Az építőipari szigetelőanyagok gyártásával és értékesítésével foglalkozó Masterplast adózás előtti vesztesége az idén az első negyedévben - a tavalyival közel azonos üzemi eredmény mellett - 1,244 millió euró volt, 498 ezer euróval több az egy évvel korábbinál.

A társaság szerdán, a BÉT honlapján tette közzé konszolidált, nem auditált eredménykimutatását, amelyben az adózás előtti veszteség növekedését elsősorban a pénzügyi veszteség megugrásával magyarázza. A Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskészítési Szabványok (IFRS) alapján készített beszámoló szerint a csoport értékesítési árbevétele 2012 első három hónapjában 1,862 milliárd euróval haladta meg a bázis év azonos időszakának értékét, ami 14 százalékos forgalomnövekedés.

A jelentésben megjegyzik, hogy az idei első negyedévben az építőipari termékek piacán még mindig további visszaesés, stagnálás volt tapasztalható, ugyanakkor az épület és a lakásfelújítások piaca egyes országokban tovább élénkült. Az első negyedévben a társaság anyagjellegű ráfordításai a forgalom növekedésénél nagyobb arányban, 19 százalékkal nőttek. A jelentés szerint ennek egyik oka a tervezett gyártásaik előkészítéséhez kapcsolódó "piacszerző" árpolitikára való áttérés, valamint a tavalyi stratégiai készlet-értékesítés kisebb bekerülési költsége (150 ezer euró) miatti alacsonyabb bázis.

Hozzáteszik: a jelentős logisztikai háttérrel rendelkező cégcsoport egészét érzékenyen érintik a rohamosan emelkedő üzemanyagárak is, amelyek tovább emelték a 2012. első negyedév anyagköltségét. Megjegyzik, hogy a tavaly bevezetett költségracionalizálási intézkedések hatására a vállalat szolgáltatási költségeit, a bázis időszakhoz képest 14 százalékkal csökkentették. A személyi jellegű ráfordítások összege 215 ezer euróval, 11 százalékkal nőtt 2011 első negyedévéhez képest, amit részben az elindult gyártási projektek megnövekedett létszám igénye indokol, másrészt a Magyarországon életbe léptetett elvárt béremelési szabályzók végrehajtása okozott.

A tárgyévi egyéb működési ráfordítások visszaesését a vevői értékvesztésre képzendő céltartalék csökkenése okozta. Mindezek eredményeképpen a társaság üzleti tevékenységének eredménye 2012-ben nagyságrendileg a korábbi év szintjén maradt. A csoport EBIDTA értéke 2012. március végével 17 ezer euró, ami 0,1 százalék EBITDA hányadnak felel meg. A társaság kamatköltségei 2012. első negyedévében kissé magasabbak voltak a bázisidőszakinál, de ezt nagyobb kamatbevételei ellensúlyozták. A március 21-én lezajlott zártkörű részvényértékesítésből befolyt, tőkeemelésre fordított közel 3,7 millió euró (1,1 milliárd forint), a tőkeemelés hivatalos cégbejegyzéséig ugyan a társaság számláján volt, de nem diszponálhatott felette. Ez magyarázza részben a magasabb kamat bevételt, valamint a mérlegkimutatásban a hónap végén jelentkező megnövekedett készpénz és hitelállomány anomáliáját. A jelentés szerint jelentős veszteségeket okozott 2012. első negyedévben a térség devizáinak árfolyam alakulása – elsősorban a szerb dináré –, amely 2012 első negyedévében – havi súlyozással – mintegy 6 százalékot gyengült.

Ennek hatására a csaknem félmillió euró árfolyamveszteség nagy részét a szerbiai beruházási – közel 3 millió euró értékű – hitelén szenvedte el a társaság, amelynek nagy része nem realizált veszteség. A bázis időszakban a térség devizáit erősödés jellemezte, ami 35 ezer euró árfolyamnyereséget eredményezett a 2012. első negyedéves 498 ezer euró veszteséggel szemben.

MTI