Politika és társadalom ahogy ÉN látom...

ez sem részvény, inkább a régi politika és társadalom rovatomba illene...

Hogy van az, hogy Mo-n mindig minden lakost megszoritgatnak évek óta. Lassan már úgy érzik magukat az emberek, hogy nincs hova tovább szoritgatni, a fizikai létük sorsa kerül kockára!

Miért van az, hogy az országot a semmiből teremtett pénzekből finanszirozó bankrendszernek mindig pontosan törlesztünk mint egy katonatiszt? Ott miért nem lehet azt mondani, hogy elnézést, most érjétek be egy kicsit kevesebbel? Amúgy is magas kamatot fizettünk eddig is az állitólag magas nemfizetési kockázat miatt, ergo a piac 30 év óta úgyis folyamatosan számit arra, hogy nem fizetünk, ennek ellenére mindig fizetünk.

Pontosan olyan, mintha én egy ismerősömnek adnék pénzt (az legalább a sajátom amiért megdolgoztam) heti 40%-os kamatra. Minden hétvégén amikor ismerősöm megjelenne hozná a kamatokat pontosan én meg hátbaveregetném, hogy nagyon jó adós vagy, de ha nem vállalsz be még egy műszakot, akkor kicsit aggódom, hogy nem fogod tudni fizetni és ezért felemelem a kamatot 45%-ra... És amúgy meg javaslom, hogy az olcsóbb kenyeret egyed és fogkrém nélkül is éltek az emberek több ezer évig.

Ezután ismerősöm bevállalna még egy műszakot, olcsóbb kenyeret választaná, és még örülne is neki, hogy ha fogkrémet nem vesz, akkor még a fogkefe árát is megspórolhatja...

Persze a magasabb kamat pont elvinné a pluszmunka miatti jövedelmét és én a rákövetkező héten megint aggódhatnék...

Mi (Mo.) persze nagyvonalúan engedjük el akár kérés nélkül is akár olajban gazdag országok felénk fennálló adósságát, de az izlandiak is megszavazták, hogy márpedig ők nem fizetnek a saját bankjaik helyett. A görögök is azt mondták, hogy mindenki felejtse el az adósságuk felét...Mi meg fizetünk és megszoritgatunk! Lassan már a levegővételt is, de örülhetünk mert nem lesz magas az adó mértéke...

Arról nem is beszélve, hogy maga az államadósság olyan konstrukcióban van, hogy nem is visszafizethető, hiszen az MNB csak akkor bocsát forintot az állam rendelkezésére, ha azt külföldiek államkötvény formájában lejegyzik! Pedig az állam pénzkibocsátási jogának visszavétele az csak egy feles törvény lenne. Ma igy az állam pénzét egy olyan szervezet adja -kvázi kamat ellenében- a rendelkezésünkre, akit a nép nem is választ meg, nem is szavaz róla! Nyereségével el nem számol, veszteségét viszont a magyar adófizetők állják kötelező jelleggel!

Pedig a magyar dolgozik, mint a güzü! A legfejlettebb államokhoz képest Mo. termelékenységi szintje 60-70% körül mozog, míg a bérek csak ezen országok 22%-án áll! És még abból a 22%-ból is lejön a Mo-i világ legmagasabb adóterhelése (ÁFA+SZJA+ Járulékok).

És minden évben folyamatosan egyre inkább. A 90-es években egy átlag irodai melóra 300-400 forint órabért fizettek, ma 400-500 forintot. A benzin közben felment 120-ról 400 forintra! A rezsi hasonlóképpen! NEm csoda, hogy az emberek iszonyat mennyiségű hitelt vesznek fel, mert fizikai szükségleteik (lakhatás) kielégitéséhez is már hitelre van szükségük.

Ugye emlékszünk, hogy a magyar lakosság mennyire volt hitelekkel terhelve a 90-es években? Szinte -maihoz képest- semennyire!

És a 90-es évek már relative rosszabb volt, mint a 80-as évek átlag életszinvonal tekintetében!

Ma Magyarországon mindenki a szopóágon van, kivéve a hitelezők és az őket kiszolgáló politikusok! Ezen kellene változtatni nagyon sürgősen!