Igen, 2018-ban kicsi az esélye a váltásnak. Igen, lehetne rosszabb is – É-Korea is biztos rosszabb, de ebbe kapaszkodni? Lehetne jóval jobb is, mert a „legvidámabb barakkból” K-Kö-Eur lemaradói lettünk. A számokkal sok a zsonglőrködés, ezt nem én mondom hanem mértékadó közgazdászok…
Írtam én is h lehetne rosszabb és mit tegyetek h javítsatok, de nincs erre szándék mert remélitek h biztosan ültök a tutiban, max bedobtok még 1-2 gumicsontot, üveggyöngyöt. Egyik rendszerváltó országban sincs arra példa h demokratikusan megválasztott párt elitje így és direktben magához váltotta (ellopta) volna az adott ország vagyonelemeit: földjeit, vállalatait, beruházásait – ráadásul a kárhoztatott EU pénzeiből nagyrészben, aminek célja az ország, és nem 1 új, párton alapuló oligarchia felhúzása, megteremtése lett volna. Mellesleg az adóinkat is elloptátok, a rengeteg forrásból arányaiban elenyésző ami olyanra ment, amiből a befizetőnek is előnye lehetett. Sokkal több az adózói befizetés, mint az állampolgári haszon. Az új oligarchia ott is gond h nehéz lesz a váltás (csak büntetőperekkel lehet), és mivel nívótlan, minimum évtizedekre meghatározza az országot.
Kormányváltó erőt úgy képzelem h történelmi tény h az igény termeli ki a megoldásokat. A felszín alatt izzik a mély, a nem klientúrába tartozóknak egyre nehezebb a megélhetése, drágul minden és nő a szegénység. Rákóczi népe nem hiszem h kihalt…
„Tudni kellene mondani valamit ami hihető...és egyelőre Orbán tud mondani valamit erről az országról úgy hogy amit mond azt nagyjából meg is valósítja” – nem emlékszem olyan programra, ami azt mondta volna, ami lett. 2014-ben ugye program se volt, TV-vitákra nem mert kiállni, a túlnyomott populizmus és a templomi szószékekről hintett választási utasítások éltették. Víziót mondasz de mi a vízió? H Németh Lászlót nem értitek, meg se lep… pedig népies volt az urbánus vitában (bizony, az ideológiai megoszlás sem új, sőt öröklött: mai nyelvre jobber-libsibalnak fordíthatnánk) közel 100 éves gondolatok… nyilván nem szó szerint értendő, lényege h 2 kultúra határán az összehozásban, békítésben lehet közvetítő szerep. Szétverni könnyű, építeni nehezebb… de nemesebb.
Gazdasági szuverenitás – épp az oroszoknak készülünk lefeküdni, szal erről inkább ne… lakossági hitelek és megtakarítások: az megvan h sokan kivitték a pénzügyeiket? főleg a közeli Szlovákiába, Ausztriába, ami maradt nem irányadó. Munkanélküliség: látszatmegoldás a közmunka. Családtámogatás: a CSOK nagy átcseszés, csak az ingatlanfejlesztőket szolgálja, az adókedvezmény meg kevés, és nem segít azokon a fiatalokon akik diplomásként vállalnának gyereket, de nincs mire. Munkabérre rakódó terhek: a mnkaadók farkával lett verve a csalán a kötelező emelésekkel, összességében többe van a dolgozó, ebből az állam semmit se vállalt át. Infláció: minden drágul, nem csak a lakás… egységnyi élelmiszerért is egyre többet fizetsz, a baromfi és a sertés áfa csökkent, de nem kompenzálja a többi áremelkedést. A szolgáltatások is drágulnak ahogy egyre több szaki húz el, és mindenki az EUR-árakhoz próbál felzárkózni. Fogyasztási cikkek: EU-s árakon.
Sztem te nem élsz a valós életben, vagy tényleg szembe hazudsz. Mivel tudnak a szegénységben élők kikeveredni a helyzetükből? Talán ha lenne edukáció, munkahelyteremtés (nem helyben topogó megalázó közmunka, piti pénzért), talán ha emberszámba lennének véve és nem statisztikai maszatolás alanyai.
Oktatás: nem a bérezés a gond. Minősített gimnáziumi tanár 450 bruttót keres/hó, és ott a nyári szünet, nem olyan kevés. Lehetne persze jóval több is, de nem ezzel van a baj hanem h a tanári/intézményi önállóságot elvonta a KLIK, kötelező rossz tankönyvek vannak és korszerűtlen tantervek. Ezért bukunk a Pisa-n és ezért kedvetlen a tanár: nem lehet kreatív, és mert krétáért is pitizni kell a feudális rendszerben.
Gazdaságfejlesztés by Orbán: az oligarchái gazdasága fejlődik, másé kevéssé, és vigyázni is kell h ne legyen túl attraktív, mert könnyen megkívántatik és könnyen jön a visszautasíthatatlan ajánlat… azaz: át kell adni a jelentkező fidesznyiknek, különben össztűz. Az oligarchák alkalmazottai amúgy jól keresnek? ezt te jobban tudhatod, én azt hallottam h nem… Stadionok: szabadidős infrastruktúra, aha. Milliárdokból többezres ülőelyű hatalmasok, max 10akárhány vagy 100 nézőre… ez nem koncepció, ez betegség, túlzás. Eü: gyökeres változás, koncepcióváltás kellene már rég, lett volna idő kidolgozni.
A társadalom megosztottságát nem a pártok okozzák, nem ballibsi aki kormányellenes, sokkal jellemzőbb az egész eddigi rendszerváltás óta regnált pártokkal szembeni ellenérzés. Bár ez „csak” 1 tőzsdefórum, valamennyire reprezentatív h csak te és Ibiza vagytok csak kormánypártiak.
Én nagyon boldog lennék, ha a kormány váltana és javítana, ki a franc akar ebben a szarban élni? De kevés esélyt látok rá.