Regisztráció Elfelejtett jelszó

Politika és társadalom ahogy ÉN látom...

mindegyik. Talán Horthy …

#863683 matgab Előzmény: #863675

mindegyik. Talán Horthy volt az utolsó alázatos nemzeti vezető.

Matgab aktuál?

#855334 TrendMan Előzmény: #855332

Kifelejtetted azt a részletet, hogy Vuhan-ban van Kína egyetlen virológiai központja, ahol különleges vírusokat gyűjtenek össze.

Még Mo-nak is kettő van belőle.

Mivel Kína minden fronton verseng az Usá-val, ahol ki tudja hány ilyen központ van, ez adhatja a titkosszolgálati (vélt) szál logikus hátterét.

A 0. beteg meg Olaszban lehet, hogy egy tárgy, akár egy repülőtéren, ahol néhány napot túlélt a vírus, miközben sokan megfogdosták.

A vírus gazda meg már akár rég vissaztérk Kínába.

Matgab aktuál?

#855332 Spade Előzmény: #855327

Én is elgondolkodtam ezen, a tied alapvetően jó okfejtés, de sztem pár pontot talán elvitt pát előzetes elképzelésed.

Tények vuhanról: 1. Vuhan egy hatalmas közlekedés hub a világ legtöbb térségével van közlekedés (elsősorben repcsi) összeköttetése. Ideális pont egy vírus elterjesztésére. 2. A jelenlegi legpontosabb becslések szerint november elején volt a zelső fertőzés 3. 2019 okt 18-án keződött ott a katonai olimpia és október végéig tartott igen amcsi is ott 2:36-nál pl.


nyilván tele fedett kémekkel mint gyúró tanácsadó faszom tudja,ideális időpont elpattintani a vírust.

Kinek állhat érdekében ? Kínának pl leverni a hongkongi mármár felkelést, (a konona vírust hongkonban sori sok 100 milla ("felkészítő")dodója bánta ). De ezt sokkal egyszerűbben megtehette volna kína ha magában hongkongban ereszti el a vírust de legalább a szomszédos kantonban. De h szétbassza a saját egyik legkiépítettebb infrastruktúráját is az hülyeség lenne. Érdekes még h hol van a 0. fertőzött olaszban? Csak nem egy telepítő ? a kínaiak a világ minden pontjára szétküldtek virus mintákat mibe fáj titkosan elengedni bárhol ? Miért pont é-italia ? megintcsak a legsürübb turisztikai/üzleti összeköttetése van az eu többi pontjával. És miért pont olasz 2? Mert amíg a vírussal foglalkoznak fasz tuggya mennyi migráncs túrista hajó köt ki közben. Kinek az érdeke tehát ? Erre egy idézet fülöp hercegtől örzse férjétől "Ha újjászületnék mint gyilkos vírus szeretném csökkenteni az emberi populációt", továbbá billgeci virus kutató alapítványa és billgeci és a háttérhatalom vonzódása a földön eltartható max 500 milla emberszámhoz, mutathatja az érdekeket.

Ez a vírus sztem nem egy túlhájpolt esemény hanem egy főpróba akár természetes eredetű akár telepített vagy részben telepített. Akiket ez érdekel az rengeteg infót szippantott fel a vírus terjedéséről kíváló peremfeltételeket ad bármely szimulációhoz ill járvány megfékezéséhez sőt magához a járvány tervezéshez is de a vírusellenanyag kutatáshoz is.

Ami a fejleményeket illeti összefoglalva a már régóta tervezett esetleges 3.vh az vírusháború lenne. Kína hatékony közigazgatása jelentsen ez bármit is túlélne az eu (látszik a fejeletlenség) pillanatok alatt összeomlana az amcsikat nem tudjuk de talán közelebb lenne eu-hoz mint kínához a japok is faszsáégot faszságra halmoztak.Tehát kína úgy tűnik megnyerte a 3.vht még mielőtt kirobbant volna mert egy vírus sokkal jobban pusztítana máshol mint náluk. Szvsz.

Matgab aktuál?

#855328 TrendMan Előzmény: #855327

Nekem gyanús, hogy vagy valamilyen félresiklott titkosszolgálati akcióról van szó vagy valaki, aki társadalomtervezőnek érzi magát (mondjuk egy szupergazdag) úgy gondolta, hogy ő most jól leteszteli a társadalom éberségét és reakcióképességét egy ilyen nem teljesen halálos vírussal.

Azért is gondolom ezt, mert különös, hogy tickre a 2019-2020-as évfordulón ütötte fel a fejét ez a dolog.

Azt ugye még csak reméljük, hogy a meleg majd véget vet a járványnak.

Matgab aktuál?

#855327 matgab Előzmény: #851251

Aktuális és jelenleg mindenkit érdeklő téma a korona vírus...

Kicsit hosszú lesz, akit érdekli, h szerintem mi van az egész korona vírus miatti hiszti mögött az olvassa el..!

Miért lett ekkora sztori a korona vírus?

Ha nem pörögne állandóan a sajtó arról hogy ez egy sokkal súlyosabb influenza fajta, mint a szokásos, akkor a kutyának nem tűnne fel.

Valójában minden politikai erőnek nagyon jól jött ez a hiszti.

A kínaiaknak (vezetőknek) nagyon jól jött ez a vírus. Előtte Shanghai-ban meg Hongkongban egyre erősebb volt a politikai tüntetés sorozat. Ha ez a nepvandorlassal egybekötött hold újév miatt "szétterjedt" volna Kína szerte, az problémát okozhatott volna belpolitikailag. Mit csináltak?
Elkezdték felfújni ezt a vackot és
1. már senki nem tüntet tömegben,
2 nem erről szólnak a hírek, hogy ott nincs demokrácia (jelentsen ez bármit is)
3. elmaradt a népvándorlás, így nem is terjedtek a politikai elégedetlenkedesek.
4. Nem mellesleg ha akartak valakit láb alól eltenni, akkor a nagy felfordulasban simán megtették, aztán rafogták a vírusra.

USA viszonya a vírushoz:
Usa-ban pedig ez a vírus illetve annak kommunikációja a kereskedelmi háború része. Másrészt majd nézzétek meg mit fog mondani Trump az elnök választáskor? Kiviszitek a termelést Kínába? Akkor sajnos nem hozhatjatok be a termekeiteket az országba. Ravasz... Úgy csinál mint aki végül mégsem emel vamokat, mert így a kínaiak is beengedik az amcsi exportot Kínába ( ami fontos az usa-nak) de azon már a kínaiak sem haborodhatnak fel, ha az amcsik egészségügyi okok miatt korlátozzak a kínai termékek behozatalát az USA-ba!
Van ennek egy olyan Trump kommunikációjában visszatérő vetülete is, h az USA cégek vigyék vissza a termelést az USA-ba. Ezert ez a kínainak kikiáltott vírus, az usa-ban pont Trump malmára hajtja a vizet... Ő (Trump) is triplan nyer így.

Arról nem is beszélve, hogy a hiszti hatásaként zuhanó olajárral sikerül az ősi ellenségeket, az oroszok és az arabok költségvetését is nehéz helyzetbe hozni...

A pénzügyi (háttér) hatalomnak is jól jön a pánik, hiszen az kellett csak a befektetőknek, h valamivel le lehessen verni már a részvények csúcsokon lévő árát. Mert ugye a birkákat néha meg kell nyírni, nemcsak etetni kell őket!

Jó jó, de mi a helyzet Európában? Egyrészt amerikai média híreit átveszik és mivel most ott ezt hype-oljak, ezért természetesen átveszik ezt, mint bármelyik pop slágert is. És az európai kormányoknak is nagyon jól jön ez, hiszen a lakosság 99.9999%-a mit fog tapasztalni 2 hónap múlva- amikor a meleg miatt amúgy is eltűnik a vírus? Azt h itt vmi iszonyatosan veszélyes valami jött, amit a lakosság (szinte) teljes egésze átvészelt az adott kormányok sikeresen menedzselték ezt az amúgy globális problémát. Tiszta siker sztori, könnyű magas labda, népszerűség hajhaszas a lusta farvizen evező eukrataknak...

Putin és Erdogannak is jó volt a korona vírus, hiszen így a háttérben tudtak maradni azok a hírek, h mi történik Szíriában vagy kelet Ukrajnában. Így kellően tudták fokozni a harci cselekményeket , úgy hogy közben a kutyát nem érdekli médiában, h mit él át a civil lakosság a háborús megpróbáltatások mögött...sság a háborús megpróbáltatások mögött...

Matgab aktuál?

#851156 matgab Előzmény: #839710

Egyértelmű volt hogy a választások eredményére esni fogunk. Meglepő volt az ellenzék ereje.

Viszont az én meglátásom szerint a fidesz tudatosan vállalta fel ezt a vereséget. Ha minden maradt volna a régiben, akkor az ellenzék egyre jobban összekovácsolódott volna. És továbbra is csak azt mantrázná az ellenzék, hogy ezt lehetett volna jobban is csinálni, meg , hogy lopnak. Ha minden így ment volna, akkor a fidesz nem biztos, hogy megnyerte volna a 2022-es választást.

És mi lesz így? Karácsony agyba főbe ígért mindent. Most pedig vagy megpróbálja betartani az ígéreteit és csődbe viszi a várost és akkor azért lesz elege az embereknek belőle, vagy nem teljesíti az ígéreteit és azért. Azonkívül az ellenzéki városokban megkezdődnek a politikai harcok a poziciókért az eddigi egységes ellenzék szét fog forgácsolódni. Magukról fogják a leleplező cikkeket írogatni egymást rántják le a politikai szamárlétrákon.

A kormány kezében marad viszont a rendőrség, ügyészség nemzetbiztonság. Tehát a 2022-es választások előtt az ellenzék keményen le lesz járatva, korrupció gyanús ügyletek fognak kipattanni azokban a városokban, ahol az ellenzék uralomra került. Ezeknek a városoknak amúgy is nehéz dolga lesz, hiszen kevesebb pénzt fognak kapni a központból, ahhoz , hogy legalább eddigi működésüket fenn tudják tartani, kénytelenek lesznek kockázatos ügyekbe is beleszaladni- jobb meg még akkor sem lesz az üzemeltetés.

Tarlóst 9 év után beáldozták, nem is volt kampánya gyakorlatilag, de amúgy sem volt a Fidesz belső embere, megköszönték neki a 9 év munkáját és mehet unokázni.

Tehát összességében én azt gondolom , hogy ezen a választáson az ellenzéket tudatosan hagyták előre törni, hiszen a fidesz amúgy is többségben marad az önkormányzatoknál, de az arcok - akik a csődbe menő városok vezetőiként tetszelegnek, azok lesznek az ellenzékiek.

Ennek a választásnak mindenki a győztese volt, a Fidesz, mert megnyerték vele a 2022-es választásokat, az ellenzék, mert sokkal több helyen nyertek, mint amire számítottak és ezáltal bebetonozták magukat még 10 évre abba a pozicióba, hogy a jelenlegi ellenzék marad az ellenzék és nem jön létre egy valós tökös korrupcióval nem terhelt új ellenzék - és ennek a legnagyobb nyertese a fidesz.

Matgab aktuál?

#839710 banyaiz Előzmény: #839708

Ha kitör az anarchia, vagy a hiperinfláció, vagy széthullik a társadalom, vagy polgárháború, háború stb azt nem tudja kezelni.

Pl ami most van Venezuelában hiperinflációban az ellen nem véd.

De a demográfiai hullámhegyek , hullámvölgyek hatásait kezelni tudja bizonyos határok között. Ha most egy ilyen rendszer működne akkor lényegesen kisebb kockázata lenne annak ha jön egy néhány évtizedig tartó hullámhegy eltartottak számában. Nyugdíjrendszerre, egészségügyi rendszerre is.

Persze hosszú távon ha egy ország népessége tartósan olyan lefelé spirálba kerül ami kihalás felé mutat akkor ott lehet akármilyen nyugdíjrendszer előbb utóbb fejreáll. Ha a mi jövőbeni létszámunk generációról generációra egyre kisebb és a csökkenés drasztikus generációról generációra akkor azt semmilyen nyugdíjrendszer nem éli túl. Azt sem ha megsemmisül a gazdaság bármilyen okból, akkor lehet akármilyen nyugdíjrendszer annak game over.

Viszont ezzel a megoldással amink most van egy hullámhegy-hullámvölgy is komoly gondokat okozhat . Egy kevésbé szélsőséges forgatókönyv is fenntarthatóság szélére viszi.

Matgab aktuál?

#839708 matgab Előzmény: #839704

Egy dolgot kellene megérteni... A nyugdíj vásárlóerejét egyedül az adja, hogy az aktív társadalom mennyi terméket/szolgáltatást állít elő.

Vegyük ki kívánságod szerint a rendszerből a következő generációt. A teljes aktív generáció kivándorolt az országból vagy nézzük globálisan: nem hajlandó többet semmit dolgozni (és migránsok sem jöhetnek dolgozni helyettük, hiszen globálisan nézve nincs migráns.)

Mi történik a nyugdíjasok félretett vagyonával, pénzével? Kb. 1 nap alatt minden félretett vagyonuk nem fog érni semmit.

Ezt kell megérteni! Hiába spórolt össze valaki millárdokat, vagy aranyat, vagy gépeket, bármit- ha nincs aktív társadalom, aki a gépbe olajat tenne, aki kenyeret sütne, aki gyógyszert gyártana, akkor az összes múltbeli felhalmozás (halasztott fogyasztás) elveszíti értékét, hiszen most már nem lehet fogyasztani!


Nincs az öngondoskodásnak más formája, csak ha kitermeled a jövő azon generációját, aki elvégzi azt a munkát, ami értéket ad a pénzednek!

Ez így volt régen is. Az a paraszt, akinek nem volt gyereke, az öreg korában, amikor már nem tudott dolgozni az éhen halt. (hacsak nem gondoskodott róla valaki nevelt gyerekeként).

Ma ugyanez a helyzet, csak bevezették a pénzt, mint közvetítő eszközt és a nyugdíjat- mint intézményesített családot.

Csak ha nem lesz elég gyerek, akkor a falu jövőbeli nemzedéke nem fog gondoskodni a magányosokról.

Nem létezik olyanfajta öngondoskodás, hogy én ma nem fogyasztok és majd félreteszem a pénzt vagyont öregkoromra.

Ez egy nullvégeredményes játszma, amit a társadalom aktív rétegétől elveszünk, azt adjuk az inaktívoknak. Amíg a társadalom egyre nőtt és sok volt a fiatal az öreghez képest, addig ez nem tűnt fel senkinek. Ma viszont egyre nyilvánvalóbb- de a régi dogmák miatt ma sem evidens a társadalom nagy részének. És főleg nem a nyugdíjasok tömegeinek, akiknek el kellene ismerniük, hogy nem járnak nekik ezek a kiváltságok, mint a magas nyugdíj -hiszen nem szülték meg azt a következő generációt, aki az ő életszínvonalukat megfelelően magas szinten biztosíthatná!

Matgab aktuál?

#839705 banyaiz Előzmény: #839701

Pl mikor a vh utáni nagy baby boom volt nem csak nálunk hanem a világban, vagy amikor a Ratkó unokák jöttek akkor lehetett volna egy ilyen irányba elmenni.

Most mikor ennek a fordítottja jön a következő évtizedekben akkor nix ugribugri van.

Az túl komoly lenne 100 évre előregondolkodást elvárni egy állami vezetéstől. :)

Mikor látjuk már a jéghegyet akkor beindul a fejtörés.

Matgab aktuál?

#839704 banyaiz Előzmény: #839701

Tehát valahogy úgy reformálnád a gyerekek száma , és az általuk befizetett járulék is befolyásolja a nyugdíjat. Nem azt jelentené csak az hanem ez is egy részösszeget befolyásolna , valamilyen arányt a nyugdíjból ez határozna meg.

Ez is egy út lehet.

Nekem az lenne a szimpatikus verzió ha oda el tudnánk jutni a következő generáció gazdasági teljesítménye, létszáma nem hatna ki az előző nyugdíjára, és egészségügyi ellátására. Kivennénk a rendszerből ezt a kockázatot részben, egészben azzal, hogy az adott generáció saját magának ezt félretette. Persze amíg ide eljutnánk ha egyáltalán ez lehetséges :) az baromi hosszú táv lenne. Mert az átmeneti időszakban egyre nagyobb arányban ki kellene pótolnia az államnak az eltartottak járandóságait. Ezt akkor lehetett volna megcsinálni "könnyen" amikor bevezették a nyugdíjrendszert. Egy átmeneti időszakkal amikor az aktívak már gyűjtögetnek , az eltartottakat pedig eltartják ahogy korábban is tették . Aztán amikor ők lesznek eltartottak akkor már a megtakarításokhoz nyúlnak és a következő generációt nem terhelik. Csak ez persze nagyon nehéz átmeneti időszak lett volna nem véletlenül lett ez a felosztó kirovó sztori.

Most pedig ennek az iránynak nem kedvez az eltartó-eltartott arány eltolódás. Minél jobban ez eltolódik annál nehezebb errefelé lépegetni. Főleg, hogy megint a 0-ról kellene kezdeni mnyp szétverés után. :)

Ezt akkor lehetne bevezetni ha jönne egy olyan időszak amikor az eltartók felé tolódik jelentősen a létszám az eltartottakhoz képest. Jönne egy nagy baby boom és az eltartottak aránya jelentősen lecsökkenne . Persze ha ilyen jönne akkor megint nem a reformokkal törődne a politika hanem népünnepély lenne , és az ínséges időkre felkészülés háttérbe szorulna. :)

Matgab aktuál?

#839701 matgab Előzmény: #839698

nem esne ki a rendszerből, mert minimál nyugdíjat mindenki megkapná. A minimum nyugdíjat is össze kell guberálnia a társadalomnak. Tehát a beszedett járulékok változatlanok lennének (vagy csökkennének), csak az elosztásuk lenne igazságosabb...

Az olyan, hogy valakinek volt gyereke, de lebénult, vagy meghalt stb. azok már csak a finomhangoás kategóriába tartoznának...


Matgab aktuál?

#839699 banyaiz Előzmény: #839695

Szerintem az lehetne egy fenntartható rendszer alapja ha meglenne egy mnyp-hez hasonló konstrukció ami lassan lassan eltolódna afelé már szinte teljes nyugdíját ez fedezi. Az államnak egyre kisebb szereppel ebben. 20%-ról indul mondjuk és eljut hosszú idő alatt oda , hogy majd 100%-ot ez fedez a nyugdíjból. Kötelezően előírva, hogy a mindenkori jövedelmének x%-át oda kell tennie minden évben.

Az egészségügynél dettó az is lassan eljutna oda, hogy szinte 100%-ot a magánbiztosítója fedez az ellátásából amikor aktuális. Szintén kötelezően előírva a jövedelem bizonyos %-a oda megy.

Állam lassan kivonulna ezekből egyre nagyobb arányban a végén szinte 0 köze lenne hozzá. A polgár pedig azzal a tudattal élne saját maga kell gondoskodjon a majdani nyugdíjáról , és egészségügyi ellátásáról .

Persze ennek is rengeteg buktatója van amiktől összeomolhat. Vagy rengetegen ellátáson kívül kerülhetnek ilyen olyan okból ami a rendszer összeomlásához vezethet ha túl nagy az arány. Pl egy nagy gazdasági válság ami sok évtizedig recesszióval jár és nincs munkája a fél országnak. Az bármilyen rendszert gallyra vágna.

Matgab aktuál?

#839698 banyaiz Előzmény: #839680

Bárhogy matekozunk a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához kell egy járulékfizető tömeg ami lehetőleg lényegesen nagyobb létszámú mint az eltartott tömeg.

Mert ha ez nincs akkor egyre nagyobb teher egy létminimum nyugdíj összehozása is bárhogyan számoljuk és bárhogy tologatjuk értelmezhető határokon belül a korhatárt. Kivéve ha feltoljuk az átlag életkor közelébe ami valahol morbid lenne. :)

Ami szerintem mindenképp okos dolog ha az aktív évei alatt nyugdíj célra van egy államilag ösztönzött megtakarítása, lehetőleg minél több lábon , és előírva a számára kötelező jelleggel. Nem szabadon választva hanem kötelezve erre. Ez lett volna az mnyp-önyp vonal. Ebbe bevonva a munkáltatót-államot-polgárt.

Gyerekekhez is lehet kötni csak akkor pl ha valakinek már nem élnek a szülei, vagy árva, vagy elhagyták a szülei és állami gondozásba került stb akkor nem fizet nyugdíjjárulékot? Akinek nem lehet gyereke ilyen olyan okokból az kiesik a nyugdíjrendszerből? Társadalom bizonyos %-nak nincs gyereke mondjuk jelenleg ha jól emlékszem 20% legalább vagy 30% az aktív korúak közül akkor nélkülük megy tovább a nyugdíjrendszer ők rendszeren kívül kerülnek?

Akkor az egészségügyi rendszer dettó ahol a fenntarthatóság megint csak nagyban függ az eltartó eltartott aránytól. Mert minél idősebb annál több ellátásra lesz szüksége jellemzően.Matgab aktuál?

#839695 matgab Előzmény: #839688

Tévedsz...

A nyugdíj alapvetően mi? Az, hogy a már gyakorlatilag munkavégzésre nem képes embereket a társadalom eltart szociális alapon...

És mi adja a mindenkori pénz értékének az alapját? A múltban előállított termékek és szolgáltatások? NEM! Az amit ma előállít a társadalom...

Ez pont olyan , mint az elektromosság: amit ma megtermelünk, azt ma el is fogyasztjuk, mert nem tudjuk tárolni az energiát...


Az én rendszeremben a gyermektelen valóban kevesebb nyugdíjat kapnának (csak alapnyugdíjat), mert ők egész életükben tudtak spórolni, karriert építeni, megtakarítani, vagy épp élvezni az életet.

Míg akinek gyereke van, az kb egy családi ház értékét "fektette bele" /gyerek azok felnevelésébe, plusz idő, plusz energia ami miatt nem fog tudni annyit keresni.

Tehát itt nem arról van szó, hogy én büntetném a gyerekteleneket, hanem a mai rendszer végtelenül igazságtalan és bünteti azokat, akik gyermeket vállalnak! Ez pont jól látszik a fertilitási mutatókon is az egész nyugati világban, ahol az öregkori nyugdíj számítás alapja az, hogy mennyi pénzt kerestél aktív éveidben!

Profi focista, aki nagy pénzt keres és sokat adózik- annak a szülei kapjanak magasab nyugdíjat az átlagnál! Persze a nyugdíj plafon figyelembe vétele mellett ez is max kétszerese lehetne a minimálbérnek- hiszen ők valószínűleg sokat foglalkoztak a gyerekükkel kis korától kezdve, vitték edzésekre, délutánonként, reggelenként, akkor amikor a gyerektelen épp a saját túlórapénzét hajszolta, vagy épp szórakozott.

Persze szociális faktorokat, társadalmi hasznossági tényezőket figyelembe kellene venni- mint pl. egy tanárnő vagy nővér, vagy tűzoltó stb. bár kevés járulékot fizet jelenleg, de a szülei egy társadalmilag hasznos embert neveltek fel- de ez már csak a finomhangolása lenne a rendszernek

Matgab aktuál?

#839688 TrendMan Előzmény: #839680

A Kádár-rendszerben csaknem mindenki dolgozott és annak a fizetésnek a jelenértéke vaskosan belejátszik a mai nyugdíjakba - hiszen eltelt azóta néhány évtized.

+++

Tehát a te rendszeredben a bicebóca emberek, a bányarémek és azok a párok, akik kétségbeesetten küzdöttek a gyermekáldásért mindhíába - alíg nyugdíjból tengődnének akkor is, ha tisztességgel végigdolgoztak egy életet.

De mondjuk az az ötgyermekes profit focista, aki pályafutása alatt aránytalanul magas fizetést húzott be csöpp teljesítményéért jól ki lenne tömve most is.

Hm-Hm-Hmmm

Matgab aktuál?

#839680 matgab Előzmény: #839653

a nyugdíj plafon és nyugdijminimum mellett - ha én lennék az ország miniszterelnöke - a leghatározottabb programpontom az lenne, hogy mindenki az adott sávon belül annyi nyugdíjat kap, amennyi nyugdíjjárulékot a gyerekei fizetnek.

Azaz a nyugdíj nem attól függne, hogy mennyit keresett az adott illető az életében -ami több szempontból is rettentő igazságtalan, hiszen a mai törzsnyugdíjas generáció még csak nem is az alapján kap nyugdíjat, hogy mennyi járulékot fizetett, hiszen a Kádár korszak alatt szinte alig volt járulék fizetés.

Amennyi járulékot fizet annak az 50%-át kapják a szülei nyugdíjként az alapnyugdíj felett..

Matgab aktuál?

#839653 banyaiz Előzmény: #839623

https://www.portfolio.hu/gazdasag/szulik-e-a-jovo-...

Áthozom ide Mo topicból. Ott már beszéltem erről de ha már itt belementünk a témába.

Egy ilyen lábakon álló öngondoskodás az egyetlen érdemi megoldás.

Ami ezt a szűk mozgásteret ami kinéz a korhatár, létminimum feletti nyugdíj stb ügyekben bővíti.

Mert az a legnagyobb baj hiába jön el majd ennek a szigorítása annak komoly korlátai vannak ahhoz még egyben lehessen tartani a nyugdíjrendszert , legyen egyáltalán értelme a nyugdíjrendszernek. Hiába jön az új Bokros előbb utóbb kényszerből aki bevállalja a kemény dolgokat. Mert szigorítani csak egy határig lehetséges utána már a nyugdíjrendszer értelme megkérdőjeleződik ha annyira kicsi nyugdíjat vagy csak annyira későn lehet adni.

Nem kell hozzá túl nagy előrelátó képesség, hogy egy ilyen rendszer kiépítése sok évtizeddel előre látható problémás időszak előtt célszerű. Ezt nyírtuk ki az mnyp szétverésével. Most pedig mindenféle kósza ötleteléssel nyugdíjkötvény pl próbáljuk valahogy pótolni .

Matgab aktuál?

#839651 banyaiz Előzmény: #839623

Annyiban látom a plafont ezen belül nehezebb ügynek mert nem lehet elmaszatolni. Ha kőbe vésel egy összeget azon nincs mit mellébeszélni. Szemben a korhatár, és elinflálás témával amit azért lehet maszatolni, csűrni csavarni ha a végcélt nem közlöd hová is fog ez eljutni várhatóan.

Persze a lényege mindegyiknek az, hogyan lehet több embernek kevesebbet adni. Csak politikailag nem mindegy hogyan lehet tálalni. A plafon körül nincs sok tálalási lehetőség mert a leghülyébb embernek is lejön ennyi és nincs tovább. :) Bár egy Selmeczi biztos tudna valamit alkotni benne mint mnyp ügyben. :)

Szemben egy korhatár tologatás, vagy elinflálás ott amíg ez zajlik nincs egy végletes szám amire várhatóan kilyukad a dolog hanem lehet maszatolni, még a gonosz migrántokat is bele lehet keverni, vagy posztumusz Sorost majd. :) Ezért gondolnám ezeket valószínűbbnek.

Senki nem akar a rossz hír hozója lenni mindenki megmenteni akar. :) Egy új Bokrosra lesz szükség nyilván előbb utóbb, de hát az nem terem minden bokorban. Komolytalan bohócból megvédő megmentőből van rengeteg, túljelentkezés van az ilyen feladatra.