"ha nem abban halnak meg, amiben mi, majd meghalnak másban"
telóról az adatok nekem nem nyíltak meg, csak a honlap, de szerintem ha mindent be tudna tölteni, akkor sem látnám a metodikát
Ez 15-65 éves bontás, nem standardizált (mármint korfa szerint) adatok, és összhalálozás. Alma és körte.
Miért érdekes az általam hozott "elkerülhetö halálozás"? Miért nem mindegy, hogy ebben halsz meg, vagy másban? Mert statisztikusok az egészségügyi, és közegészségügyi rendszerek felmérésére találták ki. Definiálják, hogy mely halálokok, mely életkorokban tekinthetök "elkerülhetönek", egy tökéletes egészségügyben. Ez rengeteg különféle betegség, különbözö életkori határokkal. Bizonyos életkorban elkerülhetö belehalni, bizonyos kor felett nem. 40 évesen elkerülhetö pl egy daganatos halál, mert idöben kiszürhetö, müthetö, gyógyszerezhetö, utánkövethetö ideális eü-ben. De 90 évesen a mai fejlettségi szinten sem elkerülhetö.
Standardizálják egyenként a populáció koreszloszlásának megfelelöen az adott okot az elkerülhetönek tekintett életkori határok szerint (meg nemek szerint meg mindenféle módon).
Ennek már az eü. rendszer megítélésére több információ tartalma lesz, mint egy összhalálozásnak. Pl azonnal kiugrik, hogy Magyarországon a rendszer legnagyobb gyengéje a daganatos halálozás. Mert többen halnak bele, korábbi életkorban, mint más országokban.
És az is látszik, hogy így nézve, sajnos nem elönyünkre szükül az olló, hanem le fognak minket hagyni.
Amenable mortality,
Hungary 2000: 301, Hungary 2013: 245
Bulgaria 2000: 383, Bulgaria 2013: 272
Romania 2000: 475, Romania 2013: 308
Szerk.: nem tudom belinkelni telóról az vonatkozó eurostatos táblákat, de amúgyis a statisztika mélyebb vitatásához ajánlom az eü. totyikot, ahol hasonlókat, ugyanezeket már linkeltem, fejtettem.