Érdekes érvek és van igazságtartalmuk long oldalról, ez ebben a szépség, a pozicionáltságot ha tetszik ha nem erősen meghatározza a pszcihés hozzáállás. Véleményem szerint ha a világot nézzük , a szabadversenyes és fogyasztásorientált kapitalizmus rúgkapálása ez, minden erővel szándékkal fenntartani a túlzott fogyasztást, az emberi erőforrásokat pedig az utolsókig kifacsarni..... ennek vége kell hogy legyen ,ez nem élhető környezet, ha belegondolunk a technológia fejlődése, a tudományok, a műszaki inteligencia mind mind indokolna egy élhetőbb világot, nem a nyugdíjkorhatár emelését és egyéb szociális megszorításokat , ez így ahogy van nonszensz, és eljön vagy talán el is jött az mikor kezdenek az emberek rádöbbenni erre, nem hatalmas dolgokról ,forradalmakról, összeomlásról beszélek, eszemben sincs teljes káoszra számítani de a polgári ellenállás a politikai döntéshozókat is kényszerítik, ez pedig árnyékot fog vetni erre a rohanvást gyarapodni akaró világra....
Szerintem se lesz összeomlás, azonban pl magam részéről SP-r 1250 ig simán visszavárom,persze ez megfelelő időtávlatban figyelve értékelhető hatalmas esésnek is , de mondható rá a hosszútávú emelkedő trend jogos korrekciója
Azonban véleményem szerint ez egy túlpörgetett ,túlhúzott világ, amit a mesterséges pénzpumpa tart/ tartott életben ,és ennek akár csak töredékére csökkentése is jelentős remegést okozhat
Európában a pillanatnyilag zajló folyamatok, gondolok itt politikai feszültségekre, ECB-IMF harcok, német lakossági elégedetlenség,azért mind mind figyelmeztető dolgok
Japán pedig szerintem KO, el fog jönni ,ha még nem is indult el az a folyamat ami kisöpri a Japán adóságproblémából adódó feszültséget, ez pedig szintén körkörösen gyűrűző eséshez vezethet, ilyen NINCS, ez így nem marad, az tuti, amit most tesznek ( szigorúan saját vélemény ) azzal nagyon hosszú időre kicsinálják magukat....
Mo-t nézve pedig szerintem abszolute nincs lemaradva a piac,rendjén ,helyén árazott dolgokat látunk, de semmiképp nem olcsót, lehet várni újra a 10k feletti otp-t meg a 1k feletti matávot meg 30k émászt,simán lehet reménykedni csak szerintem tök fölösleges, egy termelő cég árfolyamát az adott politikai irányító rendszer befolyásolja,tetszik nem tetszik ez van, a pillanatnyi berendezkedésünk pedig nem indokolja a fenntebb említett árfolyamokat,már pedig szerintem a következő választásokat is a fidesz nyeri ( ismét magán vélemény ) és evvel bizonyítva látják majd az eddigi tevékenységük létjogosultságát ,amiben számos igazság van is pl kamatcsökkentés,és a többi, vagyis a szabadságharc folytatódik, a szabályzó környezet pedig nem változik
Magam részéről esést várok, több szakaszban első körben 17-18k környékére,de simán elképzelhetőnek tartom a 10-11k bux-ot is, de időtávról beszélni ilyen képlékeny környezetben elég nehéz....
kiderül, de ebben a helyzetben egy jó pozició okos menedzselése mind long mind short oldalról szép hasznot hozhat, és hogy melyik lesz a jó irány úgyis eldönti az idő.......