Az IT óriáscég bukdácsolása. Miért tart itt ahol, meddig tarthat még, mi lesz a HP-val?

Előre is leszögezem, érintett vagyok, van pár darab HP részvényem.

A cég részvényei 10 éves mélyponton vannak. Főbb okok:

A PC piac hanyatlásban van a táblágépek és okostelefonok előretörése miatt.

A HP-nak volt próbálkozása, az elsietetten piacra dobott, WebOS-t használó TouchPad és a Palm Pre2 és Pre3 telefonok. Véleményem szerint nem volt megfelelő a bevezetés és nagyon hamar a kivonás mellett döntött a cég. A WebOS-t azóta nyílt forrásúvá tették, lehetséges, hogy okostévékben még visszaköszön. Az iPadek és az Androidos táblagépek térnyerése elvitathatatlan és ez a notebookok kárára történik. A PC piacon amúgy is kicsi az árrés, ezért kockázatos. Ezzel az indokkal akarta eladni ezt a részleget a körábbi vezérigazgató Leo Apotheker, akinek köszönhető a cég mélyrepülése

(Én egy Pre2 telefon tulajdonosa vagyok és szeretem használni.)

Vezetőség

Kezdjük Mark Hurdnél. Alatta egész jól teljesített a cég, de egy szexuális botrány miatt kipenderítették. Azóta, hogy-hogy nem az Oracle-t erősíti és az Oracle bejelentette, hogy nem fejleszt a HP Itanium szervereire. Bár a bíróság azóta kötelezte az Oracle-t erre, az Itanium platform ettől még halálra van ítélve.

Utána jött Leo, aki eszetlen rombolást végzett.

Majd Meg Whitman, akit nem választottak meg kormányzónak, ezért most itt próbál vigasztalódni.

Belátható, hogy a gyakori vezető és stratégiaváltás nem éppen bizalomerősítő a részvényesek szemében.

Költséges felvásárlások

Kezdhetem a sort az előbb említett Palmmal. A Palm technológiája és tudása virtuálisan ment a kukába, nem sikerült a cégnek megvetnie a lábát a mobilpiacon. Utána az EDS (ebből lett az Enterprise Services a cégen belül), majd az Autonomy, amelyeken súlyos dollármilliárdokat veszített a cég. Az Autonomy kapcsán pénzügyi csalásra derült fény most, ennek köszönhető a 11 dollár körüli részvény árfolyam.

alt

Kilátások

Meg Whitman jelenlegi vezér több éves tervet dolgozott ki a cég szekerének megfordítására. Nem lesz könnyű dolga visszacsinálni amit elődje szétrombolt.

  • Bejelentette, hogy nem adja el PC részleget a cég. Ez a reputáció helyreállításában talán segít.
  • Masszív leépítések. Több, mint 8%-os, 27000 ember a 330000-ből. Ezt 2014 végéig hajtják végre.
  • Bár találgatások voltak a piacon az Enterprise Services (volt EDS) eladásáról, eddig ezt cáfolták. Nem hozza a részleg az elvárt eredményeket, nem sikerült úgy integrálni a HP-ba, mint ahogy elképzelték.
  • Windows 8-as táblagépeket mutatott be a cég a prémium kategóriában - Sok sikert kívánok, én szkeptikus vagyok a windows táblás megoldását illetően
  • Remélhetőleg nincs több csontváz a szekrényben és innen tényleg csak erősödni tud a cég
  • Az egyszeri tétélektől megtísztított eredmény csökkenése megállt

Korábban is felreppentek pletykák a cég ellenséges felvásárlásáról, 10 dollár körül igazán vonzó lehet ez a patinás világcég, nem lennék meglepődve, ha jelentkeznének vevők. Ettől erősödést várnék az árfolyamban.