Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

5%

#831783 Spade Előzmény: #831781

"Kínával mindenki igyekszik jó viszonyra mert gazdasági előnyöket remél ebből. Ott szerintem nem tudunk jobban jópofizni és azzal előnyöket elérni mert nagyjából mindenki ezt csinálja."

Azért nem teljesen így van mert az MTA vén bolondjaival ellentétben ők (úgy)tudják h a hunok útódai vagyunk, akik adtak kínai császárokat is, mondjuk német v cseh román császáruk nem volt és amerikai sem, és mivel a kínai egy emocionális nép ez náluk nagyon fontos elem továbbá itt van a régióban a legnagyobb kínai közösség akikre lehet építeni. Nem véletlen h deákferit meghívták szinte egyedüliként a shanghai kiállításra. És hát nem kapkodnak el semmit szeretik ha jó hosszan nyalják a seggüket mielőtt lépnek egy Juncker út az édeskevés

Eu-t meg sztem hagyni kell a picsába sori bá ott duruzsol a fülükbe és a migriknél úgy sem sem látnak tovább. kell velük egy status quo, akár írhat szardzsentini minden évben egy jelentést de alapvetően hagyjanak békén. Sztem úgy fognak majd lemaradni a keleti vonatról ahogy mi az atlanti vonatról mikor kolumbusz felfedezte ámerikát.

5%

#831781 banyaiz Előzmény: #831773

EU támogatás egy bónusz, mozgásteret mindenképpen növeli. Ilyen együttállással + még az EU támogatás kívánni se lehet jobbat érdemi reformokhoz. Ahhoz először is egy konszolidáció kellene vsz ezekben a politikai témákban. Mellette pedig egy érdemi munka ami az 1x1-nél kicsit bonyolultabb. Képesek lesznek e rá nem tudom.

Kínával mindenki igyekszik jó viszonyra mert gazdasági előnyöket remél ebből. Ott szerintem nem tudunk jobban jópofizni és azzal előnyöket elérni mert nagyjából mindenki ezt csinálja. Talán ebből a Trump féle kínai hadjáratból EU tud profitálni . Rögtön Juncker ment is hozzájuk eu-kína tárgyalásokra .

Pl el tudnék képzelni az észtek Alíz csodaországban programjához hasonlót annak a tapasztalatait felhasználva . Sokakat érintő probléma a hivatali ügyintézés, várakozás . Ha már az állami vízfej leépítése napirenden akkor adott az irány vsz. Minél több minden elektronikusan intézhető legyen.

A kp forgalom totál visszaszorítása annak gazdasági előnyei szintén kézenfekvő. Az elmúlt hónapban szerintem nem volt 3 alkalom kp -vel akartam fizetni abból is volt 1 alkalom mikor nem tudtak visszaadni. 10.000-ből és azt kérdezték fizetésnap volt, és ez egy cég volt tehát nem két állampolgár közti ügylet. :)

Ezekben akkora tér van még nekünk és ezek nem új terepek csak a már bevált és eredményes módszereket kell átvenni onnan ahol előrébb járnak. Mennyit bukhatunk csak ilyen triviális dolgokkal nap mint nap állami szinten.

5%

#831773 Spade Előzmény: #831765

Már nem az eu támogatás hajtja a fejlődést ma sem. Mo igazi kincsesbánya a hamar megtérülő infrastrukturális beruházásokra- Akárhova lefektetünk 1 km beton pályát egyből akad rá ukrán román szerb horvát de még szlovén szlovák kamion. A szerbek meg a balkániak előbb utóbb csatlakoznak a zeuba abból az összes tranzit átmegy Mo-n így h Budapest régiós központ lesz az nem is lehet kérdés ami kb 40-50 milla embert szolgál ki meg a nagy kínai görög kikötökbe érkező exportot. Innovatív megoldások kellenének Bp-Bécs meg Bp-Varsó között épülhetne a hájperlúp vasút stb építhetné az mészi például az opusban :). A nagyrendszerek reformját pédig az MI-re kéne hagyni. Az orvoslást pl 3-5 éven belül foradalmasítani fogják és mivel nálunk nagyon szar a rendszer és valamit lépni kell lépéselőnybe kerülhetünk bár nemtom h az impotens orvostársadalom mennyire tud ennek keresztbe feküdni remélem semennyire. Ám az igazi kihívás h kb 1 évtizede nyaljuk a seggét a kínaiaknak és h az beérik-e. A kínai idegenforgalom évi 50-60%-kal nő ennek nagy része érinthetné Bp-t egy hatalmas kapacitású Peking BP Shanghai Bp járatfolyammal, óriási bevételt jelenthetne. Aztán az MI-ben a kínaiak legalább a zusa szintjén vannak (elég megnézni a kínai telokat) ha nem előtte, de az amcsik nem adják oda a kínaiakat hátha rá lehetne venni h itt szolgáltatást nyujtsanak és az szinte forradalmasíthatna minden nagy rendszert. Szal van kihívás bőven de lehetőség is, és mintha deák ferenc jól látná a staratégiai irányokat

5%

#831765 banyaiz Előzmény: #831698

Döglött halat is viszi az víz amerre áramlik. :) Szóval azért még ne kezdjünk népünnepélybe.

Ha mondjuk azt látnánk Európa recesszióban, KKE régió stagnál és mi növünk 5%-ot akkor nagy dolgok történtek. Csoda.

Így viszont ha megnézed román, szlovák, lengyel adatot nagyjából ez a nagyságrend. Csehek fele ekkora növekedés / negyedév.

Költségvetési fegyelem mellett történik ez pozitív. A strukturális reformokra eszményi minden körülmény együttállása. 2/3 nagy pol támogatottság, költségvetési mozgástér, eu-s pénzek támogatják a növekedést, 4 éves politikai ciklus elején járunk . Minden adott végre a komoly munkához de ha sokat tökölnek akkor elmúlik .

Ilyen lehetőség politikus kezében rendszerváltás óta nem volt Mo-n. Ennyire együttállása legyen az érdemi munkára, nemcsak a szájkaratéra. Ebben a ciklusban nagy dolgokat kellene véghezvinni. Nem a kerítés megerősítésére 3 nemzeti konzultációra gondoltam. :) Érdemi strukturális reformokra a problémás területeken. Valamit pedzegetnek állami vízfej leépítésben pl . Vagy egészségügyi reformról is vannak dumák.

5%

#831730 tozsdenyul Előzmény: #831698

az egyetlen lényeges kérdés, hogy Jézus mit szól, ugye

Jézusnak pedig nagyon nagyon tetszik

A hsz-t meg eltesszük talonba, legyen mit tejbe aprítani 2021-ben :)

5%

#831698 Spade

namiafaszvanmár itt ??? deák ferenc rálépett a gázpedálra ? Jöhetne már egy cikk v valami írás h a fasizmus tombol mo-n, vagy a zalattvaló magyar genekről v az antiszemitizmus soha nem volt ekkora v a demokráciának vége putyin meg erdogán ide jár tanulni a diktatúrát valamit kellene már vernyákolni

Jézus szereti ezt

#831584 banyaiz Előzmény: #831552

Ebben van valami. Viszont szerintem Trump is megteheti ezt, vagy a jövőbeni "Trump" majd Usában csak most nem olyan a helyzet. A körülmények együttállása nincs meg hozzá. Nem egy posztkommunista ország rendszerváltás utáni szenvedéseiben elnök hanem egy vezető gazdasági , katonai hatalom élén aki mindent megnyert a XX.-sz-ban világháborúktól, a hidegháborúig.

Ha pl az amcsi hegemónia megszűnik a világban egyszer minden birodalom összeomlik és ez gazdasági válságokkal , társadalmi feszkókkal jár, és megérik arra a helyzet akkor egy jövőbeni Trump ha nem is ilyen egyszerűen mint Putyin vagy mint jó tanítványa Orbán de simán ezt előadhatja mindenféle fék ellensúly és bármi mellett.

Valahol ezek nagyon törékeny dolgok.

Abban igazad van demokratikus joga bárkit megválasztani, ha jól tudom van olyan állam , vagy város az Usában ahol állatokra is lehet szavazni. Szó szerint állatokra nem emberszabásúakra hanem kutyára , macskára stb. :) Vagy most legutóbb a kongresszusin egy halottat választottak meg az egyik körzetben. Csak mégis valahol érzek egy ilyen kígyó farkába harap életérzést, hogy mindez a sok vívmány elvezet egy ilyen figurához. Valahol a rendszer komoly sebezhetősége. Ami túl van a fékek , ellensúlyok dolgain az felett van még , nem sérült semmilyen alapjog csak a gép kidobott egy ilyen csókát . :) Legközelebb megválasztják posztumusz Charles Mansont . :) Jogok nem sérültek minden oké nincs semmi látnivaló. Érted a szitut.

Jézus szereti ezt

#831552 tozsdenyul Előzmény: #831504

trump, vagy a brexit, nem egy autokratikus irány megnyilvánulása, tehát nem a demokratikus fékek korlátai teszik lehetövé. Ilyen szempontból, kevéssé releváns.

Mindkettö éppen a fennálló establishment elleni reakció, azaz pont a demokratikus müködés életjelei.

Trump esetén a fékek ott jönnek elö, hogy nem tudja magát bebetonozni, sem családi vállalkozássá alakítani az országot. Nem tehet meg bármit korlátlanul.

Jézus szereti ezt

#831505 banyaiz Előzmény: #831502

De mondhatnám saját magunkat is. Meddig tartott a fékek ellensúlyok lebontása? Pontosabban nem is lebontása csak a fék a haverom állapot elérése. Akinek meg kellene fékeznie az kollégiumi szobatársam akivel egy csónakban vagyunk . Létezik a fék csak akinek meg kellene nyomni az a jó spanom. Egy 2/3-os győzelem kellett hozzá és néhány körülménynek az együttállása gazdaságilag, társadalmilag + szándék.

Szóval ez talán a legjobb példa a korlátaira ezeknek a dolgoknak a gyakorlatban. Mindez nem is akárhol az EU-n belül ami azért egy elég civilizált hely a világban .

Vagy a 8 éves korlát. Putyin és a hűséges embere nem ugrik be a neve akivel váltották egymást betartsák a korlátot. Egy bábot odahelyezett addig és máris ki volt játszva a 8 éves maximum. Oké ez a volt szovjet szocialista köztársaságok szövetségében történt.:) Azért példának jó arra, hogy lehet ezt is kijátszani .

Jézus szereti ezt

#831504 banyaiz Előzmény: #831502

Nem vitatom az előnyeiket ezeknek csak azért a korlátaik is megvannak.

Usa ahová olyan emberek vándoroltak akiknek elegük volt a régi világból és más rendszerben akartak élni a saját választott vezetőikkel a saját szabályaikkal stb. Aztán telnek az évek és összejön egy ilyen fazon mint ez a Trump . Valahol a kígyó a farkába harap.

Vagy egy brexit döntés megalapozottsága. Egyáltalán a szavazás miért jött létre mint Cameron pol túlélési terve. Szintén jó példa szerintem a dolgokra. Persze lehet Cameron ide vagy oda és érvek komolysága a kilépés mellett ide vagy oda előbb utóbb kiléptek volna mert eleve ellenérzésekkel voltak eu irányba. Fontot is megtartották stb. De ettől függetlenül minden fékkel ellensúllyal és szabályozással gyakorlatilag az történt, hogy politikusok összehordtak nyilvánvaló hazugságokat, butaságokat, csúsztatásokat érdemi érvként előadva a kilépés mellett és ez elvezetett egy brexit súlyú döntésig. :) Ami Monty Python kategória, de valahol tragédia.

A rendszer minden szabályozásával ez lehetséges fékekkel ellensúlyokkal mi ez ha nem csapdahelyzet. Függetlenül egy döntés jövőbeni következményeitől ha maga a döntés meghozatala ilyen módon történik. Ilyen megalapozottsággal, érvekkel, eljárással stb.

Mindez egy civilizált országban, fejlett gazdaságú országban . Mi történik akkor Szomáliában, vagy Elefántcsontparton , vagy Kambodzsában.

Komoly jelek arra mik is a korlátai ennek.

Jézus szereti ezt

#831502 tozsdenyul Előzmény: #831493

bazári majom, de azért nem most esett ki az egyetemröl, hanem pár tárgyaláson túl lett az életböl, nem tudja meghekkelni az alkotmányt, és legrosszabb esetben 8 évig majomkodik. .

Mindezt úgy, hogy az USA nem a liberális demokrácia mintapéldánya. Nem is az volt a minta az alapító atyák elött.

A finomítást meg nem kell lebecsülni, a gyémánt meg a grafit között is csak egy kis finomítás a különbség, osztán mégis csak szén mindkettö.

Jézus szereti ezt

#831493 banyaiz Előzmény: #831245

Inkább úgy fogalmaznám ezt a csapdahelyzet fennáll csak finomítani lehet rajta. Fék ellensúly témával pl. Amik megadják azt az illúziót sikerült féken tartani a politikusi intelligenciát. A látszatot. Ahogy egy háborúban is van Genfi konvenció és a többi, vagy volt és lásd a gyakorlatot.

Pl nézd meg Usát. Rengeteg fék , ellensúly, nagy demokratikus hagyományok és mi történik megválasztanak elnöknek egy bazári majmot. :) Ez a minőség ami ebből kijött amit ebből kidobott a gép a sok szabályozó ellenére az már maga a csapdahelyzet.

Vagy mikor arról olvasok el kell lopni az asztaláról néhány iratot nehogy Mekk mesterkedjen. :) Ez is egyfajta fék ellensúly de azért nem egy népünnepély.

De nem kell ilyen belső bizonytalan infó nézzünk rá pl egy ilyen intézkedésre klímaegyezmény felmondása ipari nagyhatalom részéről azzal a dumával a globális felmelegedés Kína dezinformációja melynek célja a nyugat gyengítése, vagy az usa gyengítése. :) Ez maga a tankönyvi példája annak a csapdának amiről beszéltem.

Fékek ide vagy oda. Politikusi intelligenciát nehéz féken tartani amikor a rövid távú érdekiről van szó, nagyon találékony.


Jézus szereti ezt

#831245 tozsdenyul Előzmény: #831243

nem szükségszerü a csapdahelyzet

És nem lehetetlen a finomhangolás

Csak itt a balkánon nem volt részed benne, így nehéz elképzelni :)

1. Fékek és ellensúlyok

Ha nincsenek, akkor szélsöségek jönnek, valóban

2. Politikusi létforma korlátozása (ez is végsö soron fék)

A politikus akkor hoz szélsöséges döntéseket, ha azok öt nem érintik

Ha nem vonatkoznak rá a saját törvényei

Ehhez megint fékek és ellensúlyok kellenek (független ügyészség és bíróság)

És a karrierpolitikusok korlátozása, pl max 4 év vagy 8 év és kész

Így a döntései legkésöbb 8 év múlva öt is érintik

No meg a való világtól és tapasztalatoktól sem szakad el. Nem tud leélni egy egész életet, úgy hogy sosem lesz a politikán kívüli élet része.

Persze, ez ott ahol karrierpolitikusok akik soha nem dolgoztak a piacról akár 30 évig is politikusok lehetnek , szinte lehetetlen elképzelések

De egy jól müködö liberális demokráciának ezek az alapjai

Pszichiátriai kiegészítés: jól dokumentált, hogy a hatalom, hogyan deformálja az emberi személyiséget és gondolkodást

Minél korlátlanabb a hatalom annál inkább

30 év után akkor sem marad senki ép, ha kezdetben egészséges személyiség lett volna

Mindezeket persze már az ókori rómaiak is tudták

Jézus szereti ezt

#831243 banyaiz Előzmény: #831211

Abból adódik ez a szélsőséges ügymenet a politikusok rövid távú népszerűségben gondolkodnak. A helyzet amit kezelni kell eleve szélsőséges akkor lehetetlen a számukra a finomhangolásban gondolkodni. Mert az nem látványos azonnal és ezért ütközik a gondolkodásmódjukkal ami a rövid távú népszerűség körül forog.

Szilárd Leónak volt a híres mondása a világháborúban háromféle intelligencia létezik. Állati, emberi, és katonai. :) Ezt ki kell egészíteni a politikusi intelligenciával négyféle intelligencia van úgy tűnik.

Egyébként szerintem ezekhez a területekhez muszáj volt hozzányúlni. A vitatéma az lehet miért fajult ez idáig, és nem e lehetett volna fokozatosabban , finomhangolással hozzányúlni ha már idáig fajult.

Kb olyasmi ez mint gonosz migrántok a kukoricásban. Szélsőséges dolgok Afrikától , Szíriáig. Kutya nem törődik vele, aztán egyszer csak gonosz migrántok a kukoricásban vándorolnak és akkor megkezdődik az ámokfutás a másik szélsőségbe. :) + a propagandára minden pénzt elkölteni ha már előre gondolkodni nem sikerült akkor legalább propaganda legyen.

Nagyjából szinte minden így megy. Ezért nagyon veszélyes pl a tömegeket ezzel a gonosz Soros és hasonló eszközökkel manipulálni mert ez sem mondható éppen finomhangolásnak. Milyen végletekhez jut így és annak mi a gyógymódja majd ami szintén végletes.

Ezekben a dolgokban a politikusi intelligencia működésének nagy szerepe van. Aztán a vége a romeltakarítás más nem lehet szükségszerűen ez a vége mindennek a következményeként, és aztán kezdődik elölről. Egész addig így lesz amíg a politikusi intelligencia így működik . Nagyjából ez a rendszer folyamatábrája. :) Erre mondom mindig ez csapdahelyzet.


Jézus szereti ezt

#831242 banyaiz Előzmény: #831211

A leszázalékolás jó példa a szélsőséges hozzáállásra amiről a bankosban beszéltem.

Az állam a hirtelen megugró munkanélkülisére részben a korai nyugdíjazással reagált . Nem munkanélküli hanem nyugdíjas. Bányászok tudnának pl erről sokat mesélni.

Konkrétan a rokkant téma odáig fajult 20 év alatt 90-2010 az állásvesztésre a megpróbálom magam leszázalékoltatni mint természetes válasz első gondolat . :) Egy kis pénz a dokinak pár százezer forint és összejön a történet , eleve könnyű kézzel adják miért ne. Az egyik véglet ez.

Ebből a másik véglet a költségvetési következményei halmozódnak kutya nem törődik vele aztán egy szép napon durr bele páros lábbal és olyanokat is megbüntetni ezzel aki valóban rászorul mindenre. Azt is megszopatni ahogy csak lehet. A másik véglet. :)

A rendőrök nyugdíjazása ész nélkül válogatás nélkül nagyon fiatalon. Aztán a költségvetési fenntarthatatlanság durr a másik véglet úgy ahogy van eltörölni egyik napról a másikra nem fokozatosan különbségeket téve az esetek között stb. Durr bele a másik végletbe.

Előrelátó és okos hozzáállás itt is könnyen felismerhető. :)