Radikálisan, 21 százalékkal nőtt a magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója 2011 első felévében az előző év hasonló időszakához képest az összes bejegyzett cég 3,85 százaléka ellen indítottak eljárást a 2010 első felében regisztrált 3,17 százalékkal szemben - tudatta az MTI-vel csütörtökön a Coface Hungary.

Ennek okát a nemzetközi hitelbiztosító abban látja, hogy nem teljesít úgy a gazdaság, ahogy korábban várni lehetett, és habár összességében ez nem igazán jó hír, annyiban mégis az, hogy a jelek szerint folytatódik a piac tisztulási folyamata. A 2010-es év után az idei újabb mélypontot hozhat Magyarországon, egyelőre ugyanis nem látszik bárminemű fordulat. Összességében komoly problémát jelent, hogy nem történik érdemi változás a bajba került cégek tényleges megmentésére.

Jó hír lehet, hogy egyre kevesebb cég zár be önszántából, ugyanakkor nagyon megugrott (közel háromszorosára) a kényszer-végelszámolások száma – mutat rá Dr. Czibor Zsolt, a Coface Hungary jogásza. Így megszűnnek a valósan nem működő cégek, ami tisztítja a piacot, ám öröm az ürömben, hogy igen csekély, majdnem nulla a megtérülés ezeknél az eljárásoknál. Vagyis "az egyik szemünk sír, a másik meg nevet" - fogalmazott. Szinte minden szektorban tovább nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma, a legkomolyabb visszaesés főként a belső piacra termelő ágazatokban zajlott, így az építőiparban, valamint a kis- és nagykereskedelemben.

Fentieken túl az eljárás alá vont vállalkozások között a turizmus-vendéglátásban, az ingatlangazdálkodásban, valamint a gépjárműiparban tevékenykedők vannak nagy számban - állítja a szervezet. Ágazati megközelítésben nincs sok meglepő a tendenciákban - mutat rá Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője. A legkomolyabban ugyanis ott nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma, ahol eddig is, azokon a területeken, ahol elsősorban a belföldi elköltött forintokon múlik a teljesítmény. Emellett az adatok visszatükrözik a mezőgazdaság rossz félévét is, növekedett a csődhányad a fuvarozásban és logisztikai szektorban is, ami látszólag ellentmond annak, hogy beindult a külkereskedelem.

Ám vélhetőleg még mindig sok a többletkapacitás ebben a szektorban, így itt további csődhullámot vár a szakértő. Az eljárási arányok változását figyelve kiderül, hogy a mutató leginkább a papír- és csomagolóiparban, a mezőgazdaságban, valamint a turizmus-vendéglátásban romlott az elmúlt év során. A gépipar, a vegyipar, az elektronikai és a számítástechnikai üzleti szolgáltatások ágazatai ugyanakkor lényegesen jobb helyzetet tükröznek, aminek oka az, hogy az itt előállított termékek és szolgáltatások jórészt az exportra csatlakoznak rá, és kevésbé érzékenyek a magyarországi folyamatokra - mutat rá Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője.

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát az eljárások számával összehasonlítva szintén az építőipar teljesít a legrosszabbul, ugyanis míg erre a területre összesen a cégek 13,05 százaléka van bejegyezve, az eljárások 19,52 százaléka folyik ellenük. Ebben a vonatkozásban az ingatlangazdálkodási ágazat (bejegyzett cégek 13,98 százaléka, eljárások 6,53 százaléka), valamint az elektronikai és a számítástechnikai tevékenységet végző vállalatok (bejegyzett cégek 4,79 százaléka, eljárások 3,02 százaléka) teljesítettek a legjobban - regisztrálta a Coface Hungary. 2011 első felében a legtöbb fizetésképtelenségi eljárást a fővárosban és Pest megyében (42,57 százalék), valamint Borsodban (5,51 százalék) indították.

A bejegyzett cégek számára vetített csődhányad Nógrád megyében (7,56 százalék) volt a legmagasabb, majd ezt követte Jász-Nagykun-Szolnok (5,92 százalék) és Békés (5,8 százalék). A legnagyobb negatív eltérést 2010 hasonló időszakához képest pedig Fejér megye produkálta, ahol a csődhányad relatív növekedése plusz 113 százalék volt - állítja a Coface.

MTI