felbontásban, hogy magyarázatot kaphassunk az azóta történt további masszív emelkedésre. Jelen elemzésben nem lesz szó a konkrét piaci pletykákról és a szeptember 5-ére várható nagy üzlet bejelentéséről, mely vélhetően fundamentálisan támogatja az emelkedő trendet.

alt

A fenti grafikonon kékkel berajzoltam egy fordított váll-fej-váll alakzatot, melynél a két váll viszonylag kicsi és rövid ideig épült, ellenben a fej igen nagy és 5-6 héten át fejlődött. Külön szépség, hogy a nyakvonal az 50 napos exponenciális mozgóátlagon nyugszik, melyet elhagyva immár támaszként tekinthetünk rá. A Fibonacci szintek felrajzolásával ismét megkaptuk a kis kék nyíllal jelölt elsődleges célárat, mely gond nélkül teljesült. Jelenleg a másodlagos célár elérése került kézzel fogható közelségbe a nagy nyíl végpontjánál.

A charton látható pénteki záróár éppen a 120 napos mozgónál állt be, melyen a mai (hétfői) +10%-os elmozdulással keményen átgázolt, így ha fölötte zár, kezdhetünk megnyugodni egy újabb erős ellenállás leküzdésének tudatában. A másodlagos célár éppen a 200 napos mozgóátlagnál található, így ez dupla erővel fogja megpróbálni megakadályozni a további emelkedést. Mivel már csak nagyjából 1 hét van az említett bejelentésig, ami után várhatóan a „hírre eladni” reflex fog beindulni a legtöbb brókernél, így első körben nem számítok a 200 napos leküzdésére és további emelkedésre, ezért a profit védelmében a stoppok felhúzásával érdemes figyelemmel követni az eseményeket.

Az indikátorok közül a lassú MACD továbbra is longra áll, de a CCI és az RSI is letörte a long zárást ajánló szintjeit. A mai +10% természetesen visszabillentheti, ezért még nem egyértelmű az eladási jelzés, ismét csak a stoppok felhúzását tudom ajánlani. Nincs pozícióm a papírban, de szigorúan magánvélemény, de én már nem vennék bele 10-15% reményében, főleg azt elnézve, hogy milyen szép résekkel képes zuhanni.

UPDATE 2012.08.28.

alt

Szépen alakult az árfolyam, a dupla alj második célára után teljesített szabályos visszateszt, majd a következő lokális csúcs segítséget nyújtott egy Fibonacci szintből számítható újabb célárhoz, mely a tegnapi +10%-os ugrással teljesült. Ezt alapul véve ismét felrajzolhatjuk a Fibo szinteket, mely alapján jelenleg tankönyvi visszatesztben áll. Ha ez, (és a 120 napos mozgóátlag) megtartja, további emelkedés jöhet. Az indikátorok alapján ez egyelőre nem támogatott irány.