Ezen a héten hozza nyilvánosságra negyedik negyedéves jelentését négy technológiai óriáscég, az Apple, a Facebook, a Google és az Amazon. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint a befektetőket továbbra is mágnesként vonzzák a technológiai részvények, így a szektor általános részvénypiaci eredményeket messze túlszárnyaló teljesítménye – a 2013-as év fő trendje – 2014-et is meghatározza majd.

Apple: Karácsony, kütyük, Kína

A hétfői tőzsdezárás után adja ki negyedik negyedéves jelentését az Apple. Az elemzők EPS (earnings per share – egy részvényre jutó profit) várakozása a tavalyi 13,81-ről 14,04-re emelkedett. Az előző négy jelentésben a cég eredménye felülmúlta a várakozásokat, de az új termékekre vonatkozó borúlátó előrejelzések miatt a befektetők öröme nem volt felhőtlen. Az év első jelentése mindig a legfontosabb az Apple-nél: egyrészt mert a karácsonyi eladások a cég éves profitjának egyharmadát adják, másrészt, a bevezetés előtt álló új termékekről szóló hírmorzsák ilyenkor képesek leginkább megmozdítani a piac ot. Az Apple első számú vezetője, Tim Cook szerint „2014 nagyon érdekes év lesz”; az ennél konkrétabb híresztelések pedig az iWatch, az iPad 6, az iPad Pro és az iTV termékekről szólnak. A China Mobile-lal nemrégiben kötött megállapodás révén az Apple végre biztosította termékeinek forgalmazását a kínai piacon, ami jelentősen javítja a 2014-es kilátásokat.

„Előrejelzésünk az Apple részvényére pozitív; a papír jelenleg alulértékelt annak ellenére is, hogy az ár az elmúlt félévben 25 százalékkal emelkedett” – emelte ki Peter Garnry.

Facebook: reklám és tizenévesek

A Facebook negyedéves jelentése szerdán tőzsdezárás után érkezik. Az EPS várakozás az internetes óriás esetében jelenleg 0,27 a tavalyi 0,17 után. Az előző két jelentéssel a cég kellemes meglepetést okozott a várakozásokat 35, majd 39 százalékkal meghaladó eredménnyel – mindez fél év alatt 111 százalékot erősített a részvényáron.

A Facebook-hirdetésekre továbbra is egészséges, növekvő kereslet mutatkozik, köszönhetően annak, hogy az internetezéssel töltött idő 16 százalékát, a mobilhasználat idejének pedig 20 százalékát adó piaci részesedéssel rendelkezik. Az automatikusan lejátszott és folyamatosan frissülő hirdetések keresletének növekedése valószínűleg vastag betűvel szerepel majd az eredményszámokban. Kérdés azonban, hogy milyen következtetés vonható le abból, hogy a 13-15 éves felhasználók a korábbinál kevesebb időt töltenek a Facebookon. Egyelőre nem tudni, hová tűnnek, de nem mindegy, hogy a Facebook tulajdonában lévő Instagram, vagy inkább a Snapchat vonzza jobban őket.

Értékelésünk szerint a részvény alapvetően túlértékelt, de ezt egyelőre jól ellensúlyozza a növekedés és a további potenciál, így az előrejelzés semleges.

Google: padlógázzal Mobilon és a YouTube-on

A Google jelentését csütörtökön ismerhetjük meg; a tavalyi 10,65 EPS-hez képest a mostani előrejelzés 12,32. A bevétel emelkedésével kapcsolatban magasak az elvárások; a Wall Street elemzői 16 százalékos éves növekedést várnak a cégtől. A folyamat mozgatórugói az alkalmazások és hirdetések eladásából sokat profitáló Mobile üzletág, valamint a jól teljesítő hirdetési felülettel rendelkező YouTube. A YouTube egyébként is kifejezetten izgalmas terület, amely még csak most indul be igazán a Google számára: 2014-re bevétele várhatóan eléri az 5 milliárd dolláros szintet. A kutatások szerint egyre több fiatal felhasználó tölt több időt a YouTube-on, mint kábeltelevíziós csatornákon. A Google papírja tehát akkor teljesíthet jól, ha a jelentés a Mobile és a YouTube számára egyaránt pozitív előrejelzést ad.

A részvényárra vonatkozó várakozást az elmúlt félév több mint 20 százalékos erősödését követően pozitívról semlegesre minősítettük le, míg az alapokat tekintve a papír túlértékelt.

Amazon: profitot ne remélj

Gyorsjelentését a cég január 30-án, csütörtökön hozza nyilvánosságra. Az elemzői EPS-várakozás az elmúlt évi 0,21-es értékhez képest 0,67-re emelkedett. Az Amazonnál szinte hagyomány, hogy a társaság a profitbecslésektől – pozitív és negatív irányban egyaránt – jelentősen eltérő eredményeket közöl. Viszont a befektetők mindig bíztak a papírban és ez pozitívan hatott az árra.

A cég rendkívül erős harmadik negyedévet produkált mind a bruttó, mind a nettó profitot tekintve, üzemi eredményszinten azonban a vezetés stratégiai döntéseinek következtében komoly nyomás alatt áll. Az alapító, Jeff Bezos igyekszik megértetni a befektetőkkel, hogy az Amazon célja nem a rövidtávú profitnövelés. A negyedik negyedév eredményei azonban a karácsonyi időszak eladásaival sokat elárulnak majd, és elkerülhetetlen, hogy azokat a piac kizárólag a növekedés alapján ítélje meg.

Az Amazon részvényére vonatkozó kilátásunk semleges, mert meglátásunk szerint a jelenlegi prémium értékelést a cég fundamentumai nem támasztják alá kellőképpen.