Nem kapta meg az engedélyt az O.Z.O.R.A Fesztivál Amint az előjelek alapján várható volt, a mezőszilasi körjegyző nem engedélyezte az O.Z.O.R.A Fesztivált megrendezését. A rendezvény gazdája fellebbez a döntés ellen, s abban bízik, hogy kedd estig, a fesztivál tervezett megnyitásáig megszületik a jogerős engedély.

Nem kapta meg az engedélyt az O.Z.O.R.A Fesztivál Amint az előjelek alapján várható volt, a mezőszilasi körjegyző nem engedélyezte az O.Z.O.R.A Fesztivált megrendezését. A rendezvény gazdája fellebbez a döntés ellen, s abban bízik, hogy kedd estig, a fesztivál tervezett megnyitásáig megszületik a jogerős engedély.

Kardos Tamás, mezőszilasi körjegyző hétfő délben adta át elutasító határozatát Zimányi Árpádnak, a fesztivál egyik irányítójának. A jegyző nem részletezte az elutasítás okát, de megerősítette, hogy a sárbogárdi rendőrkapitányság aggályai miatt nem adta ki azt engedélyt. Hogy a rendőrség miért látta hiányosnak a fesztivál biztonságát, arról a jegyző nem beszélt (amiképp eddig a rendőrség sem).

Zimányi Árpád annyit nyilatkozott, hogy fellebbeznek a döntés ellen a Fejér Megyei Kormányhivatalnál, s lát reményt arra, hogy a másodfokú hatóság kiadja az engedélyt. Ugyanakkor tudni kell, hogy fellebbezés elbírálásának határideje 15 nap, s ez alapján nagy az esélye annak, hogy a rendezők kicsúsznak az időből.

Mindeközben a fesztivál, helyszínén, az Igar községhez tartozó Dádpusztán már gyülekezik a közönség. Hétfő délben hatezren várták a fesztivál startját a 60 hektáros legelőn, s még további tízezer embert érkezhet a következő napokban. Az idelátogatókat a keleties hangzású, elektronikus effektusokkal „megbolondított” goa-zene koncertek vonzzák ide, illetve az a légkör, hogy itt olyan emberek találkoznak, akiknek fontos a hagyományok tisztelete, a környezettudatos gondolkodás és a harmóniára törekvés. A publikum 60-70 országból verbuválódik, a közönség 80-90 százaléka külföldi. Elővételben 6 és félezer (80-130 euróért kínált) jegy kelt el, hogy az esetleg hoppon maradó, nem egyszer roppant távoli országból ideutazó nézők kártérítése miképp történik majd meg, azt egyelőre senki sem tudja.

Egyébként attól még, hogy a fesztivál elmarad, a publikum akár továbbra is Dádpusztán időzhet. Az engedélykérés ugyanis csak a zeneszolgáltatásra szólt. A dádpusztai legelő a Zimányi-család magántulajdona, így ott engedély nélkül is vendégül láthatják a fesztiválra érkezőket. Ehhez a táborozási és köztisztasági feltételek adottak. A nem zenei programok – az eszmecserék, a színházi és képzőművészeti foglalkozások vagy a közös jóga – megtartásának nincs akadálya. Kérdés, hogy zenei programok nélkül képes-e működni a dádpusztai szeánsz.

Az előbbiekhez tartozik, hogy a rendőrség fokozottan ellenőrzi a Dádpusztára érkezőket, s szombat délutántól, hétfő délig 26 fesztiválozót kábítószerfogyasztás vétségével, hetet pedig bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségével gyanúsítottak meg. Az érintettek kivétel nélkül külföldiek, s valamennyien szabadlábon védekezhetnek. A fesztiválon tavaly is sokan megbuktak drogfogyasztás miatt, a környékbeliek ennek ellenére nem ellenzik a rendezvényt, mert tapasztalataik szerint az ideérkezők mindig rendkívül békésen ünnepelik a közös együttlétet.